SKOTTNINGSSPECIALISTER. Lars Rasmussen och Engin Alioglu från Kommunteknik har i flera veckor skottat snö i centrala Malmö. De ser till att hålla sig varma och tar pauser när det behövs. Foto: Sanna Dolck

Skotta rätt - rädda ryggen

MALMÖ. Det skottas och skyfflas snö som aldrig förr i Sydsverige. 

Men allt har ett pris. 

- Många söker hjälp hos oss efter att de skadat ryggen vid snöskottning, säger legitimerade naprapaten Henrik Solmenius.

Som privatperson kan man göra som Peter Plym, boende i Benestad söder om Tomelilla (lilla bilden) - skaffa en egen snöslunga och på så sätt slippa skottningseländet. Foto: Foto: Lasse Svensson

Han är själv van vid snö och kyla efter att ha arbetat i Kiruna och Arvidsjaur under några år. Där finns en helt annan attityd när vargavintern slår till.

 - Själva tekniken vid skottning är densamma. Men de är bättre på att förebygga och undvika skador, säger Henrik Solmenius.

 - Framför allt klär de sig bättre. Här ser man mycket oknäppta jackor och att folk struntar i mössor, vantar och långkalsonger.

 Att hålla sig varm är A och O. Om muskler och leder är varma är risken för skador betydligt mindre.

Farligt med kalla muskler

 - Det är som vid all fysisk ansträngning, man ska värma upp innan. En kall muskel är mindre töjbar vilket ökar risken för blödningar, säger Henrik Solmenius.

 Tekniken är också viktig. Vid snöskottning lutar man sig framåt, vrider sig åt ett håll samtidigt som man lyfter en tyngd. 

 Ryggraden utsätts för en kompression och rotation samtidigt. I värsta fall kan det leda till skador på diskarna som skiljer kotorna åt.

 - Det är viktigt att försöka hålla den tunga skyffeln så nära kroppen som möjligt. Då undviker man den farliga hävstångseffekten, säger Henrik Solmenius.

 - Andra tips är att jobba åt båda håll och att ta lite pauser då och då.

 Två som är vana snöskottare vid det här laget är Engin Alioglu och Lars Rasmussen på Kommunteknik i Malmö. I flera veckor har de sett till att hålla hållplatser, övergångsställen och trappuppgångar i centrala Malmö fria från snö.

"Kylan värst"

 - Det är inte så farligt, vi försöker vila en stund när det känns för tungt. Värst är det när det är riktigt kallt och isigt, då går det inte att skotta, säger Engin Alioglu.

FAKTA

Spänn magmusklerna lätt när du lyfter lasset. Det ger ett tryck bakåt och ett stöd för ryggraden.

Håll skyffeln med snö så nära kroppen som möjligt. Det är enklare och skonsammare för ryggen än om lasset hålls en bit ut ifrån kroppen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!