Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bo Rappne Ålder: 49. Familj: Fru och två barn. Yrke: Trädgårdsmästare i tv-programmet "Äntligen hemma". Driver Ulriksdals slottsträdgård sedan 1985.
Bor: I direktörsbostaden vid Ulriksdal i Solna.Bo Rappne Ålder: 49. Familj: Fru och två barn. Yrke: Trädgårdsmästare i tv-programmet "Äntligen hemma". Driver Ulriksdals slottsträdgård sedan 1985.
Bor: I direktörsbostaden vid Ulriksdal i Solna.Bo Rappne Ålder: 49. Familj: Fru och två barn. Yrke: Trädgårdsmästare i tv-programmet "Äntligen hemma". Driver Ulriksdals slottsträdgård sedan 1985.
Bor: I direktörsbostaden vid Ulriksdal i Solna.
Bo Rappne Ålder: 49. Familj: Fru och två barn. Yrke: Trädgårdsmästare i tv-programmet "Äntligen hemma". Driver Ulriksdals slottsträdgård sedan 1985. Bor: I direktörsbostaden vid Ulriksdal i Solna. Foto: Jörgen Hildebrandt

Sköt om din trädgård lagom och odla jorden

Trädgårdsmästaren Bosse Rappne drömmer om att få bygga en hel trädgård i tv.

Hemma i Solna äter han gärna middag i växthuset och umgås med familj och vänner.

Bosses trädgårdstips

Bosses tips för trädgården
- Vattna ordentligt när det har varit torrt.
- Se till att rensa ogräset medan det är litet.
- Klipp gräset ofta, men inte för kort. Som kortast bör det vara fyra till fem centimeter långt.

Hur ser din trädgård ut?

- Jag har en trädkoja byggd uppe i en hängpil, ett utekök och en svävande säng. Vi har även ett växthus där vi odlar tomater, auberginer, vitlök och allt möjligt annat. Där sitter vi och äter middag ute med vänner och familj.

Vad är viktigast i ett hem?

- För mig är det viktigaste att det är trivsamt och personligt. Vår familj är väldigt sociala, vi har ofta kompisar på besök. En skön stil är en blandad stil tycker jag. Jag vill gärna ha mycket färg, just nu gillar jag jordfärger. Har man neutrala väggar kan man ha mycket färg.

Vilket är ditt bästa trädgårdstips?

- Om man är lagom intresserad av trädgården är det viktigaste att göra uteplatsen trivsam. Många hinner inte med hela trädgården och då är uteplatsen och vägen till och bort från huset viktigast.

Man ska bli glad när man kommer hem och bära med sig glädje när man går. Det får vara lite halvstökigt, många trädgårdar är alldeles för hysteriskt skötta. Jag försöker hela tiden lära ut och hitta vad folk vill veta och behöver lära sig.

Vilken är din favoritväxt?

- Det är som att fråga vilken mat som är godast! Jag gillar alla växter. Men den mest spännande är eken. Det lever ett helt samhälle i de där träden.

Vad är den vanligaste trädgårdstabben?

- Att man klipper gräsmattan för kort, till slut ser det ur som en golfbana och då blir det bara en mossmatta av allt. Man använder också konstgödsel vilket bara verkar kortsiktigt.

Jag odlar inte växter utan jag odlar jorden som växterna kommer ur. Matar man växterna så tar man i stället livet av jorden.

Har du något drömprojekt?

- Jag skulle vilja bygga en hel trädgård i tv. Hemma har jag byggt både badtunna och bastu så nu ska jag jobba mer med växterna. Jag är lite sugen på att plantera amerikanska blåbär i år.

Vad ser du mest fram emot nu när våren är på gång?

- När trädgården börjar blomma. Det luktar gott och insekterna kommer fram. Det är som att livet kommer tillbaka igen, det är helt underbart!