Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 15
NaturstenSnirklande gångMed stora oregelbundna plattor av ­gråtonad natursten blir det snabbt ­resultat i trädgårdens uterum. Lägg ­plattorna mönsterpassat, men med stora sandfylld fogar emellan så kan en lång snirklande gång leda till ­sittplatsen.
2 AV 15
Tegel Sydeuropeisk stilMarktegel som utegolv ger ett levande och varmt intryck. Marktegel kan fås i gult, brunt, blått och svart. Klinkerbränt tegel är extra hårt. Det gör att stenen behåller sin färg samt att fukt har svårare att tränga ned i stenen vilket hindrar påväxt på stenen. Tegel på uteplatsen, växthuset eller i ­orangeriet ger en sydeuropeisk stil. Stenens hårdhet gör den också populär till garageuppfarter.Pris: Rött tegel cirka 400 kronor/kvadratmeter. Gult och brunt tegel, cirka 600 kronor/kvadratmeter. Svart tegel från cirka 1 000 kronor/kvadratmeter.
3 AV 15
Gatsten rustika stenarGatsten finns i två storlekar, ­små­gat­sten och storgatsten. Smågatsten har ett ungefärligt mått på 8x10 cm. Nytillverkade gatsten finns i flera nyanser. Rustik gatsten passar fint till u­temiljöer kring sekelskifteshus.Pris: Från 600 kronor/kvadratmeter och uppåt.
4 AV 15
Kullersten Fin innergårdKullersten på en innergård är fint. Trots ­stenens hårdhet ger stenens rundning en böljande mjukhet åt marken. Varje sten är unik vilket ger ett levande utegolv. Det är också enkelt att göra ­planteringar eller sätta ett träd mitt i stenläggningen.Pris: Cirka 700 kronor/ton och uppåt ­beroende på om den är ­sorterad eller ej. Ett ton räcker till drygt fyra ­kvadratmeter.
5 AV 15
Öländsk kalksten livfull och rustikHuggen kalksten ger med sin ytstruktur ett livfullt och rustikt utegolv. Med oregelbundna stenplattor kan man relativt enkelt och snabbt skapa ett bra golv i uterummet. Kanterna på dessa stora, platta stenblock är lätta att passa ihop med varandra. Behövs det, går de att tillpassa bitarna med en vinkelslip, eller en stenklipp. Sandfogen ­mellan stenarna tar upp markrörelser och gör att stenen inte spricker. Kalksten kan också sättas i betong om man vill ha ogräsfria fogar.Pris: Cirka 300 kronor/kvadratmeter.
6 AV 15
Skiffer vacker och tidlösSkiffer bildades för miljoner år sedan under extremt tryck. Vilket ger en sten som förutom att vara vacker och tidlös även är outslitlig­. ­Skifferplattor kan vara kvadratiska, rektangulära, ­oregelbundna, eller oregelbundna limmade på nät. Färgerna kan variera från ljus sandmelerad till svart. Järnoxid finns i svart skiffer som ger stenen en ­rostig patina. Plattorna på bilden är 30x30 centimeter, 3 centimeter tjocka. Uterummet är designat av Helena Åhlund.Pris: Cirka 400 kronor/kvadratmeter.
7 AV 15
Ölandssten som trampsten, fin gång i gräsmattanEn enkel och fin gång i gräsmattan fixar man lätt med trampstenar. Här har extra tjock ­oregelbunden ölandssten använts. Den röda tonen harmonierar fint med det faluröda huset. Trampstenen placeras ut på gräset med jämna steg­mellanrum, grässvålen grävs bort där stenen ska ligga. Tjocka stenar som dessa behöver inget ­speciellt underlag, utan kan läggas direkt mot ­jorden.Pris: Oregelbunden form, 6 centimeter tjock, cirka 700 kronor/kvadratmeter.
8 AV 15
Altandäck av träAltandäck av trä blir aldrig kalla som sten, de är mjuka att gå på och utgör en plan yta för sittgruppen, grillen och solsängarna. En annan fördel är att trädäcket kan föra samman olika höjdnivåer. Huset kanske har en hög grund, eller tomten kanske sluttar. Med trädäcket skapar man övergången. Ett altandäck är lätt att bygga och kräver inga stora markförberedelser.Ovan, lyxigt däckFör att slippa en trappa vid entrén är det perfekt att bygga ett altandäck. Extra lyxig är känslan när däcket löper runt hela huset. Det vanligaste­ ­byggsättet är att gjuta plintar som man fäster ­bärlinor i, som sedan impregnerat trallvirket ­monteras vid. Vid höjdskillnader är det fint att klä in ­fronten med träribbor.
9 AV 15
Torkar snabbtDet går absolut att skapa rundade former även med trädäck. Se detta fina exempel på en mjukt svängd ytterkant som ansluter med bara ett steg ned till gräsmattan. För att snabbt få ett fint utseende har detta däck laserats i en gråbeige nyans. Utegolvet av trä är lätt att hålla rent och det torkar snabbt efter regnskuren.
10 AV 15
Gräs, grus & dekorstenGräs och grus är kanske det vanligaste utegolvet i Sverige, i alla fall till ytan sett. Gräsmattan syns i nästan varje villaträdgård och gårdsgrus har funnits sedan urminnes tider. Men dekorstenen är ett nytt material. Gräs är mjukt, grus knastrar hemtrevligt, dekorsten bjuder på effekter. Varför inte kombinera!Ovan, gårdsgrus knastrande grusGårdsgrus är en del av vårt kulturarv. ­Solvarmt och nykrattat är det ett mysigt utegolv. Gruset ­knastrar för varje steg och signalerar gästernas ankomst. Gårdsgrus har flera fördelar; det dränerar snabbt bort regn, är enkelt att lägga, lätt att sköta om - förutsatt att underarbetet är välgjort så man slipper rensa allt för mycket ogräs - och det är billigt. Lägst pris har krossat singel, men det är ett vassare grus som inte rekommenderas. Bäst är natursingel 8-12 millimeter, så kallad gårdsgrus, som siktats fram ur marken och har avslipade kanter av naturen. Detta är möjligt att gå barfota på och cykeldäcken hålls hela. Gårdsgrus köper man av ortens grus- och bergtäkt. Exempelvis finns Swerock representerat på många orter i Sverige.Pris: Cirka 300 kronor/släpkärra när kunden hämtar själv. Större leveranser kan köras ut med lastbil. 1 kubik kostar 400-450 kronor (exklusive frakt), och det ­motsvarar 1,5 ton.
11 AV 15
Gräs Mjukt kittlande gräsGräset är det mjukaste utegolvet, lent för ­barfotafötter. Gräs doftar, ger oväntat blomster och lockar små ­insekter till sig. För en fin gräsmatta behövs gödsel, kalk, gräsklippning och vattning vid extremt torra perioder. Pris för gräsfrö är bara ett par ­kronor/kvadratmeter, det som kostar är jorden. För den som vill ha snabbt resultat finns färdigodlade gräsmattor som säljs på rulle. Tänk på att det är färskvara och ska planteras direkt.Pris: Cirka 25-40 kronor/kvadratmeter för ­färdigodlat gräs.
12 AV 15
DekorstenFina effekterDekorsten finns i många varianter. De ska kanske inte användas som hela golv, men gärna som en smalare stig, ­rabattäckning eller utmed husväggar. 8-16 millimeter sten passar bra att gå på. Lägg markduk under dekorstenen, för att separera den från jorden och hålla ogräs borta. Uterummet är ­designat av H Åhlund.Pris: 150 kronor/20 kilo för den vita tumlade stenen.­
13 AV 15
Klassisk markstenNött & slitetEn klassisk marksten är i storleken­ 21x14 centimeter med tjocklek 4-5 centimeter. Finns ofta i färgerna rött, grått, antracit och svart. Antik­utseende eller tumlade stenar är också vanliga. De har då ett nött utseende­ med lätt nedslitna kanter. Denna sten är ­vanlig och finns att köpa i de flesta ­bygg­varuhus. Pris: Cirka 100-150 kronor kvadratmeter.
14 AV 15
Populär betongstenBetongsten tillverkas maskinellt genom att man blandar grus, cement och vatten varpå man gjuter stenen i formar. Betongsten finns i ett stort, varierat sortiment. Olika färgpigment skapar nyanser, och blandas fler pigment blir de melerade. Ytstrukturen på stenen är också valfri, slät, blästrad, tumlad eller betongsten med skifferstruktur. Det fördelaktiga priset har gjort dem populära som utegolv.Ovan, kvadratisk sten med struktur Torkar snabbtTrender pekar på marksten i lite större format. Gärna i nya spännande former­. Kvadratiska stenar är ­populära val. På bilden visas en grå sten i storleken 21x21 centimeter­, med en härlig "skiffer-yta" som ger liv åt stenen. ­Leverantören av sten kan ofta erbjuda belysnings­stenar som tillbehör i sitt ­sortiment. Det ger en stämningsfull effekt till utegolvet.Pris: Cirka 250 kronor/kvadratmeter.
15 AV 15
Mönstrad markbetong Välkomnande entréDenna entré har platsgjuten stenmönstrad markbetong. Fördelen är ett slätt och prydligt golv och att man slipper rensa fogarna från ogräs. Mönstrad markbetong går att få i en mängd olika mönster och infärgningar. Det är lika fint vid entrén, garageuppfarten eller runt poolen. Kanta gärna golvet med en avvikande sten, och välj böljande linjer framför spikraka.Pris: Cirka 1 200-1 500 kronor/kvadratmeter.Köpställen: ­ www.beijerbygg.se­, www.benders.se, www.byggmax.com, www.flisbyab.se, www.molnsatra.se, www.steriks.se, www.stenmagasinet.se, www.swerock.se

Skapa en fin trädgård- här är 15 olika utegolv

Skapa en bra utemiljö och fina trädgårdsrum med marksten. Natursten är vackert och tåligt - och näst intill underhållsfritt.

Låt dig inspireras av 15 olika utegolv i bildspecialen här ovanför.

 

Av: Helen Scheibe