Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Skamfläckarna som finns i alla hem – men ingen vill kännas vid

Tror du alla andra har det perfekt i sina hem?

Lugn, de städar bara undan innan du kommer.

Här är 10 skamfläckar som alla har där hemma!

Foto: Getty Images / E+

1. Klädhögen

Visst är det underligt hur det kan bli, man hänger in kläderna så fint i garderoben och ändå slutar det alltid med stora klädhögar på stolen eller byrån. Och säg inget annat, alla, precis alla, har en avstjälpningsplats för kläder. En hög som bara växer för varje dag tills man någon gång tar sig i kragen och hänger upp allt igen. Eller så åker de rakt ned i tvättkorgen, bara för att det är enklast så.

LÄS OCKSÅ: Så får du bättre sexliv – med hjälp av städning

 

Foto: Aleksandr Volkov / ALEKSANDR VOLKOV - STOCK.ADOBE.COM 88724300

2. Kabellådan

Den här lådan eller påsen är mycket speciell på så sätt att ingen vet vad kablarna och sladdarna går till. Förmodligen går de flesta till apparater (typ gamla stenåldersmobiler) som inte längre fungerar eller ens finns kvar. Men det vet man ju inte, och av just den anledningen vågar man inte slänga någonting.

 

 

Foto: Trekandphoto - Stock.Adobe.Com / TREKANDPHOTO - STOCK.ADOBE.COM 103186414

3. Förrådet

Så praktiskt med ett rum någon annanstans som ingen (nåja) ser och där man kan slänga in allt man inte vill ha i lägenheten eller huset. Här samsas gamla hockeyklubbor med skridskor, resväskor, vinterjackor (som kanske ingen ens använder längre), cyklar, fotbollar, verktyg och möbler. Allt i en salig röra. Ofta så mycket och så rörigt att när man väl behöver komma åt något går inte det eftersom man inte ens kommer in och allt typ rasar ut om man öppnar dörren.

LÄS OCKSÅ: Städa huset på bara en timme – bästa tipsen

 

Foto: Getty Images/iStockphoto

4. Grej-lådan

Den här lådan kan man hitta lite var stans i hemmet. Men vad finns där i egentligen? Här kan man hitta alltifrån trasiga glödlampor, pennor, böcker, batterier och gamla mobiler till vykort, strumpor, gamla nycklar och tejprullar med mera. Alla har den och alla tänker jämt att man en dag ska sortera och rensa där. Nästa helg...

 

 

Foto: Ursule - Stock.Adobe.Com / URSULE - STOCK.ADOBE.COM 59545489

5. Medicinlådan

Icke avslutade kurer av olika slag, gamla hostmediciner, magtabletter från Turkiet, värktabletter från USA, plåster, nässprayer, bandage och pillerkartor som du inte längre minns vad de är till för. Ett riktigt tidsdokument över din och familjens sjukdomshistoria, där säkert 80 procent har utgånget datum. Men eftersom lådan hela tiden fylls på hamnar det underst och ingen orkar gå igenom det. Ta dem till apoteket!

LÄS OCKSÅ: Städa som proffsen – 13 smarta tips

 

Foto: Unclesam - Stock.Adobe.Com / UNCLESAM - STOCK.ADOBE.COM 115515759

6. Fotokartongen

Det fanns en tid när man knäppte kort med riktig kamera, gick till fotoaffären och lämnade in sina rullar för att sedan hämta ut buntar med papperskopior. Sedan låg de framme ett tag, eftersom man planerade att sätta in dem snyggt i fotoalbum och skriva bakom varje kort var det var taget. När högarna blev kvar eftersom man aldrig ”hade tid” med albumen samlade man till slut ihop dem och slängde in i en låda. Idag finns inte bara en sådan låda, tyvärr flera stycken. Var ska man göra av dem? För slänga gamla foton kan man ju inte, eller? Trots att ingen tittar på dem. Någonsin.

 

 

Foto: Icemanj - Stock.Adobe.Com / ICEMANJ - STOCK.ADOBE.COM 113483848

7. Ouppackad tvätt

Det här är ett kapitel för sig. När man väl samlat ihop all smutstvätt och tömt alla tvättkorgar och stortvättat är man så nöjd. Så när man väl burit in all ren tvätt, ofta i Ikea-kassar, blir de lätt stående där de ställs ned. För att vikas in, strykas och hängas upp ”senare”. Bara att det där ”senare” liksom aldrig kommer. Det går ju lika bra att ta kläderna direkt ur påsarna när man behöver. Modern garderob, kanske man kan säga. Och kommer det gäster är det så enkelt att bara slänga in kassarna någon annanstans.

LÄS OCKSÅ: 10 myter du hört om städning

 

Foto: Weerayut - Stock.Adobe.Com / WEERAYUT - STOCK.ADOBE.COM 113588334

8. Pappers/tidnings/kvittohögarna

Visst är det rätt fantastiskt hur snabbt de här högarna växer?! Papper som inte går att slänga eftersom de ska sorteras in eller åtgärdas på annat sätt, ”någon annan dag”. Räkningar, kvitton och garantier som säkerligen gått ut för länge sedan finns också här. Men också tidningar och reklam som ska läsas ”senare”. Vanligtvis hittar man de här högarna på något bord men kan också stolar och pallar. För högarna finns, hos alla, och de tar aldrig slut.

 

 

Foto: Fotomatrix - Stock.Adobe.Com / FOTOMATRIX - STOCK.ADOBE.COM 115270582

9. Burk/matlådeskåpet

Matlådor, platsbyttor och glasburkar av alla de slag, de kan ju vara väldigt bra att ha. Tänker du. Men även om du är duktig och gör matlåda till jobbet varje dag kan man ju undra vad man ska med 10 matlådor till. Eller lika många burkar i glas, när man inte ens gör sylt, aldrig har gjort och förmodligen aldrig kommer att göra heller. Och när man väl behöver en plastbytta, ja, då hittar man i alla fall inte locket i all röra...

LÄS OCKSÅ: 10 saker du inte visste att du kunde göra med ättika

 

Foto: Africa Studio - Stock.Adobe.Com / AFRICA STUDIO - STOCK.ADOBE.COM 68783504

10. Udda strumplådan

Det här med udda strumpor är ett mysterium som förbryllat folk sedan tvättmaskinen uppfanns. Och det spelar ingen roll att man samlar dem alla i en låda eller påse, för den andra hälften i paret dyker ändå aldrig upp. Men man vet ju aldrig, så sparandet fortsätter, och lådan växer...

LÄS OCKSÅ: Sluta städstressa – här är platserna där det är okej att ha det stökigt