Silverfiskar – så blir du av med dem hemma

1 av 4: Experten berättar om de två vanligaste typerna av silverfiskar.

Silverfisken lever normalt i två-fyra år och lever på avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler.

Foto: Getty Images

2 av 4: Silverfisken lever normalt i två-fyra år och lever på avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler.

Försök få bukt med silverfiskarna genom att framför allt hålla rent hemma. Har du rent hemma minskar du tillgången till föda för silverfisken.

3 av 4: Försök få bukt med silverfiskarna genom att framför allt hålla rent hemma. Har du rent hemma minskar du tillgången till föda för silverfisken.

Viktigast för att slippa silverfiskar hemma är rengöring. Regelbunden rengöring minskar nämligen tillgången av föda för insekten.

Foto: Anticimex, Lennart Falk

4 av 4: Viktigast för att slippa silverfiskar hemma är rengöring. Regelbunden rengöring minskar nämligen tillgången av föda för insekten.

Silverfiskar är ett skadedjur som kan orsaka problem i våra hem under hela året.

Den lilla silverfisken ses ofta kring avlopp – men det är inte därifrån de kommer.

Här tipsar vi om hur du blir av med silverfiskarna.

Andra har också läst

Silverfiskar är skadedjur vi helst inte har hemma. Den lever bara inomhus och kan orsaka skador och problem i hemmet under hela året. Även om det är ganska otrevligt att ha dem hemma är de normalt ganska harmlösa gäster i bostaden – men de kan göra skador på bland annat tapeter.

LÄS MER: Experten om snusket i ditt hem – 5 värsta platserna

Foto: Gettyimages

Kommer ofta in i huset med föremål

Ofta ses de kring avlopp i badkar och handfat eller kring golvbrunnar. Många tror därför att silverfisken kommer in genom vattnet i avloppsledningar, men det är en missuppfattning.

– Som många andra småkryp som plötsligt dyker upp i en bostad kommer silverfisken ofta in med varor eller föremål som vi tar in, säger Jan Jungerstam, biolog på Anticimex.

De tar sig in via kartonger med varor vi bär med hem och förflyttar sig sedan.

– Kartonger kan samla på sig fukt och få små mikrosvampar, och stärkelse från klister attraherar också. Sedan söker silverfiskarna sig via sina känsliga antenner dit där det är fukt, som badrummet, berättar Håkan Kjellberg, skadesjursexpert på Anticimex.

Silverfiskar hittar sin föda i de avlagringar som bildas under avloppsventiler och galler. De klarar sig på de smulor som finns tillgängliga även i de mest välordnade hemmen. De gillar framför allt varor som mjöl och bröd, men äter även kött.

LÄS MER: Därför ska du dammsuga med en toarulle

Klarar sig utan mat i månader

Silverfisken är ljusskygg och kommer fram ur sitt gömställe först när det blivit mörkt. De finns i hela världen i ungefär 370 arter, varav två finns i Sverige – silverfisk och ugnssmyg.

Silverfisken blir 10-15 millimeter och lever i två-fyra år. Den äter mest damm och lim och klarar sig utan mat i upp till tre månader. De lägger upp till 200 ägg i taget.

Försök få bukt med silverfiskarna genom att framför allt hålla rent hemma överlag, och speciellt vid avloppen. Har du rent och torrt hemma minskar du tillgången till föda för silverfisken.

LÄS MER: Allt du behöver veta om att bli av med skadedjur

Foto: Tommy Holl

Så här blir du av med silverfiskarna

  • Håll rummet torrt. Det är det mest effektiva sättet för att förebygga silverfiskar i hemmet.
  • Håll rent! Regelbunden rengöring minskar tillgången av föda för insekten.
  • Täta springor och sprickor för att minska möjligheterna att silverfisken trivs.
  • Låt inte böcker, papper eller kläder ligga framme under lång tid på golvet.
  • Rödcederolja. Spraya längs med golvlister, badrumsväggar och under mattor. Silverfiskarna tycker inte om doften och försvinner självmant.
  • Ättika. Det fungerar också att ta lite ättika på en tops och dra den längs med lister och luckor. Doften är för stark för de små djuren. (Du kommer inte själv påverkas av doften.)

LÄS MER: Därför invaderar flugorna våra hem under hösten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande