1 av 5: JULTID. Vårt underbara hus i vinterskrud.
2 av 5: JULPYSSEL. Barnen slår in julklappar i köket. "Här ser man det stora fönster som vi hängt upp som vitrinlucka över kyl och frys."
3 av 5: PYNTAT. Juläpplen och torkade apelsiner sprider juldoft.
4 av 5: SNART FIKADAGS FÖR FLICKORNA. Bakom dem syns två verandafönster som vi fällt in mellan matsal och vardagsrum.
5 av 5: Här bor: Madeleine och Fredrik med barnen Wilma, Tilde, Fanny, Melwin och Ludwig.

Sekelskiftesvillan fick varsam ansiktslyftning

Julbestyren har börjat och barnen är förväntansfulla!

Madeleine har återskapat den gamla stilen i sekelskifteshuset utanför Jönköping.

Hon går på känsla när hon inreder och resultatet är ett vackert och ljust hem.

I den stora villan som ligger mitt i backen i ett litet samhälle söder om Jönköping växte jag upp med mina föräldrar. Huset byggdes 1916 och har sedan dess använts som ett tvåfamiljshus. I slutet av tonåren flyttade jag för att redan efter några år senare återvända hem igen med min nyfunna kärlek Fredrik. Som också blev mannen i mitt liv. Jag och Fredrik bodde på undervåningen och mina föräldrar bodde i lägenheten en trappa upp.

Efter några år och tre barn senare kände vi att vi behövde ett större hem och började då leta efter hus. Vi trivdes så bra där vi bodde men det var ju för trångt. Men att hitta ett hus som uppfyllde våra krav var i stort sett omöjligt.

På varje visning blev vi besvikna över att objekten i fråga inte hade parkettgolv, spegeldörrar, höga golvlister, högt till tak och så vidare.

Ja, vi var helt enkelt väldigt kräsna efter att ha bott många år i ett fantastiskt fint sekelskifteshus.

Efter en tid började mina föräldrar tänka att de kanske inte behövde ett så stort hus längre och vore det inte skönt att slippa allt underhåll och arbete som det faktiskt är med ett gammalt hus. Så kom den dagen då de berättade att de planerade att bygga ett nytt hus och därmed undrade om vi ville ta över huset.

Utan att tveka svarade vi ja!

Förvandlingen har nu gått från ett tvåfamiljshus till ett boende för en stor barnfamilj. Vilket innebär att köket på övervåningen är borta och omgjort till två barnrum.

En ny trappa har placerats in centralt i huset för att få en bättre planlösning. Den gamla trappan finns också kvar men den är placerad i ytterkant av huset och leder upp på vinden.

Vi har försökt att återskapa den gamla stilen genom att klä hallarna och köket med pärlspont. För att få en ljus och härlig känsla har vi målat vitt på i stort sett alla väggar och även på en del golv.

På husets vind har det i många år legat fönster och dörrar från en gammal veranda. Den var inte komplett och var därför svår att återskapa. I stället fällde vi in två verandafönster i väggen mellan matsalen och vardagsrummet.

Det andra fönstret hängde vi upp som en stor vitrinlucka över kyl och frys i köket. De gamla dörrarna saknade karm. I stället för att låta tillverka en ny karm så monterade vi upp dörrarna på skenor och byggde in dem i väggen som skjutdörrar.

Jag går på känsla när jag inreder. Som inredare håller jag givetvis koll på det allra senaste. Men att inreda till mig själv efter trender är något jag aktar mig för eftersom trender så fort kommer och går. Jag vill hellre ha något som håller år efter år och känns mer personligt.

Basen är ljus och detaljerna följer en jordnära färgskala. Om det är dyrt, billigt, gammalt eller nytt har ingen betydelse bara det harmonierar tillsammans och skapar ett trivsamt och rofyllt hem. Färgglada saker som rött och gult det hittar man bara i barnens rum. Där finns det färgglada fondväggar och målade loppismöbler.

"Huset är som finast på julen"

Här bor: Madeleine och Fredrik med barnen Wilma, Tilde, Fanny, Melwin och Ludwig.

Huset: Söder om Jönköping. Byggår 1916. 270 kvm.

Det bästa med huset: Att jag som inredare kan använda mitt hem till att förverkliga egenritade inredningslösningar och skapa intressanta inspirationsbilder.

Blogg: madame-edith.blogspot.se.

Aktuellt just nu