&nbsp;Sekelskiftesdröm i krispigt vit kostym<br />

Som förlaga för Viveka och Mikaels arkitektritade drömhus stod de gamla sommarvillorna i området som Viveka hade beundrat under sin uppväxt. Sekelskifteskänslan dominerar med spröjsade fönster, ljus träpanel, en massa snickarglädje och det karaktäristiska, vackra fönstret ovanför entrén. Taket är i grafitgrå plåt och grinden har Mikael byggt efter Vivekas ritningar.

Foto: Björn Nordström

1 av 14: Som förlaga för Viveka och Mikaels arkitektritade drömhus stod de gamla sommarvillorna i området som Viveka hade beundrat under sin uppväxt. Sekelskifteskänslan dominerar med spröjsade fönster, ljus träpanel, en massa snickarglädje och det karaktäristiska, vackra fönstret ovanför entrén. Taket är i grafitgrå plåt och grinden har Mikael byggt efter Vivekas ritningar.

Viveka Gulda stormtrivs i sin vita sekelskiftesdröm.

Foto: Björn Nordström

2 av 14: Viveka Gulda stormtrivs i sin vita sekelskiftesdröm.

Stengångar. Viveka är en riktig trädgårdsentusiast. Bara gräs ville hon inte ha utan stensatta snirkliga gångar.

Foto: Björn Nordström

3 av 14: Stengångar. Viveka är en riktig trädgårdsentusiast. Bara gräs ville hon inte ha utan stensatta snirkliga gångar.

Gammaldags. Kakelugnen är en Cronenspisen från Eldabutiken i Vellinge.

Foto: Björn Nordström

4 av 14: Gammaldags. Kakelugnen är en Cronenspisen från Eldabutiken i Vellinge.

Blå favorit. En av Vivekas favoritblomster, riddarsporre.

Foto: Björn Nordström

5 av 14: Blå favorit. En av Vivekas favoritblomster, riddarsporre.

Kontraster. Den schackrutiga halltapeten är från Sandberg och bryter av mot resten av hemmet. Pallen är Kate W, hyllan från stugan, korgarna Ikea, kistan ett arvegods och på golvet svart kalksten från Stiltje.

Foto: Björn Nordström

6 av 14: Kontraster. Den schackrutiga halltapeten är från Sandberg och bryter av mot resten av hemmet. Pallen är Kate W, hyllan från stugan, korgarna Ikea, kistan ett arvegods och på golvet svart kalksten från Stiltje.

Nytt &amp; gammalt. Hela huset andas sekelskifte med en kontrast är den hypermoderna fläkten från Franke.

Foto: Björn Nordström

7 av 14: Nytt &amp; gammalt. Hela huset andas sekelskifte med en kontrast är den hypermoderna fläkten från Franke.

Detaljer. De söta kryddporslinsburkarna är ett arv från Mikaels föräldrahem.

Foto: Björn Nordström

8 av 14: Detaljer. De söta kryddporslinsburkarna är ett arv från Mikaels föräldrahem.

Luftigt. Ett rymligt kök stod högt på familjens lista. Bordet och soffan är köpta i en antikaffär. Hyllan ovan fönstren kommer från den rivna sommarstugan.

Foto: Björn Nordström

9 av 14: Luftigt. Ett rymligt kök stod högt på familjens lista. Bordet och soffan är köpta i en antikaffär. Hyllan ovan fönstren kommer från den rivna sommarstugan.

Vitt. Sofforna och fåtöljen är från Ikea, pinnstolen från en antikaffär och kistan ett auktionsfynd. Den moderna "spotlighten" är från Ilva och kristallkronan ett arvegods.

Foto: Björn Nordström

10 av 14: Vitt. Sofforna och fåtöljen är från Ikea, pinnstolen från en antikaffär och kistan ett auktionsfynd. Den moderna "spotlighten" är från Ilva och kristallkronan ett arvegods.

Anrikt glas. Antika flaskor dekorerar.

Foto: Björn Nordström

11 av 14: Anrikt glas. Antika flaskor dekorerar.

Svalkande. Vivekas systerbarn Ella oh Vincent, 8 år, badar i poolen.

Foto: Björn Nordström

12 av 14: Svalkande. Vivekas systerbarn Ella oh Vincent, 8 år, badar i poolen.

Plats för vila. Perfekt för att lapa eftermiddagssol. Rustik däckstol från Hem &amp; hav.

Foto: Björn Nordström

13 av 14: Plats för vila. Perfekt för att lapa eftermiddagssol. Rustik däckstol från Hem &amp; hav.

Älskade ros. Rosor som Viveka oh Mikael räddade innan alla byggmaskiner  gjorde lervälling av mycket av det som var den gamla  sommarstugeträdgården. Buskarna är nu omplanterade och pryder nu en  rabat i den nya trädgården.

Foto: Björn Nordström

14 av 14: Älskade ros. Rosor som Viveka oh Mikael räddade innan alla byggmaskiner gjorde lervälling av mycket av det som var den gamla sommarstugeträdgården. Buskarna är nu omplanterade och pryder nu en rabat i den nya trädgården.

När Viveka och Mikael började tillbringa mer tid i sommarhuset i Höllviken än i hemmet utanför Lund, bestämde de sig för att riva och bygga nytt.

Det blev ett Newportinfluerat hus i sekelskiftesstuk, med generösa ljusinsläpp.

Andra har också läst

I maj 2002 köpte Viveka och Mikael ett charmigt, rött, strandnära sommarhus från 1900-talets början, som hela familjen älskade. Med tiden blev helg- och kvällsutflykterna dit alltmer frekventa, och till slut tog ursäkterna slut.

- Det kändes lika bra att flytta dit, säger Viveka.

2005 tog familjen beslutet att flytta, men det gamla huset visade sig vara i för dåligt skick för att bygga till, eller renovera. Det som återstod var att riva sommarstugan och bygga nytt.

– Det kändes förstås väldigt sorgligt men samtidigt spännande att få vara med och forma något nytt, säger Viveka.

Ganska snart efter att Mikael och Viveka hade börjat kolla efter husleverantörer, sprang de på Karlsonhus. Eftersom tomten låg i ett gammalt sommarstugeområde med vackra strandnöjen, var förutsättningarna givna.

– Vi ville ha ett tidlöst trähus i gammaldags tappning, som skulle smälta in i omgivningarna. Karlsonhus stod för ett gediget hantverk, fina detaljer och sunda, energisnåla hus. Det känns inte som något dussinhus. Därför valde vid dem, säger Viveka.

I september 2007 revs Lillgården, som sommarstugan kallades, strax därefter göts grunden och en månad senare kom husdelarna på två lastbilar.

– Det var overkligt att se vägg efter vägg komma på plats och på en vecka var huset rest och under tak, säger Viveka.

Till sommaren 2008 var huset inflyttningsklart. Trots att byggnaden var helt ny, har Viveka och Mikael lagt stor möda vid att få till rätt detaljer. Bland annat har de återanvänt gamla dörrar, fönster och lister från den rivna sommarstugan, vilket förstärkt bostadens gammaldags karaktär.

– Det känns bra när folk stannar till och kommenterar att vi lyckats med renoveringen, säger Viveka.

Huset är i dag stort, ljust och luftigt med genomgående spröjsade fönster, pärlspont på väggarna och mycket snickarglädje. Sekelskifteskänslan dominerar, även om spännande moderna inslag återkommer.

Hjärtat i hemmet är köket som är på nästan 30 kvadratmeter på bottenvåningen och med fönster ut mot gatan.

– Vi har alltid haft ett stort kök. Det är här vi umgås, barnen gör läxorna och gästerna tar fördrinken när vi har fest, säger Viveka.

Förutom ett rymligt kök, prioriterade de även gott om förvaringsutrymmen, ett ordentligt grovkök, liksom ett "walk-in-skafferi", som nu finns inrymt i ett hörn av köket.

– Jag var helt inställd på ett vitt, klassiskt kök från Kvänum, men väl i deras butik föll vi för en dimgrön lucka. Det är fördelen med ett platsmålat kök, det går lätt att förändra om man tröttnar, säger Viveka.

En spännande kontrast i sekelskiftesköket är en stram, modern spiskåpa i stål.

– Det är ett av de vågade valen vi gjorde och som gör att huset känns nutida, säger Viveka.

Och så är egentligen hela hemmet inrett. Blocket-, loppis- och auktionsfynd samsas bredvid en rad nymodigheter som blir en spännande och hemtrevlig mix. På övervåningen överraskar plötsligt ett mörkbetsat trägolv efter att hela nedervåningen haft vita väggar och ett massivt, ljust trägolv som bas.

Viveka och Mikael ville inte ha en öppen planlösning på bottenvåningen mellan kök och vardagsrum, samtidigt ville de inte heller ha två separata utrymmen. Mikaels lösning på problemet blev att köpa två spröjsade, gamla fönster och ett par glasade pardörrar på Blocket som nu skiljer de två rummen åt, samtidigt som det ger kontakt.

På nedervåningen finns förutom de sociala ytorna som kök och vardagsrum, även arbetsrum, grovkök och Viveka och Mikaels sovrum.

- Vi bestämde oss för att ha vårt rum nere. Det är praktiskt, ungdomarna får sin yta, och det gör att det kommer kännas mindre ödsligt den dagen barnen flyttar hemifrån, säger Viveka.

Även trädgården har de lagt stor möda vid. De ville inte bara ha gräs, utan snirkliga, stensatta gånger och på sikt en uppvuxen, lummig trädgård som ger variation och avskildhet.

Redan när de planerade var huset skulle stå, tänkte de in var uteplatserna och poolen skulle ligga och var bilarna skulle stå uppställda. Det underlättade alla val och beslut på vägen, som att förlänga trädäcket som löper längs husets hela baksida så att det även byggdes ihop med däcket kring poolen.

- Visst har det tidvis varit jobbigt att bygga nytt, men mest roligt, och vi stormtrivs i vårt fina hus, säger Viveka.

 

Av Suzanne Nilsson

Foto Björn Nordström

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer