Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer

Se vad Gunnel gjorde med det stora huset<br />

Stora ytor. "Det är så roligt att laga mat i vårt kök, det är praktiskt, ljust och vackert", säger Gunnel. Det svarta porslinet kommer från Gunnels företag Karott design och är handgjort lergods från Sydamerika.

Foto: Carina Olander

1 av 16

Härliga dofter. "Det är så härligt att vakna på morgon och känna doften av syrén", säger Gunnel.

Foto: Carina Olander

2 av 16

Centralt läge. Familjens patriciervilla ligger­ centralt i Svalöv omgärdat av kullerstensgator och inbäddat i en lummig trädgård.

Foto: Carina Olander

3 av 16

Extra vask. Spishörnan ligger i en praktisk nisch, med vask och kylskåp nära till hands. Smeg-spis med fem plattor och mycket plats i ugnen. Köks­skåp från Ikea. För att köket ska se rustikare ut har Gunnel och Claes satt in träskivor i ek mellan skåpstommarna.

Foto: Carina Olander

4 av 16

Auktionsfynd. Från hallen har man en härlig vy in i köket. Det stora skåpet med 40 lådor som står i stora hallen har Gunnel och Claes ropat in på en auktion.

Foto: Carina Olander

5 av 16

Pardörrar. "Villan känns så välkomnande när man stiger in genom dubbeldörrarna i huvud­entrén. Det känns som att huset ler och blommar upp när vi har besök", säger Gunnel.

Foto: Carina Olander

6 av 16

Mycket ljus. Svart Skål från Karott design.

Foto: Carina Olander

7 av 16

Fransk lilja. Vardagsrummet har en fantastisk originalstuckatur med den franska liljan som tema. Flera av rummen hade sprickor i väggar och tak, så även i vardagsrummet. Gunnel och Claes har lagt ner många timmar på att skrapa, spackla och måla.

Foto: Carina Olander

8 av 16

Slagbord. Hela matsalen badar i ljus och rummet känns luftigt av den höga takhöjden och sakrala möbleringen.

Foto: Carina Olander

9 av 16

Syréner. Matsalsbordet är uppdukat med vackra syréner som står i full blom.

Foto: Carina Olander

10 av 16

Blå toner. Rummet är inrett i en blå ton, som minner om sommar och hav.

Foto: Carina Olander

11 av 16

Lövkoja. Månbordet är dekorerat med lövkoja i en vacker vas.

Foto: Carina Olander

12 av 16

Vackert skåp. Parets sovrum ligger på övervåningen. Klädskåpet hittade­ Gunnel och Claes på Blocket. Ägaren skulle flytta till en Skånelänga med låg takhöjd och ville inte skiljas från det vackra skåpet, men blev glad när hon fick veta att det skulle få mer plats i Gunnels och Claes villa. Det behövdes fyra personer att bära in skåpet i hästsläpet.

Foto: Carina Olander

13 av 16

Gammaldags. Sovrummet andas en varm, gammaldags känsla.

Foto: Carina Olander

14 av 16

Egen ingång. Gunnel och Claes har ett eget badrum med ingång från sovrummet.

Foto: Carina Olander

15 av 16

Turkosa toner. Dottern Matildas rum har turkos som accentfärg.

Foto: Carina Olander

16 av 16

I Skåne fann familjen en frihet, långt från bilköerna och stressen i Stockholm. Vackra landskap, kuperade bokskogar, härliga sandstränder och närhet till storstäder som Malmö och resten av Europa. Men bäst av allt var att de fann tid för varandra.

Andra har också läst

Efter fem år på en stor skånegård bestämde sig Gunnel och Claes för att flytta. De ville inte lämna Skåne, men letade efter något som inte var fullt så lantligt. Valet föll på en stor villa mitt inne i samhället Svalöv.

- När vi flyttade blev Claes så glad. Han kysste i princip­ asfalten utanför huset när vi flyttade in i vår villa. Claes, som är uppvuxen på Sveavägen i Stockholms innerstad, kände att för stor del av fritiden gick åt till att ta hand om den stora gården. Längtan efter att bo mera centralt­ fanns hos oss alla utan att vi hade pratat om det, säger Gunnel.

En kväll när hon satt och tittade på Hemnet såg hon att den vackra villan mitt i Svalöv var till salu. Det visade sig att Claes också hade tittat på huset många gånger. Då såg villan lite ledsen och dyster ut, med en omålad fasad och tråkig entré, men potentialen fanns och Claes gick i gång på det centrala läget. Gatubelysning och ­asfalterade vägar­ var ett stort plus efter alla mörka ­kvällar och ­grusiga vägar mitt ute på landet.

Familjens villa är byggd på 20-talet. Från början­ sägs det att provinsialläkaren bodde här och hade mottagning i huset. Huset är cirka 290 kvadratmeter stort och högt i tak. Dessutom finns en källare som rymmer­ tvättstuga, verkstad och matkällare. Huset har även en vind med två, små pigkammare. Claes har byggt om den ena pigkammaren till en musikstudio.

- Vardagen blev enklare när vi flyttade hit. Trots att det är ett litet samhälle har vi nära till allt och med buss är det bara några hållplatser till närmaste tåg­station. Dessutom känns det som att vi fortfarande bor på landet­ med en lummig trädgård som bäddar in huset.­ Fåglarna älskar de höga syrenbuskarna, oxeln och häggen, och sjunger för oss året runt. På så sätt har jag egentligen fått det bästa av två världar, säger Gunnel.

 

På bottenplanet ligger två hallar, ett väl tilltaget­ kök, bibliotek, samt matsal och vardagsrum i fil och ­­utgång till den gamla verandan. Gunnel har sitt kontor­ i det gamla gästrummet, väl avskiljt men ändå kopplat­ till övriga huset. På övervåningen finns två badrum,­ ett för döttrarna och ett i direkt anslutning till Claes och Gunnels­ sovrum. Döttrarna har var sitt rum och dessutom­ finns ett stort tv- och musikrum.

- Det bästa med hemmet är den underbara rymden.­ Sen så tycker jag mycket om de gamla, höga korsfönstren,­ de släpper in mycket ljus och skapar karaktär. Att det är gott om plats med mycket sociala ytor gör att det är ­härligt att ha vänner på besök, säger Gunnel.

Hela huset har renoverats med varsam hand. Paret har försökt att återställa så mycket som möjligt av huset så att man får känslan av att det alltid har sett ut så här.

 

Många år innan Gunnel och Claes tog över villan byggdes­ den om för att rymma två familjer, vilket gjorde att villan kändes trång och mörk. Gunnel och Claes bestämde­ sig för att väcka huset och rev de nybyggda väggarna så att de små utrymmena och korridorerna ­försvann och öppnade upp villan så att den återigen fick rymd och ljus.

Renoveringen tog nästan två år men familjen kunde bo i huset under hela tiden. Det tunga renoverings­arbetet har till största delen lagts ut på hantverkare men Gunnel och Claes har gjort mycket själva också. I flera av rummen­ hade väggarna och taken sprickor i putsen­ och det var bara att börja skrapa, spackla och måla. Tidsödande och jobbigt men resultatet var värt mödan­ - särskilt­ i vardagsrummet som har en fantastisk­ original­stuckatur med den franska liljan.

Matsalen­ ­bestod tidigare av två rum men väggar revs och en ny, bred öppning togs upp för att få fri sikt från serveringsgången, hallen, matsalen och vardags­rummet.

- Vi har färgsatt väggarna i tidlösa, ljusa färger som vitt och beige. Inredningen är en mix av gammalt och nytt. Många föremål och möbler har införskaffats vid utflykter och resor. Vi är inte så mycket för att handla i affärer där det kan stå tjugo likadana saker på en hylla. Våra ­föremål har en liten historia att berätta. Möblerna har följt med oss länge, några har flyttat lika många gånger som vi har gjort, säger Gunnel.