Efter fem år på en stor skånegård bestämde sig Gunnel och Claes för att flytta. De ville inte lämna Skåne, men letade efter något som inte var fullt så lantligt. Valet föll på en stor villa mitt inne i samhället Svalöv.
- När vi flyttade blev Claes så glad. Han kysste i princip asfalten utanför huset när vi flyttade in i vår villa. Claes, som är uppvuxen på Sveavägen i Stockholms innerstad, kände att för stor del av fritiden gick åt till att ta hand om den stora gården. Längtan efter att bo mera centralt fanns hos oss alla utan att vi hade pratat om det, säger Gunnel.
En kväll när hon satt och tittade på Hemnet såg hon att den vackra villan mitt i Svalöv var till salu. Det visade sig att Claes också hade tittat på huset många gånger. Då såg villan lite ledsen och dyster ut, med en omålad fasad och tråkig entré, men potentialen fanns och Claes gick i gång på det centrala läget. Gatubelysning och asfalterade vägar var ett stort plus efter alla mörka kvällar och grusiga vägar mitt ute på landet.
Familjens villa är byggd på 20-talet. Från början sägs det att provinsialläkaren bodde här och hade mottagning i huset. Huset är cirka 290 kvadratmeter stort och högt i tak. Dessutom finns en källare som rymmer tvättstuga, verkstad och matkällare. Huset har även en vind med två, små pigkammare. Claes har byggt om den ena pigkammaren till en musikstudio.
- Vardagen blev enklare när vi flyttade hit. Trots att det är ett litet samhälle har vi nära till allt och med buss är det bara några hållplatser till närmaste tågstation. Dessutom känns det som att vi fortfarande bor på landet med en lummig trädgård som bäddar in huset. Fåglarna älskar de höga syrenbuskarna, oxeln och häggen, och sjunger för oss året runt. På så sätt har jag egentligen fått det bästa av två världar, säger Gunnel.
På bottenplanet ligger två hallar, ett väl tilltaget kök, bibliotek, samt matsal och vardagsrum i fil och utgång till den gamla verandan. Gunnel har sitt kontor i det gamla gästrummet, väl avskiljt men ändå kopplat till övriga huset. På övervåningen finns två badrum, ett för döttrarna och ett i direkt anslutning till Claes och Gunnels sovrum. Döttrarna har var sitt rum och dessutom finns ett stort tv- och musikrum.
- Det bästa med hemmet är den underbara rymden. Sen så tycker jag mycket om de gamla, höga korsfönstren, de släpper in mycket ljus och skapar karaktär. Att det är gott om plats med mycket sociala ytor gör att det är härligt att ha vänner på besök, säger Gunnel.
Hela huset har renoverats med varsam hand. Paret har försökt att återställa så mycket som möjligt av huset så att man får känslan av att det alltid har sett ut så här.
Många år innan Gunnel och Claes tog över villan byggdes den om för att rymma två familjer, vilket gjorde att villan kändes trång och mörk. Gunnel och Claes bestämde sig för att väcka huset och rev de nybyggda väggarna så att de små utrymmena och korridorerna försvann och öppnade upp villan så att den återigen fick rymd och ljus.
Renoveringen tog nästan två år men familjen kunde bo i huset under hela tiden. Det tunga renoveringsarbetet har till största delen lagts ut på hantverkare men Gunnel och Claes har gjort mycket själva också. I flera av rummen hade väggarna och taken sprickor i putsen och det var bara att börja skrapa, spackla och måla. Tidsödande och jobbigt men resultatet var värt mödan - särskilt i vardagsrummet som har en fantastisk originalstuckatur med den franska liljan.
Matsalen bestod tidigare av två rum men väggar revs och en ny, bred öppning togs upp för att få fri sikt från serveringsgången, hallen, matsalen och vardagsrummet.
- Vi har färgsatt väggarna i tidlösa, ljusa färger som vitt och beige. Inredningen är en mix av gammalt och nytt. Många föremål och möbler har införskaffats vid utflykter och resor. Vi är inte så mycket för att handla i affärer där det kan stå tjugo likadana saker på en hylla. Våra föremål har en liten historia att berätta. Möblerna har följt med oss länge, några har flyttat lika många gånger som vi har gjort, säger Gunnel.