1 av 7: Dominant. Såpnejlika är en bedräglig sötnos som lätt kan ta över din rabatt.
2 av 7: Lila. Parksallatens blad breder ut sig i täta mattor, de blålila blommorna sitter på meterhöga stänglar. Foto: Nina Bergström
3 av 7: Gula. Praktlysing finns även med röda blad, minst lika aggressiv.
4 av 7: Blå. Knölklockan, ack så vacker men sprider sig förrädiskt med underjordiska rotknölar.
5 av 7: Aggressiv. Parksliden är en fascinerande växt med stora blad och djungelkänsla, men den är oerhört aggressiv och tar snabbt över om ingen sätter stopp.
6 av 7: Välsmakande. Myntor är goda i te och såser, lockar fjärilar och blommar vackert, men ack vad de breder ut sig.
7 av 7: Här begränsas knölklockan i rabatten eftersom gräset omkring klipps. Foto: Nina Bergström

Se upp! Vackra växter kan bli monsterplantor

Se upp med växterna som tar över dina rabatter och sprider sig ohämmat. Ingela Jagne guidar dig till de bedrägliga skönheterna.

Ingela Jagne

En gång fick jag en liten planta såpnejlika, Saponaria officinalis, av en snäll dam som visste att jag var intresserad av gamla ­medicinalväxter. Visserligen visste jag att den kunde sprida sig, men tänkte som så många gånger att jag gräver ner den i kanten på en rabatt "så länge".

Där stod den och blommade så sött, jag lät den stå kvar i väntan på att hitta en plats i min blivande örtagård. Tre år senare var det såpnejlika i hela den rabatten. Såpnejlikan har underjordiska stammar som letar sig fram, skjuter upp nya skott som infiltrerar alla andra perenner.

Den lilla sötnosen hade blivit en marodör, en monsterväxt som kväver allt annat. Den måste bort! Jag fick gräva upp alla plantor, rensa ur alla under­jordiska stammar. Rabatten fick ligga naken en månad. Under tiden rensade, rensade och rensade jag bort varenda litet såpnejlikeblad som stack upp innan jag kunde plantera tillbaka mina perenner. Fort­farande händer det att de hatade bladen sticker upp eftersom det även finns frö kvar i jorden.

Jag säger inte att ni aldrig ska plantera en såp­nejlika i era trädgårdar, bara att ni ska tänka er för var ni sätter dem.

 

FOTO Ingela Jagne OCH Nina Bergström

SÅ BLIR DU AV MED OÖNSKADE VÄXTER

GRÄV.

Har du växter du vill bli av med måste du gräva, rensa, gräva, rensa och rensa igen. Det går även att täcka täta bestånd av parksallat tidigt på våren. Begränsa utlöparna genom att gräva ett minst 40 centimeter djupt dike runt beståndet och lägga i markduk som utlöparna inte kan tränga igenom. Täck med ett lager tidningar, presenning eller annat som inte släpper genom ljus. Låt ligga minst ett år.

BEGRÄNSA.

Om du sätter praktlysing i gräsmattan och låter den bli en kraftig tuva kan du klippa alla utlöpare med gräsklipparen och på så sätt hålla den på plats. Myntor och såpnejlika kan planteras i en nedgrävd hink eller liknande utan botten.

SISTA UTVÄGEN.

De riktigt elaka som parkslide och knölklocka kan i värsta fall kräva kemiska bekämpningsmedel. I så fall, pensla bladen med medlet på sensommaren då all ovanjordisk växtkraft dras ner till vintervila i rötter och jordstammar. Det kemiska medlet följer med och sätter därmed stopp för fortsatt levnad.