Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 jul 2014 10:30

Sara och Palle inreder i grafisk stil och gult

Saras och Palles fina 1800-talsvilla i Arboga.

Saras och Palles fina 1800-talsvilla i Arboga.

1/14

Foto: Carina Olander

<strong>Hemsnickrat</strong>. Uterummet är inrett med ett sidobord, som Palle har byggt. Poster med elefant­motiv från Fotografiska. Boxarna har Sara tapetserat om med spillbitar. Vas och glasburk med lock från Blomsterlandet. Träbricka Netto, bambukorg och kuddar, allt från Ikea.

Hemsnickrat. Uterummet är inrett med ett sidobord, som Palle har byggt. Poster med elefant­motiv från Fotografiska. Boxarna har Sara tapetserat om med spillbitar. Vas och glasburk med lock från Blomsterlandet. Träbricka Netto, bambukorg och kuddar, allt från Ikea.

2/14

Foto: Carina Olander

<strong>Tårtkalas. </strong>Sara bjuder på ­sommarfika. Receptet på ­lemoncurdtårta med hallon och lakrits ­kommer från matboken Fest med systrarna von Sydow.

Tårtkalas. Sara bjuder på ­sommarfika. Receptet på ­lemoncurdtårta med hallon och lakrits ­kommer från matboken Fest med systrarna von Sydow.

3/14

Foto: Carina Olander

<strong>Välkomnande.</strong> Hallens runda form sätter karaktär på huset som helhet. Det vita skåpet är arvegods. Klädhängare från Åhléns. Stolen, som har färgats gul med sprayfärg, är en gammal modell från Jysk.

Välkomnande. Hallens runda form sätter karaktär på huset som helhet. Det vita skåpet är arvegods. Klädhängare från Åhléns. Stolen, som har färgats gul med sprayfärg, är en gammal modell från Jysk.

4/14

Foto: Carina Olander

<strong>Ljust kök</strong>. Köket har gått från murrigt och mörkt till ljust och fräscht. Marmormönstrad dekorplast från Bauhaus har ersatt det terrakottafärgade kaklet. Köksö från Ikea.

Ljust kök. Köket har gått från murrigt och mörkt till ljust och fräscht. Marmormönstrad dekorplast från Bauhaus har ersatt det terrakottafärgade kaklet. Köksö från Ikea.

5/14

Foto: Sofi Sykfont

<strong>Energiknippe</strong>. På köksbordet står ett ­vackert blomsterarran­­ge­mang. Marmorskivan och marmorljusstakarna är ­loppisfynd.

Energiknippe. På köksbordet står ett ­vackert blomsterarran­­ge­mang. Marmorskivan och marmorljusstakarna är ­loppisfynd.

6/14

Foto: Carina Olander

<strong>Ljust kök</strong>. Köket har gått från murrigt och mörkt till ljust och fräscht. Marmormönstrad dekorplast från Bauhaus har ersatt det terrakottafärgade kaklet. Köksö från Ikea.

Ljust kök. Köket har gått från murrigt och mörkt till ljust och fräscht. Marmormönstrad dekorplast från Bauhaus har ersatt det terrakottafärgade kaklet. Köksö från Ikea.

7/14

Foto: Carina Olander

<strong>Rofyllt rum</strong>. Sovrummet ligger på över­våningen och är inrett med beige grund och accessoarer i guld och gult. Bakom sängen löper en kattvind som är ombyggd till en walk-in-closet. Kuddar och filt från H&amp;M home.

Rofyllt rum. Sovrummet ligger på över­våningen och är inrett med beige grund och accessoarer i guld och gult. Bakom sängen löper en kattvind som är ombyggd till en walk-in-closet. Kuddar och filt från H&M home.

8/14

Foto: Carina Olander

<strong>Matchat.</strong> Snygg mix av gult och grönt på byrån i sovrummet. Konsttryck av Antonio Soares, från Arte Limited.

Matchat. Snygg mix av gult och grönt på byrån i sovrummet. Konsttryck av Antonio Soares, från Arte Limited.

9/14

Foto: Carina Olander

<strong>Ordning och reda. </strong>Garderoben är inredd med praktiska hyllor och en byrå som sväljer massor. Fat från Ikea. Boxar från Hay, Rum 21.

Ordning och reda. Garderoben är inredd med praktiska hyllor och en byrå som sväljer massor. Fat från Ikea. Boxar från Hay, Rum 21.

10/14

Foto: Carina Olander

<strong>Arbetshörna.</strong> Palle jobbar hemifrån ett par dagar i veckan och har inrett hemmakontoret med grå heltäckningsmatta och stilrena detaljer. 

Arbetshörna. Palle jobbar hemifrån ett par dagar i veckan och har inrett hemmakontoret med grå heltäckningsmatta och stilrena detaljer. 

11/14

Foto: Carina Olander

<strong>Vardagsrum. </strong>Familjens sällskapsrum blev större sedan de tog ner väggen mellan vardagsrum och kök. Boxar i fönster är omklädda med tapetrester. Lampa i fönster från Åhléns. Gul textil, randig och batikmönstrad kudde, från H&amp;M home. ­Ikatmönstrad kudde från ­Chhatwal &amp; ­Jonsson. Matta från Linie design, Länna möbler.

Vardagsrum. Familjens sällskapsrum blev större sedan de tog ner väggen mellan vardagsrum och kök. Boxar i fönster är omklädda med tapetrester. Lampa i fönster från Åhléns. Gul textil, randig och batikmönstrad kudde, från H&M home. ­Ikatmönstrad kudde från ­Chhatwal & ­Jonsson. Matta från Linie design, Länna möbler.

12/14

Foto: Carina Olander

<strong>Blomfröjd.</strong> Sara gillar att inreda med blommor och blad.

Blomfröjd. Sara gillar att inreda med blommor och blad.

13/14

Foto: Carina Olander

<strong>Fina detaljer</strong>. Praktiska hyllor som funkar som sidobord har satts upp runt en balk. Väggposter Chic från Society 6. Lampa från Mio. Boxar från Hay, Rum 21. Kubljusstake från Hemtex. Guldfärgad döskalle från Chilli.

Fina detaljer. Praktiska hyllor som funkar som sidobord har satts upp runt en balk. Väggposter Chic från Society 6. Lampa från Mio. Boxar från Hay, Rum 21. Kubljusstake från Hemtex. Guldfärgad döskalle från Chilli.

14/14

Foto: Carina Olander

När Sara och Palle flyttade till huset i Arboga kunde de ingenting om renovering eller byggtekniker. Men med hjälp av klipp på internet har de lärt sig mycket. I dag bor de i ett hus med mycket hemtrevnad, öppen planlösning och snygga inredningsdetaljer.

För tre år sedan var Sara och Palle på jakt ­efter en större bostad. De bodde i en hyresrätt i Stockholm och hoppades hitta en större ­lägenhet. Men letandet visade sig vara svårare än de först hade trott, så i stället började de fundera på att köpa hus i Saras hemtrakter. De hittade ett fint hus i hennes barndomsstad Arboga, men de kunde ändå inte riktigt förlika sig med tanken på att lämna Stockholm. Lägenhetsletandet i huvudstaden fortsatte. Efter ett par månaders letande gav de upp och turligt nog fanns huset i Arboga fortfarande ute till försäljning.

- Vid den här tiden hade jag precis blivit gravid, och helt plötsligt kändes inte längre tanken på att flytta tillbaka till min barndomsort fel. Faktiskt precis tvärtom, nu skulle vi ha nära till släkt och familj och det kändes väldigt skönt, säger Sara.

Saras och Palles hus är ursprungligen byggt 1889 men har renoverats och moderniserats många gånger under årens lopp. I dag är det en funktionell villa i två plan med öppen planlösning på bottenplanet och ­charmiga rum med snedtak på övervåningen med ­praktiska kattvindar som erbjuder perfekt förvaring.

När paret flyttade in var huset en furudröm i klassisk 90-talsanda med blå, gula och gröna väggar. De ­började renovera huset så fort de flyttade in, trots att ingen av dem hade någon direkt erfarenhet sedan tidigare. Det var bara att hugga i och lära sig allt från grunden.

- Palle har ägnat många timmar åt att kolla klipp på nätet om olika renoveringar och byggtekniker och har på så sätt lärt sig jättemycket. Han är väldigt noggrann och superduktig.

För att få ett luftigt boende med generösa sällskapsutrymmen valde Sara och Palle att ta ner väggen mellan kök och vardagsrum. Nytt golv lades in, väggar, tak och alla listverk i furu målades vita. Köksluckorna lackerades vita, en bänkskiva i trä fick ersätta det gamla kaklet och en marmormönstrad dekorplast klistrades upp på väggen.

- Vi bor i ett mycket gammalt hus och vill fräscha upp utan att förstöra dess karaktär. Vi valde att ändra planlösningen och öppna upp mellan kök och vardagsrum för att vi gillar öppna planlösningar eftersom man kan ha kontakt med varandra från rummen då, säger Sara.

Huset har en ljus bas med vita och svarta möbler. För att mjuka upp den grafiska stilen har Sara satsat på ­inredningsdetaljer i koppar, mässing och guld. Just nu är det särskilt accentfärgen guld som gäller och man kan säga att gula detaljer är den röda tråden i parets hem. Rummen är inredda med en blandning av gammalt och nytt, ommålade loppisfynd och klassiska Ikea-möbler. Sara älskar gröna växter och inreder med grönt för att skapa liv i rummen.

- Både Palle och jag mår bra av att ha ordning och reda här hemma. Det har vi uppnått genom att var sak har sin givna plats. Vi gillar blandningen av gammalt och nytt, dyrt och billigt och tycker att det blir ett levande hem när man inreder så.

Livet i villan i Arboga är en stor kontrast mot hur de levde i Stockholm innan sonen Elvin föddes. Då ­lades pengarna på nöjen och uteliv, nu lever de i stället ett lugnt familjeliv. Flytten har de inte ångrat en sekund.

- Vi kände direkt på första visningen att det är här vi ska bo! Den känslan var så tydlig. Hur ostädat vi än skulle ha det här hemma, så skulle känslan ändå vara ­hem­trevnad - det sitter liksom i väggarna. Vi älskar att huset bär på så mycket historia och är glada över att vi får möjligheten att fortsätta vårda det, säger Sara.