ANNONS
X
EXPRESSEN.SE

Sakerna som får oss att sakna barndomen

Publicerad 19 maj 2017 14.37
På den tiden när inte godis fanns överallt som idag, var detta världens bästa present, och man blev populärast på kalaset.

På den tiden när inte godis fanns överallt som idag, var detta världens bästa present, och man blev populärast på kalaset.

1/4

Foto: Karin Schaefer/Pysselbolaget.se

Kassettbanden kom att bli ett av de mest framgångsrika formaten överhuvudtaget för lagring av ljud och musik.

Kassettbanden kom att bli ett av de mest framgångsrika formaten överhuvudtaget för lagring av ljud och musik.

2/4

Foto: Fotolia

Fanns det något roligare än att busringa? Eller bara svara i telefonen och inte veta vem det är...

Fanns det något roligare än att busringa? Eller bara svara i telefonen och inte veta vem det är...

3/4

Foto: Fotolia

Hoppa hopprep och andra utelekar kunde vi hålla på med i timmar. Mörkt eller kallt spelade ingen roll.

Hoppa hopprep och andra utelekar kunde vi hålla på med i timmar. Mörkt eller kallt spelade ingen roll.

4/4

Foto: Fotolia

Är du också en sån där nostalgiker som drömmer dig tillbaka?

Om hur roligt och enkelt det var att vara ung på 80- och 90-talet.

Vem kan glömma godiskaktusar, busringningar och kassettband?

1. Vackra brevpapper

Foto: Fotolia

Säg den som inte brevväxlade på den tiden? Det fanns inga mobiler som man kunde messa på, än mindre mail eller messenger. Man skrev riktiga brev, för hand, på fina papper. Och inte behövde det vara någon man kände ens, man hittade sina brevvänner i Starlet, Okej och andra tidningar som var i passande ålder, typ ”13 jordsnurr”. Lyckan när de handskrivna breven på vackert brevpapper damp ned i brevlådan var fullkomlig.

2. Bokmärken

Foto: Skapamer.se

Åh, dessa bokmärken som vi samlade och satte in så prydligt och fint i våra album. Långt innan Pokemonkort eller kort på fotbollsspelare uppfunnits. Vi visade våra kompisar, jämförde och bytte med varandra. Änglar och tomtar hade vi alla men vissa bokmärken var mer värda än andra, till exempel de med glitter på. Har du några kvar, kasta dem inte! Både änglar, brandbilar, flygplan och bilar är stora samlarobjekt. För en samlare kan egentligen vilket bokmärke som helst vara intressant, och de kan betala mycket pengar.

3. Busringande

Foto: Fotolia

Men oj, vad roligt vi hade. Vi satt där med telefonkatalogen och letade upp random telefonnummer, eller så  bara hittade vi på ett, eller... så ringde vi någon vi kände. Med darriga fingrar snurrade vi på nummerplattan och sedan satt vi där tysta och höll oss för munnen medan någon ropade på andra änden. Var vi riktigt modiga förställde vi rösten och låtsades vara någon annan. Och lika pirrigt var det när någon ringde oss, för vi hade ju ingen aning om vem det var. Sedan kom den där förbannade nummerpresentatören ”Anita” och förstörde allt!

4. Videobutiken

Foto: Fotolia

Att se på film. Det var ju enormt stort när videospelaren för VHS kom. Eftersom ingenting av värde fanns att se på tv på den tiden och bio var dyrt var detta rena drömmen. Man gick till videobutiken och frossade bland filmer, köpte en påse godis och läsk och delade med kompisarna. Och sen kunde man titta exakt när man ville, och flera gånger om. Svårt för nuvarande generation att förstå storheten i detta kanske. Och nåde den som inte hade spolat tillbaka filmen när den lämnades tillbaka. Då fick man skäll!

5. Godiskaktusar

Foto: Karin Schaefer/Pysselbolaget.se

Vilket genidrag! Den som kom på detta alltså. Så enkelt men kreativt. En gurka nedstoppad i en glasburk med godis i, sedan tandpetare instuckna i gurkan som man trädde hallon på. På den tiden när inte godis fanns överallt som idag, var det världens bästa present, och man blev populärast på kalaset. 

Lär dig fler roliga pyssel på Pysselbolaget.se

6. Monchichi

Foto: Fotolia

Minns ni Monchhichin? Den söta lilla apan med blå ögon som kunde suga på tummen. Den släpade man med sig överallt, till skolbänken, i väskan, på stan. Och hemma hade den en egen liten säng och kanske också en inredd kartong att bo i. Apan var enormt populär i hela världen och år 1981 blev den till och med årets leksak i Sverige. Det var japanske Sekiguchu som fick idén till Monchhichin när han var i Tyskland och såg en docka i ett skyltfönster. Väl hemma igen skapade han ett tvillingpar, en flicka med tofs och en pojke. Som konkurrent dök sedan Monamin upp, den hade dock inga blinkögon som monchichin. 

7. Twist/hopprep/hage

Foto: Fotolia

På den tiden när man lekte utomhus, vad enkelt allt var. Och billigt. Det enda man behövde var ett resårband, hopprep eller krita, samt ett gäng kompisar. Sedan hoppade man i timmar. Man tröttnade aldrig, lekarna och ritualerna kring twist, hopprep och hoppa hage var oändliga, nya kom hela tiden. För att inte glömma handklappslekarna, där behövdes inget annat än händerna och en ramsa man lärde sig utantill. 

8. Snowracer

Foto: Fotolia

Fanns det något härligare, när första snön kom, än att ta snowracern och dra iväg till närmsta backe eller kulle. Hade man ingen i närheten hittade man en snödriva, eller drog varandra på gatan. Hjälm existerade inte, i vilket fall var det ingen som hade det, och hade man turen att få skjuts av föräldrarna till någon backe lämnades man där till kvällen. Inget curlande där inte, men oj vad kul man hade.

9. Luktisar

Foto: Luktisar.se

Tänk när luktisarna kom! Så amerikanskt och nytt det var. 80-talet, det var då det hände, alla coola grejer från USA började nå Sverige. Det var tv-serier som ”Dallas”, ”Falcon Crest” och Mc Donalds (om man bodde i Stockholm vill säga). Man samlade och bytte luktisar med varandra, gnuggade och luktade på dofter som jordgubb, pizza, telefon, äpple eller tuggummi. Men även lukter som plåster, skunk, gympadoja, skelett, grotta, telefon, pilgrim och rymdrobot! 

10. Kassett band, LP-skivor, cd-skivor

Foto: Fotolia

Vet dagens unga ens vad kassettband är? Vinylskivor är ju lite på tapeten igen och butiker för sådana finns idag för nördiga samlare. Och cd-skivor kan måhända en del föräldrar har sparade hemma. Men när kassettbanden kom, det var ju helt unikt! Att kunna spela av varandras LP-skivor (som var mycket dyra och kunde kosta en hel månadspeng) var ju fantastiskt. Sedan så enkelt att hantera. Speciellt när freestylen kom, eller walkman som den sen kom att heta. Att kunna gå omkring ute på stan och lyssna på musik, samtidigt! Kassettbanden kom att bli ett av de mest framgångsrika formaten överhuvudtaget för lagring av ljud och musik.