Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 16 jan 2018 13:24

Saker du sparar som kan göra dig olycklig

Hur mår du i ditt eget hem? Är det något som inte känns bra kan det vara inredningen som påverkar dig fel...

Hur mår du i ditt eget hem? Är det något som inte känns bra kan det vara inredningen som påverkar dig fel...

1/3

Foto: Fotolia

För många speglar är inte bra enligt experterna. De får oss att må dåligt enligt forskning.

För många speglar är inte bra enligt experterna. De får oss att må dåligt enligt forskning.

2/3

Foto: Fotolia

Kom ihåg att det är lika viktigt att värdera sitt utrymme som sina saker – det är vad vi gör och inte vad vi äger som ger oss minnen och gör livet meningsfullt.

Kom ihåg att det är lika viktigt att värdera sitt utrymme som sina saker – det är vad vi gör och inte vad vi äger som ger oss minnen och gör livet meningsfullt.

3/3

Foto: Fotolia

Hur mår du egentligen när du kliver över tröskeln till ditt hem?

Har du inte reflekterat över det förut kan det vara dags nu.

Här är 10 saker hemma som du sparar på – men som kan göra dig riktigt olycklig.

När du kliver in i ditt eget hem, känn efter hur det känns. Blir du inspirerad, på bra humör och glad av omgivningen? Eller är det något som känns dåligt, konstigt eller fel? Om det är det senare så bör du nog ta dig en titt på dina saker och interiören i allmänhet. Sakerna vi har i vårt hem påverkar oss nämligen mer än vi anar enligt experterna. 

Men att ta reda på vilka och hur olika saker i vår omgivning kan ha en negativ inverkan på våra liv är bara halva jobbet. Den andra halvan av jobbet består i att göra sig av med dem – och det kan vara tuffare och svårare än man tror. 

Det är vad vi gör som gör livet meningsfullt – inte prylarna

Men då ska man komma ihåg att det är lika viktigt att värdera sitt utrymme som sina saker. Vi behöver nämligen vårt utrymme till “aktiviteter” vi älskar, som att leka med barnen, umgås med familj och vänner, utöva yoga i sovrummet eller varför inte dansa en tango i vardagsrummet. Kom ihåg att det är vad vi gör och inte vad vi äger som ger oss minnen och gör livet meningsfullt!

LÄS OCKSÅ: 12 saker du måste sluta inreda med 2018

LÄS OCKSÅ: Prylarna och stilen alla kommer att vilja ha i år 

Här är i 10 saker som du sparar på – men som kan göra dig olycklig:

1. Trasiga saker

Foto: Fotolia

Varje gång du öppnar ditt skåp eller låda så ser du den där trasiga tekoppen eller andra prylar du sparat för att eventuellt laga någon dag. Kanske går den inte ens att laga men du kan ändå inte kasta den. Enligt experterna handlar det om att vi är rädda för att inte ha tillräckligt, en slags fattigdomsmentalitet, att inte känna sig tillräcklig eller värdefull i sig själv. Samt rädslan för att släppa saker. Men att fortsätta med det cementerar beteendet, och att omge sig med trasiga föremål skapar dessutom dålig energi i vårat inre samt våra liv i övrigt. 

2. Arvegods/gåvor

Foto: Fotolia

Din gamla moster eller farmor hade så klart goda intentioner när de skänkte figurin-kollektionen till dig. Men det betyder inte att du måste behålla den. Ändå gör vi det, trots att vi inte ens gillar sakerna, för att vi känner oss skyldiga om vi gör oss av med dem. Det gör oss nedstämda och skapar röra i vårt inre – vi sparar på grejer som inte matchar vår stil och sedan har vi inte plats för sådant som verkligen skulle ge oss lycka och glädje. 

LÄS OCKSÅ: Tjäna pengar på att rensa – det här tjänar du mest på nu

3. Barnens prylar

Foto: Getty Images

Det handlar inte bara om några fåtal prylar på golvet, det är det dagliga plockandet av leksaker, kläder, accessoarer och annat... Barns röra skapar oro hos föräldrar eftersom det är svårt att städa upp och hitta en plats att förvara allt på, vilket förvärrar känslorna av att inte ha kontroll. Och det är en känsla som föräldrar i dag redan har tillräckligt av vad gäller barnuppfostran och saker som inte går som de ska.

4. Böcker du inte gillar

Foto: Getty Images

Böcker framkallar mycket och starka känslor eftersom de tar oss in i andra världar, de ger oss andra människors liv och utökade upplevelser. Och vi människor vill gärna behålla de böcker som varit med oss i viktiga stunder i våra liv, att ge bort en älskad bok är som att ge bort en bit av sitt liv. Men har boken motsatt effekt kan den förvärra negativa känslor. Rensa!

5. Din tv

Foto: Fotolia

Har du den dåliga vanan att sätta på tv:n så fort du kommer hem? Tänk då på att extra ljud kan orsaka stress och göra att det blir än jobbigare att ta sig igenom sina dagliga sysslor. Göm hellre tv:n bakom ett skåp, eller varför inte göra dig av med den, för att förhindra din önskan att slå på den hela tiden.

LÄS OCKSÅ: 12 sjukt irriterande saker dina gäster brukar göra

6. Speglar

Foto: Fotolia

Speglar är dekorativa och kanske också behövliga men långt ifrån den bästa inredningsdetaljen. Enligt en forskarrapport på Institute of Psychiatry in London, en studie där man lät 50 personer se sig själva i spegeln flera gånger, blev de oerhört stressade av sitt utseende. Det betyder inte att du inte ska ha någon spegel alls, för de behövs, men håll dem till badrummet för att minska stressen i ditt liv

7. Gamla samlargrejer

Foto: Fotolia

Väldigt många av oss har gamla samlingar av allt möjligt som vi inte använder längre men ändå har kvar. Då blir de en börda. Samlingen associeras med minnen av en person eller en tid i ditt liv och då kan det kännas som att du överger minnet eller personen om du gör dig av med grejerna. För att underlätta utrensningen kan du skapa egna små minnen av minnet, som att skriva ned små anteckningar eller spara en liten del som påminner om hela samlingen och ha det på en speciell plats.

LÄS OCKSÅ: Kolla in 12 hetaste bostäderna på Hemnet just nu 

8. Oanvända hobbyprylar

Foto: Fotolia

Övergivna eller oanvända hobbysaker är en form av ”ambitiös röra”. Det är mycket lättare att införskaffa alla delar/material till en viss hobby än att hitta tiden och energin för att komma i gång med den. Och vi känner att så länge vi har garderoben full med garn så är vi en ”stickare”, även om vi inte rört dem på månader eller år. Det i sin tur skapar en ond cirkel av skuld och ångest eftersom det är något du spenderat tid och pengar på men inte använt.

9. Tunga draperier/gardiner

Foto: Fotolia

Tjocka (sammets)draperier och gardiner lägger ditt rum i mörker och attraherar även allt damm. Ju ”tyngre” dina möbler och fönsterarrangemang är desto tyngre känns atmosfären. Varför spara på dessa? Det finns omständigheter när ett utrymme kräver en tyngre drapering, men välj noga dina gardiner/draperier och kom ihåg att ljust och luftigt får dig att känna dig ljus och luftig.

LÄS OCKSÅ: Så påverkas din hälsa av rummens färger 

10. Pappers/tidningshögar

Foto: Fotolia

Pappersarbete är alltid överväldigande och tråkigt. Men det värsta med en hög av papper eller tidningar är hur de tenderar att både öka och sprida sig, vilket i sin tur påverkar oss psykiskt negativt. 

Gamla gratulationskort och annan brevkorrespondens är som trasiga saker – det representerar gamla minnen som människor är rädda för att släppa. Stora högar med papper kan orsaka oro, känslor av att vara övermannad/nedtyngd, men också skam och definitivt stress. Att sortera högen i mindre högar gör den lättare att hantera, liksom känslorna.

Källa: Housebeautiful.com