Flytta hemifrån var en stor frihet, det kan nog alla minnas. Men också lite läskigt, och OJ vad många nya saker man tvingades ställa inför.
1 av 3: Flytta hemifrån var en stor frihet, det kan nog alla minnas. Men också lite läskigt, och OJ vad många nya saker man tvingades ställa inför. Foto: Getty Images
Tvätthögen var överfull – och du insåg att du inte hade koll på hur en tvättmaskin fungerade.
2 av 3: Tvätthögen var överfull – och du insåg att du inte hade koll på hur en tvättmaskin fungerade. Foto: Colourbox
Det blev en hel del nudlar till middag.
3 av 3: Det blev en hel del nudlar till middag. Foto: Colourbox

Saker du minns från när du flyttade hemifrån

Kommer du ihåg när du flyttade hemifrån? Friheten! Det kunde vara glass till middag, du kunde ha fester när du ville – och du slapp tjat.

Men det var också oväntade räkningar, ett kylskåp som gapade tomt och ingen som tog hand om dig.

Upptäckter som inte alltid var så roliga. Här är 10 saker du garanterat minns!

Att få komma hem när man vill, eller inte alls, strunta i disken, sova hela dagen. Den känslan var oslagbar när man flyttade hemifrån. Men också, andra, mindre roliga upptäckter.

1. Plötsligt var kläderna slut

Foto: Getty Images

Du bodde plötsligt själv och insåg en dag att kläderna i garderoben var... slut, typ. Det vill säga de flesta låg i tvättkorgen. Och du insåg samtidigt att du inte riktigt visste hur man använder en tvättmaskin. Och nästa fråga: Var finns den? Du ringde mamma och ställde tusen förvirrade frågor.

LÄS OCKSÅ: 10 underbara fördelar med att bo själv

2. Du märkte att det var dyrt med mat

Foto: Getty Images

Att upptäcka att inte kylskåpet fyller på sig själv var minsann ingen rolig upptäckt. Speciellt inte när du vaknade på morgonen och var jättehungrig och kylskåpet gapade tomt. När du väl insåg att man faktiskt måste fylla på kylskåpet själv och det innebar att gå till affären insåg du också att det kostade pengar. Mycket pengar. Vi är nog många som minns hur man gärna besökte sina föräldrar då och då, bara för att fylla magen.

3. Du fick nya favoritaffärer

Foto: Getty Images

Asiatiska affären blev snabbt en favorit eftersom de hade storpack med nudlar. För inga pengar alls hade du mat i minst en vecka. Dessutom krävde det ju inga matlagningskunskaper. Andra affärer där du aldrig tidigare hade satt din fot, som Dollarstore, Clas Ohlson, Lidl, ÖB, Rusta, blev snabbt storfavoriter.

4. Oväntade räkningar kom på posten

Foto: Colourbox

Att tjäna egna pengar var ju helfestligt, oj vad mycket pengar du hade på kontot när lönen kom in (vilket egentligen inte var så mycket, men jämfört med ditt studiebidrag innan, så...)! Insikten om hur mycket som försvinner till räkningar var inte lika rolig. Upptäckten att du också måste betala både hyra, el, försäkringar och tv-avgift, den var tuff.

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiska fördelar med att bo i en etta

5. Du tvingades bli ”hantverkare”

Foto: Getty Images

Byta glödlampor, proppar och rensa avlopp, är det inte ett yrke som utövas av hantverkare? Det blev en chockerande upptäckt att du måste lägga sin tid på sånt. Utan att få betalt. Mamma och pappa fick komma och hålla kurs.

6. Alla dessa samtal du tvingades ringa

Foto: Getty Images

Det här med att ringa. Det var ju något du gjorde till dina kompisar. Om ens det. Allt annat hade ju päronen skött om. Nu skulle man plötsligt ringa till en massa myndigheter och andra företag. Var det inte adressändring så var det försäkringsbolag, CSN eller någon hyresvärd. Alla med långa köer.

7. Det var ingen som tjatade

Foto: Getty Images

Friheten att kunna komma hem klockan fem på morgonen (eller inte alls) utan att någon märker, eller sova halva dagen, den var ju rätt skön. Eller när du ville ”busa till det” och äta godis till frukost, och glass till middag. Det var ingen som påtalade att du måste städa ditt rum, plocka undan tallriken eller smutstvätten på golvet. Den känslan! Visst, det kunde bli grisigt ibland (det är ju jättemysigt att äta i sängen), men lyckan att få göra precis som du ville, den var inte att leka med! Bäst av allt var nästan badrummet där du kunde bre ut dina grejer hur du ville.

LÄS OCKSÅ: 7 tips ingen riktig latmask vill vara utan

9. Du började äta nya "maträtter"

Foto: Colourbox

Matschemat blev en aning annorlunda ganska omgående du flyttat hemifrån, minst sagt. Förutom de välkända nudlarna upptäckte du ny mat så som makrill på burk, blodpudding, ärtsoppa och gröt på tub, konserver med skinka, tonfisk och gud vet allt. En och annan barnmatsburk slank också ned på vägen. Gott? Nja, mer bukfylla och, framför allt, billigt och enkelt.

10. Inte som du tänkt dig

Foto: Getty Images

Nog hade du en bild inom dig. Hur din första lägenhet skulle se ut. Och skillnaden mot hur det blev, var... ska vi säga, ganska stor? Med hopplock från föräldrarnas förråd och källare, lite second hand-inköp, och ett och annat besök på Ikea, var det kanske inte som taget ur en inredningstidning direkt. Men så var det ju det här med pengar, och prioriteringar.

11. Saknaden efter mamma och/eller pappa

Foto: Getty Images

Minns du när du blev riktigt sjuk och ömklig första gången du bodde själv? Då var det mindre roligt. För då fanns ingen förälder som kunde pyssla om dig, köpa halstabletter eller näsdukar och trösta dig.

LÄS OCKSÅ: 11 trick som får ditt sovrum att se större ut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!