Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Tycker du också det är svårt och jobbigt med alla lösenord?!
Foto: Fotolia
2 AV 3
Hur gör man? Och vad är ett säkert lösenord? Det kan du läsa här.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Ha olika lösenrod överallt. Skulle du ha oturen att bli hackad så har du i alla fall skyddat dina andra tjänster – annars kan det bli riktig katastrof.
Foto: Fotolia

Så väljer du det säkraste lösenordet – och kommer ihåg det

Tycker du också det är svårt och jobbigt med alla lösenord?!

Säkra men helst olika, inte skriva upp, och ändå komma ihåg.

Här får du expertens tips på säkraste lösenorden samt hur du kommer ihåg dem.

Det här med lösenord i dag är ett stort aber. Tiden när vi bara hade en kod/ett lösen att komma ihåg, till bankomatkortet, och möjligtvis resväskan, är långt förbi. I dag är det lösenord till datorer, telefoner, dörrportar, olika bank- och kreditkort, och sen alla möjliga medlemssidor och andra hemsidor/appar och program på telefonerna och datorerna.

Det vore ju enkelt om man kunde ha samma kod överallt men det har vi ju fått lära oss att man absolut inte ska ha. Sedan ska man heller inte skriva upp lösen på lappar, det är lika farligt det. Och, lösenorden ska dessutom vara säkra vilket betyder att de blir komplicerade att komma ihåg. Hur gör man? Och vad är ett säkert lösenord? Det kan du läsa här.

LÄS OCKSÅ: Snart är mobilen ett minne blott – det här kommer i stället 

Foto: Fotolia

Tre gångbara metoder för lösenord

Testfakta har pratat med it-säkerhetsexperten Jakob Schlyter och enligt honom finns det tre gångbara metoder för att hantera lösenord:

1. Du kommer ihåg alla lösenord i huvudet. Men den här metoden fungerar endast för ett fåtal människor, och även de kan så klart få ”blackouts”.

2. Du kommer aldrig ihåg dina lösenord och använder därför funktionen ”glömt lösenord” varje gång för att få ett nytt. Tidskrävande. 

3. Du använder lösenordshanterare och behöver då bara ett enda lösenord att komma ihåg. Lösenordshanterare är en programvara som ser till att lägga alla lösenord i en krypterad fil, ett valv som i sin tur skyddas av ett lösenord. Vad som händer är att när du loggar in där så hittar du alla dina lösenord listade och sökbara. Man kan även få hjälp av programmet att fylla i både användarnamn och lösenord när man ska logga in på olika tjänster.

Hjälper till att skapa svåra och säkra lösenord

Det är skönt och bekvämt att bara ha ett enda lösenord att komma ihåg men då är det viktigt att tänka på att det måste vara ett extremt starkt sådant. Eftersom att den som kommer in här får tillgång till precis alla dina lösenord och användarnamn.

– Samma sak är det med lösenordet till mejlkontot. Dina hemlisar är aldrig mer skyddade än lösenordet till din mail eftersom den kan användas för att återställa de flesta lösenord, säger Jakob Schlyter till Testfakta.

Det allra bästa med lösenordshanterarna är att du där också kan lägga in andra koder och nummer som kreditkortsnummer, passnummer och hemliga anteckningar.

När du ska välja lösenordshanterare kan det därför vara bra att jämföra flera olika. En del av dem kan både hjälpa till att skapa svåra lösenord och synka hela valvet så du alltid kommer åt allt, oavsett om du använder dator, mobil eller surfplatta. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte köpa nya Iphone 8 – experternas råd 

Olika webbläsare kan hjälpa dig att komma ihåg

Foto: Fotolia

Bestämmer man sig till slut för att börja använda lösenordshanterare ska man också kontrollera att det är en välkänd och etablerad tjänst. Fem stycken som är det enligt är Testfakta är1password.com, Dashlane.com, Keepass.info, Keepersecurity.com samt Lastpass.com. Googla runt och läs recensioner eller prata med kunnigt folk.

Annars, vilket kanske inte alla känner till, har flera webbläsare inbyggda hjälpmedel för att komma ihåg olika lösenord, bland annat Google Chrome Smart Lock och Apple Keychain. Då fyller webbläsaren själv i användarnamn och lösenord när det behövs. Mindre bra är att de inte kan hjälpa till att skapa nya och starka lösenord, samt att det kan vara knepigt att flytta om man skulle byta webbläsare. Det ”problemet” får man inte med lösenordshanterare, de kan man koppla ihop med vilken webbläsare som helst och kan enkelt flyttas med.

Byt ut pinkoden mot lösen eller fingeravtryck

En myt att avliva är att man skulle öka säkerheten genom att ofta byta lösenord.  

– Nej, har du ett säkert lösenord som bara du känner till finns ingen anledning att byta. Vi ser snarare regelbundna byten som en risk eftersom många som uppmanas att byta ofta byter till svaga lösenord som till exempel ”sommar2017”, säger Jakob.

Vad gäller mobilen rekommenderar Jakob att man byter bort pin-koden mot ett lösenord i stället. Men allra bäst är att att använda fingertryckssensorn som är ett starkare skydd.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du aldrig lämna bluetooth på på din mobil 

Så här skapar du och hanterar säkra lösenord: 

Foto: Fotolia

1. Endast starka lösenord. 

Ett sådant består av många tecken: både stora och små bokstäver, symboler och siffror. Du kan ta hjälp av en lösenordshanterare för att skapa dem. Risken när man hittar på själv är att man gör det enligt ett speciellt mönster som kan generera intrång.

2. Olika lösenord överallt

Skulle du ha oturen och bli hackad så har du i alla fall skyddat dina andra tjänster om du har olika lösenord. Annars kan det bli riktig katastrof. 

3. Byt inte i onödan 

Som nämnts ovan ska man inte hålla på och byta lösenord i onödan. Detta görs endast om man misstänker att det kan ha kommit på avvägar. Alla stora och seriösa tjänster brukar tala om när de blivit utsatta för en eventuellt hackerattack.