Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ved är bra att tända elda på i brasan för att värma sig under kulna kvällar.Ved är bra att tända elda på i brasan för att värma sig under kulna kvällar.Ved är bra att tända elda på i brasan för att värma sig under kulna kvällar.
Mysigt att elda i brasan! Men det gäller att veta vilken ved som är bäst – olika träslag brinner olika bra.Mysigt att elda i brasan! Men det gäller att veta vilken ved som är bäst – olika träslag brinner olika bra.Mysigt att elda i brasan! Men det gäller att veta vilken ved som är bäst – olika träslag brinner olika bra.
Björk är den vanligaste veden, som går att köpa. Passar särskilt bra i öppna spisar i och med att den inte sprätter iväg gnistor och glöd ut på golvet.Björk är den vanligaste veden, som går att köpa. Passar särskilt bra i öppna spisar i och med att den inte sprätter iväg gnistor och glöd ut på golvet.Björk är den vanligaste veden, som går att köpa. Passar särskilt bra i öppna spisar i och med att den inte sprätter iväg gnistor och glöd ut på golvet.
1 AV 3
Ved är bra att tända elda på i brasan för att värma sig under kulna kvällar.
Foto: Colourbox
2 AV 3
Mysigt att elda i brasan! Men det gäller att veta vilken ved som är bäst – olika träslag brinner olika bra.
Foto: Anton Balazh, Colourbox
3 AV 3
Björk är den vanligaste veden, som går att köpa. Passar särskilt bra i öppna spisar i och med att den inte sprätter iväg gnistor och glöd ut på golvet.
Foto: Colourbox

Så väljer du bästa veden till brasan

Ved är viktigt – inte minst för att värma sig under kulna kvällar.

Men olika träslag brinner på olika sätt.

Här får du en guide till bästa träslagen att elda med.

Björk

Den i särklass vanligaste veden, som går att köpa. Passar särskilt bra i öppna spisar i och med att den inte sprätter iväg gnistor och glöd ut på golvet. Den är även mycket passande för annan eldning. Björkens näver är lätt att få fyr på och sätter bra fart på elden, som innehåller vackra blåaktiga flammor.

 

LÄS OCKSÅ: 5 tips för en perfekt brasa

Rönn

Ger mycket av bra värme och lite av aska. Brinner lugnt och jämt och avger rikligt med glöd utan att sprätta ut något av den. Passar därför utmärkt både i öppen spis och i kamin. Anses tillhöra den allra "finaste veden", vilket innebär att den ger bäst värme i förhållande till sin volym.

Bok

Passande i både öppen spis, kamin eller kakelugn. Bokveden brinner lugnt och länge och ger god värme liksom långvarig glödbädd. Dessutom är den lätt att använda och att lagra. Boken är på delad förstaplats (med rönnen) på listan över den "finaste" veden. Är ett tungt träslag och behöver därför torka ett par år innan det ska in i brasan.

Ek

I första hand ett utmärkt alternativ i kaminen. Veden är av hög kvalité och ger skön värme, men ska helst ha torkat i ett par, tre år innan den antänds. Detta på grund av den höga halten av garvsyra. Syran kan skada rökgångarna. För att den ska förbrännas krävs höga temperaturer vilket bara kan skapas med torr ved.

 

LÄS OCKSÅ: Så får du den perfekta veden

Gran

Mjuka träslag som gran brinner fort och ger snabbt värme. Granveden fungerar perfekt för att snabbt få igång brasor och värma upp utkylda sommarstugor. Men granveden sprätter glöd och ska därför helst brinna i en stängd kamin. Passar bra att blanda med ek, rönn och eller björk.

Tall

Även när det gäller tallved ska luckorna i värmekällan vara stängda. Denna ved brinner med ett sprakande ljud och kastar glödgnistor. Värmen är mycket bra, men veden måste få torka ordentligt innan den används. Fuktig tallved är speciellt svår att få fyr på.

Asp

Veden är lätt att elda med och brinner lugnt och stadigt. Det är stora plus. Men den ger inte så mycket värme. Dessutom utsätts aspen ofta för en parasit, som medför att veden brinner långsamt.

 

LÄS OCKSÅ: Skärpa miljökrav för att elda med ved

Ask

Stora fördelar är att även fuktig ved kan brinna och så ger den väldigt lite aska. Brinner dessutom länge och har en mycket bra värmeförmåga. Passar både till vedspis och kamin. Kan dock vara svår att klyva. Är delad tvåa på listan över den "finaste" veden" tillsammans med  ek och lönn.

Lärkträd

Veden tar lätt fyr och är enkel att klyva. Fungerar bra för att snabbt få brasan att brinna. Liksom andra barrträd slår veden från lärkträdet gnistor. Den passar därför bäst i stängda kaminer.

Lönn

Värmer bra och ger en mycket fin glödbädd. Anses som en närapå perfekt brasved. Ligger alldeles efter ettorna bok och rönn på listan över den "finaste veden" - den som värmer bäst i förhållande till sin volym.

 

Källa: land.se, stihl.se, alltomkakelugnar.se, friluftsmat.outdrr.com

 

LÄS OCKSÅ: Hemmfixare? Så undviker du att skada dig