1 AV 2
Din Iphoneladdare kan vara en brandrisk. Apple varnar för att usb-adaptern i äldre mobilladdare kan överhettas. Står det "Model A1300" och "CE" under adaptern kan du kontakta Apple för att få den utbytt.
Foto: Johanna Lundholm
2 AV 2
Kom ihåg att dra ut kontakten ur väggen när mobilen är färdigladdad.
Foto: Shutterstock

Så undviker du brand i din mobilladdare

Du drar väl ur kontakten när du inte använder dina laddare?

Mobil- och datorladdare är vanliga orsaker till bränder hemma.

Vi har tipsen som gör att du förhindrar risken till olyckor.

Bränder i mobil- och datorladdare blir vanligare i takt med allt mer elektronik hemma. Överhettade elapparater är en orsak till många bostadsbränder. Elfel orsaker upp till 1 300 bränder i hem varje år, enligt Trygg-Hansa.

 

LÄS OCKSÅ: Ikea gör möbler som laddar din mobil

Dra alltid ur laddaren ur kontakten

På sistone har det skrivits om flera mobilladdare som överhettats och börjat brinna.

– Tänk på att alltid dra ut laddaren ur stickkontakten när du laddat färdigt din mobiltelefon, läsplatta eller dator. Låt dem inte heller ligga i soffan, sängen eller andra ställen som lätt kan fatta eld. Det är också bra att helt stänga av apparater som vanligtvis står i standbyläge, som exempelvis tv:n, säger Michael Peterson på Verisure Securitas Direct i ett pressmeddelande.

 

LÄS OCKSÅ: Hade du koll på att Iphone-lurarna kunde det här?

Apple-laddare kan börja brinna

Den som har en Iphone-laddare bör kontrollera den. Laddaren till äldre Iphone-telefoner har nämligen visat sig utgöra en brandrisk.

I ett pressmeddelande varnar Apple för att usb-adaptern i äldre mobilladdare kan överhettas och börja brinna. Det gäller adaptrar som följde med Iphone 3GS, Iphone 4 och Iphone 4S mellan 2009 och 2012. För att kolla om du har en sådan tittar du under adaptern. Står det "Model A1300" och bokstäverna "CE" ska du sluta använda den, gå till en Apple-butik och få den utbytt mot en ny. Står det A1400 har du en nyare typ av laddare som enligt Apple inte behöver bytas ut.

 

LÄS OCKSÅ: 5 tips för att slippa bränder hemma

7 enkla tips: så undviker du brand i mobilladdaren

 Låt inte laddare ligga i sängen, soffan eller nära andra brännbara material.
 

 Använd bara godkända laddare.
 

 Dra ut laddaren när du laddat klart din mobil eller dator, eller använd en fjärrstyrd stickkontakt som du styr med mobilen för att kontrollera och stänga av dina elapparater när du inte är hemma.
 

 Kontrollera att du har brandvarnare i ditt hem. Minst en i varje sovrum och minst en på varje våning. Rökdetektorer ska sitta i taket och minst 130 centimeter från väggen.
 

 Sammankopplade brandvarnare som skickar signaler till varandra vid brand är ett bra alternativ till vanliga brandvarnare. Överväg att investera i rökdetektorer som är direkt anslutna till en övervakad larmcentral. Då ökar möjligheten till att få rätt hjälp snabbt om något händer, även då ingen är hemma.
 

 Se till att inte överbelasta förgreningsuttagen hemma. Om flera förgrenare kopplas samman finns risken att man ansluter fler apparater än vad uttaget är gjort för. Detta kan orsaka överhettning med brand som följd.
 

 Kontrollera att du har en brandsläckare och gärna även en brandfilt så att du har möjlighet att släcka branden innan den sprider sig.
 

 

LÄS OCKSÅ: Kolla – är du och ditt hem rätt försäkrade?