Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 apr 2018 18:00

Så slipper du myrorna – de enklaste knepen

Många har problem med myror i hemmet. Ofta kan det räcka med att tvätta området där de kommer in med såpa, så kommer det inte in några fler.

Många har problem med myror i hemmet. Ofta kan det räcka med att tvätta området där de kommer in med såpa, så kommer det inte in några fler.

1/3

Foto: Colourbox

Myror är inte förtjusta i snus.

Myror är inte förtjusta i snus.

2/3

Foto: Krister Larsson

Myror gillr inte heller blomman Renfana.

Myror gillr inte heller blomman Renfana.

3/3

Foto: Nina Bergström

Myror är inte roliga att ha hemma.

Har du problem med myror?

Här är de bästa knepen för att få bukt med dem.

Hittar du en myra inne i ditt hem så har du med största sannolikhet fler än så i hemmet. Myrorna lägger upp ett doftspår som kompisarna kan följa.

LÄS OCKSÅ: Stor guide – så blir du av med skadedjur

Myror inomhus

Har du väl fått in myrorna i huset gäller det att hitta var de tar sig in och sen torka av området med diskmedel. Har myrorna inte tagit sig in ännu kan det vara en idé att lägga mat till dem utomhus, så har de ingen anledning att ta sig in överhuvudtaget. Till exempel en klick marmelad kan räcka.

Myror utomhus

Har du ett myrbo utomhus kan den som är vän av lite brutalare metoder bekämpa det genom att hälla på kokande vatten för att myrorna ska stryka med. Det viktigaste är att få bort myrdrottningen, utan henne dör hela stammen ut.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med svartmyror

Foto: GETTY IMAGES

Så blir du av med myrorna – sex tips:

Fun light

Saften har visat sig ha oväntat gott resultat för den som vill bli kvitt myrorna i sitt hem. Fun light innehåller Aspartam, ett konstgjort sötningsmedel som fungerar som ett nervgift och tar död på myrorna. Ämnet är ofarligt för människor så länge man inte får i sig enorma mängder.

Kanel

Har du problem med myror i trädgården kan du pröva att strö ut malen kanel. Myror tycker att det är obehagligt med kanel och flyttar på sig.

Myrfälla

På marknaden finns en mängd olika sorters myrfällor som kan ställas upp längs myrans väg vid en tillfällig myrinvasion.

Renfana

Växten renfana ska fungera avskräckande mot myror och andra ovälkomna gäster. Plocka blomman och lägg buketter längs med kanten på huset och altanen. Man ska även kunna hänga buketter i taket inomhus för att få bort flugor och mygg.

Snus

Även snus ska fungera avskräckande på myror. Lägg en sträng snus i myrornas spår och de ska välja att gå någon annanstans. Myror gillar inte snus.

Såpa

Miljövänligt sätt att slippa myror. Efter att du städat bort smulor, saftfläckar och annat som sött som myror tycker om – då är det dags att ta till såpa. Doppa fingret i ilte såpa och dra det i det hörn där myrorna kommer in.

LÄS OCKSÅ: Här är ytterligare ett knep att få bort myrorna på – med popcorn!

Foto: GETTY IMAGES

Så förebygger du myrinvasion:

  • Gå ut med dina sopor ofta och se till att det inte står vatten i din diskho.
  • Har du hund eller katt är det bra att se till att deras mat inte står framme alltför länge.
  • Ju svårare det är för myrorna att ta sig in, desto färre tar sig in. Titta runt i hemmet efter var det kan finnas springor där de kan ta sig in och täpp sedan till dem.

    LÄS OCKSÅ: Skadedjur – allt du behöver veta för att bli av med dem

Relaterat