Så slipper du myrorna – de enklaste knepen

1 av 3: 4 olika myrarter - så blir du av med dem.

Många har problem med myror i hemmet. Ofta kan det räcka med att tvätta området där de kommer in med såpa, så kommer det inte in några fler.

Foto: Jorge Villalba / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO ISTOCKPHOTO

2 av 3: Många har problem med myror i hemmet. Ofta kan det räcka med att tvätta området där de kommer in med såpa, så kommer det inte in några fler.

Myror gillar inte blomman Renfana. Plocka blomman och lägg buketter längs med kanten på huset och altanen. Man ska även kunna hänga buketter i taket inomhus för att få bort flugor och mygg.

Foto: Nina Bergström

3 av 3: Myror gillar inte blomman Renfana. Plocka blomman och lägg buketter längs med kanten på huset och altanen. Man ska även kunna hänga buketter i taket inomhus för att få bort flugor och mygg.

Svartmyror som invaderar ditt hem. Känns det igen? Med det varmare vädret kommer de.

Här är bästa knepen på hur du blir av med myror hemma.

Andra har också läst

Precis som oss människor uppskattar svartmyrorna varmare väder, och de är ett typiskt vårproblem. Då skickar de ut särskilda arbetare för att leta föda, och hittar de något lägger de ut ett doftämne så de andra myrorna kan komma efter. Det är då det blir myrinvasion.

Svartmyror letar sig inomhus före blomning

Svartmyrorna söker sig gärna inomhus då blomningen i naturen inte hunnit komma i gång ännu. En enda liten saftfläck kan snabbt locka till sig horder av myror då de gillar sött.

Svartmyran, en av våra vanligaste myror, kallas även för trädgårdsmyra, svart tuvmyra eller sockermyra. Den bygger gärna sitt bo i tuvor, intill stenar, brädlappar, grästuvor och liknande. Boet är ofta placerat några decimeter ner i marken, och gärna på en varm plats. Under vintern ligger de i dvala för att sedan till våren vakna till liv.

Myror inne kan vara svåra att bli av med

Måhända tillhör de inte de allra värsta skadedjuren men de flesta av oss vill ändå inte ha dem inpå oss. Saneringsföretag blir ofta inkopplade eftersom de kan vara svåra att bli av med.

Man ska dock komma ihåg att svartmyran har en viktig funktion i naturens kretslopp, eftersom den omvandlar eller bryter ner biologiskt material för återanvändning. Den är också en god pollinerare.

Så här blir du av med svartmyror och håller dem borta:

Foto: Shutterstock

Får du lätt myror inne är det viktigt att hålla rent och inte låta disk stå framme.

 

1. A och O för att hålla svartmyrorna på avstånd är att hålla rent. Framför allt ska du vara noga med att allt som innehåller socker torkas bort och plockas upp. Spill av saft, läsk och glass – då är svartmyrorna där direkt. Även kaksmulor och djurfoder lockar.

2. Försök hitta myrsamhället och locka bort myrorna från huset med saft, honung eller sirap. Ofta ligger boet under plattor eller stenar.

3. Bär ut sopor regelbundet, dammsug och våttorka ofta. Förvara attraktiva livsmedel/foder i slutna behållare.

4. Sätt upp nät för luftintag. Täta dörrlister och hål i väggar.

5. Reparera vattenläckor och avlägsna fukt intill husgrunden.

6. Avlägsna eller trimma buskar alldeles intill huset där det kan finnas bladlöss, vilket lockar svartmyran.

7. Om borttagning av boet misslyckas kan en betesutläggning lösa problemet. Principen för betesutläggning är att så många myror som möjligt ska frakta betet till samhället så att larverna och framför allt drottningen påverkas.

8. Låt inte mat och vatten till husdjur bli stående framme och locka till sig insekter.

9. Bekämpningsmedel som Myrr finns. Men enligt Anticimex ska vi inte döda svartmyran i onödan eftersom den har en viktig funktion i naturen.

10. Sista utväg, ring ett saneringsföretag.

 

LÄS MER: Se upp! Hemska ohyran tar sig in när du vädrar

Här är fler knep på hur du blir av med myror utomhus: 

Myrbo på tomten

Har du ett myrbo utomhus kan den som är vän av lite brutalare metoder bekämpa det genom att hälla på kokande vatten för att myrorna ska stryka med. Det viktigaste är att få bort myrdrottningen, utan henne dör hela stammen ut.

Bekämpa myror med fun light

Saften har visat sig ha oväntat gott resultat för den som vill bli kvitt myrorna i sitt hem. Fun light innehåller Aspartam, ett konstgjort sötningsmedel som i stor mängd sägs ta död på myrorna. Ämnet är ofarligt för människor så länge man inte får i sig enorma mängder.

Få bort myror med kanel

Har du problem med myror i trädgården kan du pröva att strö ut malen kanel. Myror tycker att det är obehagligt med kanel och flyttar på sig.

Köp en myrfälla

På marknaden finns en mängd olika sorters myrfällor som kan ställas upp längs myrans väg vid en tillfällig myrinvasion.

Lägg ut renfana mot myror

Växten renfana ska fungera avskräckande mot myror och andra ovälkomna gäster. Plocka blomman och lägg buketter längs med kanten på huset och altanen. Man ska även kunna hänga buketter i taket inomhus för att få bort flugor och mygg.

Foto: Nina Bergström

Renfana ska fungera avskräckande mot myror.

Snus mot myror

Även snus ska fungera avskräckande på myror. Lägg en sträng snus i myrornas spår och de ska välja att gå någon annanstans. Myror gillar inte snus.

Såpa mot myror

Miljövänligt sätt att slippa myror. Efter att du städat bort smulor, saftfläckar och annat som sött som myror tycker om – då är det dags att ta till såpa. Doppa fingret i ilte såpa och dra det i det hörn där myrorna kommer in.

 

LÄS MER: Här är ytterligare ett knep att få bort myrorna på – med popcorn!

STOR GUIDE: Så blir du av med olika skadedjur hemma

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer