1 av 2: Dags för nyårsfest där hemma? Kul! Men se till att du förvarnar grannarna och visar respekt – för att slippa bli osams. Foto: Colourbox
2 av 2: Gott nytt år! Nyårskvällen och -natten får man räkna med lite party hos grannarna. Men är det inte över vid tretiden är det okej att ringa störningsjouren, tycker "etikettdoktorn" Mats Danielsson. Foto: Colourbox

Så slipper du bli osams med grannarna på nyår

Nyårsafton betyder fest för många – ofta på hemmaplan.

Då finns en hel del man bör tänka på. För att inte orsaka grannosämja.

Här är etikettsreglerna du bör ha koll på om du har nyårsfesten hemma.

Nyårsafton är en klassisk partykväll för väldigt många. Men det som är roligt för dig kan bli en mardröm för någon annan. Speciellt om det går vilt till och grannen kanske vill sova, för att hen ska upp och jobba, eller bara vill ta det lugnt ändå. För att bibehålla grannsämjan finns det därför några etikettsregler som är bra att känna till.

"Etikettdoktorn" Mats Danielsson tipsar om hur du kan tänka. I ett pressmeddelande från Egrannar säger han att det är bra att förvarna grannar om fest, trots en så given festkväll som nyårsafton.

 

LÄS OCKSÅ: 12 saker vi retar oss på med våra grannar

 

Etikettdoktorns bästa tips:


1. Förvarna

Ska du ha en större tillställning/fest är det viktigt att förvarna grannarna. Sätt upp lappar eller ring på. Då blir det svårare att komma och klaga i efterhand. En del brukar även bjuda in grannarna som en fin gest (oftast kommer de ändå inte).

2. Var vänlig

Om någon trots allt skulle knacka på (ytterst ovanligt om man förvarnat), lyssna då artigt på vad de säger och sänk ljudet, eller dämpa er. Var vänlig och be om ursäkt.

3. Hyr lokal

Misstänker man redan innan att det kan komma att bli stökigt är rekommendationen att hyra eller låna en lokal i stället.

 

LÄS OCKSÅ: Så snyggt visste du inte att du kunda kyla nyårsbubblet

4. Om någon röker

Många gillar att feströka och för en del är en nyårsafton utan cigarr otänkbart. Finns det inga regler i huset om rökning så är det naturligtvis okej att röka på balkongen. Dock behöver inte alla festdeltagare stå där samtidigt, av hänsyn till grannarna. Och ordna med askfat, fimpar får under inga omständigheter slängas över räcket!

5. Var tyst i trapphuset

Prata även med dina gäster om att inte väsnas när de går i trapphuset eller är på balkongen. Det ekar på båda ställena och kan upplevas väldigt jobbigt för grannarna, och därmed äventyra hela er fest.

6. Be om ursäkt

Vet du om att det gick vildare till än vad som var planen på er fest är det absolut bästa att göra en pudel dagen därpå. Be grannarna om ursäkt. Köp en blomma eller lite choklad till den/de som bor närmast.

7. Skippa sociala medier

Är du ung är det inte lägligt att ”utannonsera” festen på sociala medier. Det kan sluta med att andra än de bjudna dyker upp och det finns många exempel på hur det slutat i katastrof.

8. Räkna med stök

Vet du om att du ska lägga dig i tid på nyårsafton är tipset att införskaffa öronproppar och lägga dig i ett tystare rum. Nyårsafton måste man räkna med lite stök, det är bara så. Men ger inte stöket med sig vid tretiden, eller kanske till och med spårar ur, är det läge att ringa störningsjouren.

 

LÄS OCKSÅ: 9 inredningstrender som kommer att vara helt ute 2017

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!