Så shoppar du på Ikea som en riktig inredare

Tycker du att det är svårt att få ihop hemmet så det ser så där snyggt och stylat ut som i inredningsmagasinen, och ändå handla det mesta på Ikea?

Foto: Shutterstock

1 av 4: Tycker du att det är svårt att få ihop hemmet så det ser så där snyggt och stylat ut som i inredningsmagasinen, och ändå handla det mesta på Ikea?

Läs hur ett inredningsproffs skulle göra...

Foto: Andrea Papini/IKEA

2 av 4: Läs hur ett inredningsproffs skulle göra...

Korgar är både dekorativt och praktiskt att gömma saker i, snygga på hyllan.

Foto: Ikea

3 av 4: Korgar är både dekorativt och praktiskt att gömma saker i, snygga på hyllan.

Korg i tyg är både snyggt och praktiskt för tidningar.

Foto: Ikea

4 av 4: Korg i tyg är både snyggt och praktiskt för tidningar.

Vill du att ditt hem ska se ut som i magasinen?

Men ändå inte spendera en halv förmögenhet.

Här får du inredarnas tips hur du shoppar på Ikea.

Andra har också läst

Tiden när Ikea bara erbjöd spånskivsmöbler är långt borta. I dag samarbetar man med kända designers och gör ”kopior” på kända möbler. Dock kan det ändå vara svårt, tycker många, att få ihop hemmet så det ser så där snyggt och stylat ut som i inredningsmagasinen. Hur och vad skulle ett inredningsproffs handla på Ikea? 

LÄS OCKSÅ: Så enkelt fuskar du dig till trendigaste och lyxigaste hemmet 

1. Sinnerlig med Ilse Crawford

Foto: Ikea

Sinnerlig heter en kollektion på Ikea, i samarbete med Ilse Crawford, och består av mer än 30 olika artiklar för hemmet, arbetsplatsen, matplatsen och vardagsrummet. Det är den typen av inredning som kan flyttas från rum till rum och passar med många olika stilar – möblerna har en design som kan användas på många sätt. Här bordslampa i frostat glas och kork från 299 kronor.

LÄS OCKSÅ: 15 prylar du genast måste sluta inreda med 

2. Korgar i olika stilar

Foto: Ikea

Korgar är många inredares favoritdetalj, och dem kan man aldrig ha för många av. Perfekta att gömma saker i, ha i hyllor, på golv eller liknande, och de är dessutom dekorativa. De finns numera i alla möjliga storlekar, former och material. Lägg i papper som skräpar omkring, tidningar, böcker, småpryttlar som du inte vet var du ska lägga etc. Denna heter Flådis och kostar 99 kronor.

3. Lisa Bo skrivbord

Foto: Ikea

 

Lisa Bo-skrivbordet passar utmärkt i hallen/entrén eller i ett hörn i vardagsrummet eller sovrummet. Här är okej att göra ett undantag för ”nej till fanér”-regeln så möbeln är bådes sofistikerad och stilren. Skrivbordet kostar 1295 kronor på Ikea.

LÄS OCKSÅ: 15 prylar som bevisar att du börjar bli gammal 

4. Snygga och roliga krokar

Foto: Ikea

Krokar behöver inte bara vara praktiska, de kan också vara snygga. Hittar du originella och/eller snygga kan du ha dem lite överallt, gärna i olika stilar och färger. De behöver heller inte vara hänvisade endast till badrummet eller hallen. Varför inte ha över soffan eller sängen, och hänga hattar eller handväskor på, som dekoration. Det kan också vara läckert att ha synliga krokar till tavlor som får hänga där med ett snyggt band. Här har man valt ut Avsiktlig krokar som är handgjorda av skickliga hantverkare vilket gör varje produkt unik i storlek och utseende. Formgivare är Nike Karlsson. Krokarna kostar från 19 kronor och uppåt.

5. Ikea PS taklampa

Foto: Ikea

Ikea har tagit tillvara på koppartrenden på ett subtilt sätt. Som här med Ikea PS vita taklampa där metallen inuti avslöjas först när man drar isär lampan. Ser cool och trendig ut och kan dessutom enkelt växla mellan starkare allmänbelysning och mjukare stämningsljus genom att man drar i snörena. Som en bonus skapar den dekorativt mönster i taket och på väggen. Lampan kostar 699 kronor.

LÄS OCKSÅ: Maja förvandlade Ikea-lampan till Dödsstjärnan i Starwars 

6. Korg och rotting

Foto: Ikea

Ikea fungerar bäst med naturmaterial som flätad korg, canvas, glas och obehandlat trä. Skippa plasten och laminaten! Och rotting är ju hetare än hetast just nu. Ikeas serie Stockholm 2017 har flera modeller och varianter, alla gjorda av hantverkare vilket gör varje produkt unik. "Med sin generösa form och sitt nätta uttryck passar fåtöljen Stockholm 2017 perfekt som en solitär möbel. Jag valde att göra den av naturmaterialet rotting eftersom jag tycker att det gedigna hantverket sprider en hemtrevlig känsla. Hoppas att du håller med”, skriver designer Nike Karlsson. Just denna fåtölj kostar 1495 kronor.

7. Gröna växter

Foto: Fotolia

Gröna växter är A och O när man inreder. Det skapar en mysig, ombonad och hemtrevlig känsla, och är vackert. Grönt är också årets hetaste färg. Dessutom är det hälsosamt, växter både renar luften och ger syre. Vissa växter mer än andra så som murgröna, forskare har kommit fram till att denna växt är nummer ett vad gäller att rena luften – eftersom den är bäst på att absorbera formaldehyd.

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar att ha fler gröna växter i hemmet 

8. Lampor och belysning

Foto: Ikea

Om gröna växter är A och O så är belysning minst lika viktigt. Ljus är inte bara till för att vi ska se i hemmet, med ljus kan man skapa stämningar och välja att markera olika områden – tavelbelysning, bokhyllebelsyning, växter eller en läsfåtölj. Blanda riktat ljus och allmänbelysning för att skapa mjuka övergångar mellan ljus och skugga. Ibland behövs inte ens en taklampa – de mindre lamporna tillsammans sprider ett jämnt och fint ljus. Och tänk på att mörka ytor absorberar ljus medan ljusa reflekterar det, därför behöver ett mörkt rum ofta fler lampor än ett ljust för att kännas välkomnande. Och Ikea har massor av vackra olika sorters lampor, här Holmö golvlampa för 79 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande