Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 2
Årets Rosa bandet-design och designer för Cancerfonden kan nu avslöjas. Det blev kända modedesignern Bea Szenfeld som skapat något helt nytt.
Foto: Ea Czyz
2 AV 2
Polskfödda Bea Szenfeld är känd för sina konstnärliga kreationer i ovanliga material och sammanhang, på gränsen mellan kläder och modern konst. Se nedan hur Rosa bandet blev!
Foto: Ea Czyz

Så ser det ut: Årets Rosa band – designat av Bea Szenfeld

Årets Rosa Bandet-design och designer för Cancerfonden kan nu avslöjas.

Det blev kända modedesignern Bea Szenfeld som skapat något helt nytt.

Rosa bandet är format som en stege och dessutom gjord av slitstarkt papper!

Varje år är det en ny person som får den äran att designa Cancerfondens rosa band. Ett band som säljs under oktober månad i Rosa Bandet-kampanjen för att samla in pengar till svensk cancerforskning och för att sprida kunskap om cancer. Kampanjen genomförs i år för sextonde året i rad.

Förra året var det smyckedesigner Efva Attling och nu kan vi berätta att årets uppdrag gått till modedesignern Bea Szenfeld.

Foto: Ea Czyz

”Jag gör det för min mamma och alla andra som drabbas av cancer” 

Bea Szenfeld, som senast blev uppmärksammad för kulturminister Alice Bah Kuhnkes annorlunda nobelfestklänning visar återigen att hon är nytänkande – det rosa bandet är format som en stege och, nytt för i år, tillverkat i slitstarkt papper. 

– Uppdraget att formge årets rosa band gör jag för min mamma och alla andra som drabbas av cancer på ett eller annat sätt. För mig är stegen en symbol för något hoppfullt, en passage från mörker till ljus, säger Bea Szenfeld. 

LÄS MER: Wow – Ikeas nya spöklika kollektion i sekelskiftesmiljö 

Foto: Ea Czyz

Gör kläder åt Lady Gaga, Björk, Ola Salo, Loreen och Laleh

Polskfödda Bea Szenfeld är känd för sina konstnärliga kreationer i ovanliga material och sammanhang, på gränsen mellan kläder och modern konst. I dag bor hon i Stockholm där hon driver sitt modehus under eget namn och hennes kläder bärs av artister som Lady Gaga, Björk, Ola Salo, Loreen och Laleh. 

– Vi är stolta över att Bea Szenfeld med sitt kreativa uttryck och med sin personliga erfarenhet av cancer i familjen vill vara med och bidra i årets Rosa Bandet-kampanj, för att färre ska drabbas och fler överleva. Det är bara tillsammans vi kan besegra cancer, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden. 

LÄS MER: Paret som lämnade lyxliv Miami och flyttade till ett förfallet kråkslott i svenska skogen 

Foto: Rosa Bandet

Cancerfondens rosa band kostar 40 kronor. Varje band kostar mindre än tre kronor att tillverka, resten går till Cancerfonden. Cancerfondens rosa band säljs på Ica, Lindex, Apotek Hjärtat och XXL. Det säljs även andra ”rosa” produkter under denna period.

LÄS MER: Monicas smarta uppfinning plockar de finaste äpplena 

Fakta om bröstcancer i Sverige

Bröstcancer är den vanligaste cancersjukdomen bland kvinnor

Närmare 8 000 kvinnor får varje år bröstcancer 

Cirka 50 män får årligen bröstcancer

dag överlever 8 av 10 kvinnor som drabbas av bröstcancer 

Varje år dör cirka 1 400 kvinnor av spridd bröstcancer

Medianåldern vid bröstcancerdiagnos är drygt 60 år

Källa: Cancerfonden

Foto: Cancerfonden