Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Så överlever du årets fattigaste månad

Januari är inte bara årets fattigaste månad.

Det är också den månad vi är mest deprimerade.

Och sista veckan före löning är den fattigaste veckan på hela året. Men lugn, du behöver bara tänka på ett annat sätt – vi har tagit fram några tips för att klara dig bra ur veckan (och månaden)!

Foto: Istock

 

1. Januari – årets fattigaste månad

Efter december månad där vi har spenderat en massa pengar på  både jul och nyår samt stressat för att hinna med allt kommer så  januari. Det borde vara en skön paus efter en stökig december men då  gapar i stället plånboken tom för många. Dessutom  är vädret ofta uselt och många blir deprimerade.

Det här med depression i januari  är faktiskt vetenskapligt belagt. Enligt psykologen Cliff Arnall  är 24 januari den värsta dagen, och för att räkna ut detta har han använt en matematisk formel där han vägt in faktorer som väder, privatekonomi och sannolikheten att man brutit sina nyårslöften.
Men det finns knep för att klara av  januari månad, och till och med må  riktigt bra. Här bjuder vi på  7 stycken!

LÄS MER: Här är skälen till varför du inte ska ta sms-lån

 

Foto: Istock

2. Gör matlådor och storkok

 

 

Oavsett om du bara använder dig av rester och skafferimat, eller/och handlar nytt, gör storkok! Handlar du nytt så köp storpack och laga mat i större mängder. Titta efter rabatter, det finns alltid någon bra mat som har nedsatt pris, handla mat efter pris och inte något förplanerat – då kommer du spara massor av pengar. Gör du storkok blir det billigare och du får dessutom matlådor att ta till jobbet, eller mat att frysa in. Bestäm dig för att inte äta ute eller köpa något på jobblunchen under hela januari!

 

LÄS MER: 9 knep för att spara pengar när du handlar

 

 

Foto: Istock

3. Sälj saker du inte behöver

 

Kanske har du fått julklappar du inte vill ha. Om inte annat har du garanterat saker som skräpar i garderober, skrubbar och förråd som någon annan kan tänkas betala en slant för. Kom ihåg att för varje pryl finns en köpare! Lägg ut annonser på Blocket, Tradera, Facebooks säljgrupper eller andra sajter. Eller så anmäler du dig till en loppis som är så populärt. På en sådan kan man om man har tur dra in en hel del pengar under en dag. Om inte annat blir du av med saker du inte behöver och får in en liten slant i alla fall. Är det något du behöver köpa så är det också läge att fynda i januari när alla säljer av sina julklappar eller annat till ett billigt pris för att få in pengar.

 

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

4. Konkreta cash-lösningar

 

Man kan alltid be om anstånd att betala sina räkningar eller att få dela upp betalningen, de flesta företag brukar vara förstående om det inte händer för ofta. Du kan också testa att be om amorteringsfritt på lånen i några månader. Har du ett sparande se då till att stoppa det tillfälligt. Funkar det ändå inte med ekonomin kan du vända dig till en pantbank, det är inget man behöver skämmas för om nöden kräver sitt, något som många förstått då Pantbankens bästa månad är just januari. Då kan du få en handpenning om det krisar och sedan köpa tillbaka prylen månaden därpå när saker och ting stabiliserat sig – eller så vill du inte ha den tillbaka.

 

Foto: Istock

5. Gör god mat av det som redan finns

 

Vi har oftast mer mat hemma än vi tänker på, i både frys, skafferi och kanske förråd. I stället för att tänka vad vi VILL ta, eller är sugna på, vänd på det – vad har vi hemma och vad kan vi göra av det? Det är nu du får utlopp för din fantasi och kreativitet, och kanske kommer du på nya rätter som en bonus. Googla om du behöver hjälp. Det är ju ändå mat, och mat går att äta – frågan är bara hur du tillagar det på bästa sätt. Grytor kan man ha det mesta i till exempel. Utmana dig själv och se hur många rätter du kan göra utan att handla något nytt. Och att ta lite mindre efter att ha frossat en månad är väl knappast fel heller, eller hur?!

 

Foto: Shutterstock

6. Nyttja gratis-aktiviteter

 

 

Det finns massor av aktiviteter som är gratis, och då menar vi inte att ta en promenad i skogen eller liknande – vilket ju också är härligt såklart. De flesta gym erbjuder gratis prova på-träningar, du kan låna både böcker, film och musik på biblioteken, gå på vernissager och utställningar, och massor av museum har fri entré. Har du barn finns ännu mer gratisaktiviteter att ta del av. Googla på din kommun, kyrkan, olika företag och specialsidor som samlar upp gratisaktiviteter och du kommer att förvånas över vad mycket det finns att göra utan att betala ett korvöre.

 

LÄS MER: 11 enkla sätt att tjäna pengar utan att jobba

 

 

Foto: Istock

7. Njut av hemma-nöjen

 

I stället för att gå ut och träffa vänner på krog, kafé eller liknande, bjud hem dem till dig, eller arrangera något ihop. Har du familj så räcker det fint att bara umgås med varandra. Plocka fram de där spelen ni aldrig hinner spela annars, målarpenslarna, eller vad som helst, prata och umgås i hemmamiljö. Vill du vara själv, läs böckerna du fått i julklapp eller som legat där länge och du inte har tagit dig tid att läsa. Skippa alkoholen (och spara ytterligare pengar) och se januari som en återhämtningsmånad i lugnets och sparandets tecken – det behöver inte var fel utan kan tvärtom ge dig ny energi och kraft till kommande månad.

 

Foto: Istock

8. Rensa, organisera, möblera om

 

 

Varför inte börja året med att rensa ut och organisera om allt det du har tänkt göra så länge men inte gjort något åt där hemma. Kläder som är för små, slitna eller trasiga. Sortera ut vad som ska slängas, skänkas, säljas, kastas och stuvas undan. Ordna upp allt i lådor. När man ändå är i gång kan man gå loss på köksskåpen också, liksom bokhyllan, alla så kallade skräplådor, badrumskåpen, förrådet... Vi lovar du har att göra hela januari, och du kommer att känna sådan enorm tillfredsställelse, utan att ha gjort av med en endaste krona, fått fint hemma och dessutom höjt serotoninnivån. Har du extra tur kommer du finna kläder och grejer du helt glömt bort och det blir som en extra present. Win win på så många sätt!

 

LÄS MER: Med Kon Mari-metoden behöver du aldrig städa igen