Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Men som granne och medmänniska kan det ibland vara svårt att veta exakt vad som är okej och vad som inte är det. Många störs lätt av ljud och hög musik.
Men som granne och medmänniska kan det ibland vara svårt att veta exakt vad som är okej och vad som inte är det. Många störs lätt av ljud och hög musik.
Men som granne och medmänniska kan det ibland vara svårt att veta exakt vad som är okej och vad som inte är det. Många störs lätt av ljud och hög musik.
Men som granne och medmänniska kan det ibland vara svårt att veta exakt vad som är okej och vad som inte är det. Många störs lätt av ljud och hög musik. Foto: Shutterstock

Så mycket får du störa dina grannar – det här säger lagen

Även om grannsämjan i de allra flesta fall är god, så finns det samtidigt situationer då konflikter uppstår. Den vanligaste orsaken till dålig stämning har inte helt oväntat att göra med störande ljud. Men hur mycket får man egentligen låta? 

Att svenskarna är måna om bra stämning grannar emellan råder det ingen tvekan om. Var tionde person uppger till och med, enligt en Sifo-undersökning från Fastighetsbyrån, att de drömt om att ha sex med sin granne. Tre procent påstår sig dessutom ha gjort fantasin till verklig handling. 

Men som i de flesta fall finns det två sidor om myntet och ibland är ett bråk oundvikligt. 

Störande ljud och dålig attityd upprör 

Oftast handlar det om störande ljud som hög musik och stökiga fester. Utöver det är det heller inte helt ovanligt att det är personkemin som skapar trubbel i paradiset. Man stör sig helt enkelt på grannens attityd eller personlighet. 

Men som granne och medmänniska kan det ibland vara svårt att veta exakt vad som är okej och vad som inte är det. Hur sent får man exempelvis dammsuga och är det rimligt att klaga på ett oavbrutet gallskrikande barn? 

Frågan är inte lättbesvarad, mycket på grund av att det inte alltid finns exakta regler kring specifika händelser grannar emellan. 

– Mycket här handlar om sunt förnuft och under semestertider är det ju naturligt att låta grannarna få lite mer lugn och ro än vanlig, säger Johan Vesterberg, pr- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån

Oftast handlargrannfejder om störande ljud och stökiga fester. Foto: Shutterstock

Det här säger bostadsrättslagen 

Det som däremot finns är allmänna regler gällande störande ljud och liknande. Enligt bostadsrättslagen ska du som ägare se till att de som bor i din omgivning inte utsätts för störningar som kan vara skadliga för hälsan eller försämra deras bostadsmiljö.

Lagen säger också att man ska göra allt för att hålla ordning och reda inom eller utanför huset. Att ställa ut soppåsar i trapphuset eller förvara gympaskor utanför ytterdörren är alltså inte okej, och ger grannarna rätt att klaga. 

Enligt miljöbalken ska ”bostäder brukas så att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer”, och Folkhälsomyndigheten har också givit ut allmänna råd med riktlinjer och rekommendationer för buller och ljud i huset. 

Måste acceptera ljud 

Men även om man som granne självklart förväntas visa hänsyn, inte stöka eller vara alltför högljud – så har man ändå rätt att leva. 

Alla måste helt enkelt i viss mån acceptera ett visst mått av störigheter– speciellt när det finns flera familjer i huset. Att fester förekommer i huset är något grannen får tåla. Och samma sak gäller ljud från lekande barn. Jo, visst kan gråtande ungar vara fruktansvärt störande, men det är fortfarande inget argument för exempelvis en uppsägning. 

När Folhälsomyndigheten tittar på vad som kan anses som störande utgår man dels från omfattningen av det som stör, vilken tid på dygnet och hur högt ljudet är. Foto: Shutterstock

Är huset gammalt eller nytt? 

När Folhälsomyndigheten tittar på vad som kan anses som störande utgår man dels från omfattningen av det som stör, vilken tid på dygnet och hur högt ljudet är. Bedömningen är objektiv vilket innebär att ingen hänsyn tas till extra känsliga personer. Även vilken typ av hus och hur gammalt det är har betydelse. Ett gammalt hus är mer lyhört och då får man ha större acceptans för ljud. Rimligt nog accepteras också mer ljud under dagen, jämfört med sena kvällar och nätter.

Går aldrig att förbjuda en fest

Att som bostads- eller villaförening skriva egna ordningsregler är ofta en bra idé – även om ordningsreglerna aldrig går utöver vad lag och stadgar säger. 

– De egna reglerna kan till exempel handla om att inte föra oväsen innan klockan 07 och efter 21, förklarar Johan Vesterberg, pr- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån.  

Ordningsreglerna underlättar för alla och blir något att förhålla sig till och tydliggör vad som gäller. Och så länge reglerna är rimliga och de antagits i demokratisk ordning bör dessa följas. 

LÄS MER: Så överlistar du inbrottstjuven i sommar 

Tänk på att även om regler finns uppsatta, så går det inte att helt förbjuda någon att exempelvis ha fest. Ett brott mot föreningens ordningsregler vid enstaka tillfällen får alltså inga konsekvenser. Det behövs fler varningar än så! 

Skulle det däremot visa sig att oljuden är så pass omfattande och återkommande att de bryter mot bestämmelserna i bostadsrättslagen, ja då finns det faktiskt risk för att bli uppsagd – även om det i praktiken är mycket ovanligt. 

Det går aldrig att förbjuda en fest, men de som håller i partyt kan alltid sköta det snyggt och till exempel skriva en varnande lapp. Foto: Shutterstock

Konflikträdd, tänk på det här? 

Men även om du som högljud medmänniska ofta har lagen på din sida kan det samtidigt vara trevligt att vara på god fot med grannarna. Försök därför bädda för bra stämningen genom att till exempel sätta upp en lapp några dagar innan du planerar ha fest. Eller varför inte bjuda in grannarna?

LÄS MER: Ernst: ”Mina grannar är bönder och kor” 

LÄS MER: Stort test av studsmattor – vilken är bäst?