Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Var fjärde svensk är orolig för bostadsinbrott. Säkerhetsinformatören Micahel Peterson tipsar om hur du får ditt hem säkrare.Var fjärde svensk är orolig för bostadsinbrott. Säkerhetsinformatören Micahel Peterson tipsar om hur du får ditt hem säkrare.Var fjärde svensk är orolig för bostadsinbrott. Säkerhetsinformatören Micahel Peterson tipsar om hur du får ditt hem säkrare.
Flest inbrott sker under senhösten, när det är mörkt ute.Flest inbrott sker under senhösten, när det är mörkt ute.Flest inbrott sker under senhösten, när det är mörkt ute.
1 AV 2
Var fjärde svensk är orolig för bostadsinbrott. Säkerhetsinformatören Micahel Peterson tipsar om hur du får ditt hem säkrare.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Flest inbrott sker under senhösten, när det är mörkt ute.
Foto: Nils Petter Nilsson

Så kan du skydda dig mot inbrott i hemmet

Antalet villainbrott ökar under årets sista månader. Och många svenskar är oroliga över inbrott i hemmet.

– Ett inbrott påverkar ofta offret mycket mer än bara förlusten av materiella ting, säger Michael Peterson, säkerhetsinformator på Verisure Securitas Direct.

Expertens tips: Så får du ett säkrare hem

  • SÄKRA FÖNSTER. 50 procent av inbrotten sker genom fönster. Se till att ha fönster och dörrar ordentligt stängda och låsta – även på övervåningen. Det är vanligt att slarva med fönster och att låsa dem på fel sätt.
  • ANVÄND ETT MODERNT LARM UPPKOPPLAT TILL LARMCENTRAL. Endast 5 procent av alla bostadsinbrott klaras upp, enligt Brå. Det bästa sättet att hindra inbrott är att ha ett hemlarm som är kopplat till en larmcentral. Ett uppkopplat larm går till en larmcentral som kan engagera väktare, polis, ambulans, brandkår och tar hand om huset om de boende är borta.
  • TA BORT VÄRDEFULLA FÖREMÅL. Se till att lägga undan värdesaker såsom mobiltelefoner, surfplattor, laptops, smycken och andra värdefulla mindre föremål. De flesta inbrottstjuvar börjar med att titta in genom fönster för att se om det finns saker som de kan enkelt och snabbt komma undan med.
  • TA HJÄLP AV GRANNAR. I en intervjuundersökning med personer som begått inbrott svarade 19 av 20 att de var mer försiktiga eller helst undvek områden med grannsamverkan, enligt Brå. Prata med grannarna och ha för vana att hålla koll på varandras hus. När ett hus är obebott kan grannar hjälpa till att få huset se bebott ut genom att parkera på uppfarten, tömma brevlåda eller sopor.

Tips från: Michael Peterson, säkerhetsinformatör

Var fjärde svensk är orolig för inbrott. Det visar en ny undersökning. Samtidigt har nästan en tredjedel av svenskarna ett inbrottslarm. Flest larm har boende i södra Sverige – det är också där som flest känner oro för inbrott. Sett över hela landet är så många som var fjärde person orolig över inbrott. Det skriver Verisure i ett pressmeddelande.

Villainbrott ökar under mörka årstider

– Antalet är för oss högre än väntat. Oron är säkerligen kopplad till att bostadsinbrotten ökar överlag och särskilt under senhösten. Ett samband vi kan se i undersökningen är att boende i de regioner som känner störst oro för inbrott också har flest inbrottslarm, säger Michael Peterson i pressmeddelandet.

Under årets sista månader ökar villainbrotten. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes ungefär 60 bostadsinbrott per dag förra året, medan allhelgonahelgen, jul och nyår toppar statistiken med omkring 100 anmälda brott varje dag.

Inbrott har ökat med 30 procent

– Ett inbrott påverkar ofta offret mycket mer än bara förlusten av materiella ting – det finns även en känslomässig aspekt av inbrott, säger Michael Peterson.

Och antalet bostadsinbrott har dessutom ökat de senaste åren. Siffror från Brå visar att 21 000-22 000 bostadsinbrott har anmälts de senaste tre åren. Det är en ökning med ungefär 30 procent sedan början av 2000-talet.

Minst oroliga för inbrott är norrlänningarna. Där är det också minst antal hem som har inbrottslarm.

Undersökningen är gjord av YouGov på uppdrag av Verisure Securitas Direct, leverantör av larmlösningar.