Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 24 nov 2014 09:46

Så kan du skydda dig mot inbrott i hemmet

Var fjärde svensk är orolig för bostadsinbrott. Säkerhetsinformatören Micahel Peterson tipsar om hur du får ditt hem säkrare.

Var fjärde svensk är orolig för bostadsinbrott. Säkerhetsinformatören Micahel Peterson tipsar om hur du får ditt hem säkrare.

1/2

Foto: Shutterstock

Flest inbrott sker under senhösten, när det är mörkt ute.

Flest inbrott sker under senhösten, när det är mörkt ute.

2/2

Foto: Nils Petter Nilsson

Antalet villainbrott ökar under årets sista månader. Och många svenskar är oroliga över inbrott i hemmet.

– Ett inbrott påverkar ofta offret mycket mer än bara förlusten av materiella ting, säger Michael Peterson, säkerhetsinformator på Verisure Securitas Direct.

Var fjärde svensk är orolig för inbrott. Det visar en ny undersökning. Samtidigt har nästan en tredjedel av svenskarna ett inbrottslarm. Flest larm har boende i södra Sverige – det är också där som flest känner oro för inbrott. Sett över hela landet är så många som var fjärde person orolig över inbrott. Det skriver Verisure i ett pressmeddelande.

Villainbrott ökar under mörka årstider

– Antalet är för oss högre än väntat. Oron är säkerligen kopplad till att bostadsinbrotten ökar överlag och särskilt under senhösten. Ett samband vi kan se i undersökningen är att boende i de regioner som känner störst oro för inbrott också har flest inbrottslarm, säger Michael Peterson i pressmeddelandet.

Under årets sista månader ökar villainbrotten. Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes ungefär 60 bostadsinbrott per dag förra året, medan allhelgonahelgen, jul och nyår toppar statistiken med omkring 100 anmälda brott varje dag.

Inbrott har ökat med 30 procent

– Ett inbrott påverkar ofta offret mycket mer än bara förlusten av materiella ting – det finns även en känslomässig aspekt av inbrott, säger Michael Peterson.

Och antalet bostadsinbrott har dessutom ökat de senaste åren. Siffror från Brå visar att 21 000-22 000 bostadsinbrott har anmälts de senaste tre åren. Det är en ökning med ungefär 30 procent sedan början av 2000-talet.

Minst oroliga för inbrott är norrlänningarna. Där är det också minst antal hem som har inbrottslarm.

Undersökningen är gjord av YouGov på uppdrag av Verisure Securitas Direct, leverantör av larmlösningar.

Relaterat