Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 10 aug 2015 13:00

Mäklarens enkla knep: Så höjer du värdet på ditt hem

Jeanette Falhström är mäklare på Fahlström & Partners vet vad du ska göra för att höja värdet på din villa eller bostadsrätt.

Jeanette Falhström är mäklare på Fahlström & Partners vet vad du ska göra för att höja värdet på din villa eller bostadsrätt.

1/2

<span>Augusti, september och oktober är den bästa tiden att sälja bostaden. Huset på bilden ligger i Ystad och <a href="http://www.expressen.se/leva-och-bo/hemma-hos-5/hemnet/se-in-i-superfina-huset-i-wallander-kvarteren/">var nyligen till salu</a>.</span>

Augusti, september och oktober är den bästa tiden att sälja bostaden. Huset på bilden ligger i Ystad och var nyligen till salu.

2/2

Foto: David Altengård Da - Foto Form

När man ska sälja sitt boende, vad bör man tänka på?

Hur mycket kan man göra själv, och vad är värt att bekosta?

Här får du 13 enkla mäklartips som höjer värdet på ditt hem.

Att sälja sin bostad, lägenhet eller fastighet, är en stor affär på många sätt. Alla vill naturligtvis gå med vinst, och det utan att lägga ned alltför mycket tid och pengar innan.

Även om du anlitar en mäklare får du räkna med att lägga viss tid och pengar tid själv. Men ju mer tid och ansträngning du lägger ned själv, desto billigare kommer du undan, och desto mer pengar kan du tänkas att få ut vid en försäljning.

 

LÄS OCKSÅ: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen

Bästa tiden att sälja

Men vad exakt ska man göra för att boosta priset så mycket som möjligt vid en försäljning? Vad kan man göra själv, och vad ska man betala för? Och när är bäst tid att sälja?

– Augusti, september och oktober är den bästa tiden att sälja. Man har haft tid att fundera över boendesituationen på semestern, och dessutom skiljer sig många efter sommaren. Likadant gäller första kvartalet efter jul och nyår, säger Jeanette Fahlström, mäklare på Fahlström & Partners som här ger sina bästa proffstips.

 

LÄS OCKSÅ: En liten lektion i mäklarspråket

 

Höj värdet på villa och bostadsrätt – här är mäklarnes 13 bästa tips:

 

1. Sälj i rätt tid

Sälj inte din bostad i maj–juni (gäller främst villor) då utbudet på fastighetsmarknaden är som störst. Efterfrågan minskar med att utbudet på fastighetsmarknaden ökar drastiskt. Det spelar ingen roll att trädgården är som vackrast med prunkande syrener om det finns en uppsjö av fastigheter till salu i just ditt område. Villor har två säsonger kan man säga, det är vår och höst. Bostadsrätter är inte lika känsliga för årstider.

 

LÄS OCKSÅ: Mäklarens bästa tips – så vinner du budgivningen

 

2. Genomför besiktning

Jag rekommenderar att som villaägare göra en förhandsbesiktning av fastigheten innan man påbörjar försäljningsprocessen. Många tycker det är en stor kostnad, men de cirka 10-15 000 kronorna det kostar att genomföra en säljarbesiktning är väl investerade pengar i de allra flesta fall. Ingen husspekulant vill köpa "grisen i säcken". De vill direkt veta husets skick för att kunna ta beslut.

 

3. Rensa!

Rensa, rensa, rensa! I alla utrymmen. Inklusive garage, förråd, garderober och köksskåp. Om spekulanterna på visningen upplever att det är ordning och reda och luftiga utrymmen ger det en helt annan känsla och tro att de som bor där tagit hand om sitt hem på bästa sätt. Och räkna med att några kommer vilja kika in i garderober och köksskåp, då är det inte kul om det bara rasar ut grejer. Ta även bort privata fotografier, spekulanterna måste kunna sa hemmet som "sin" blivande bostad.

 

LÄS OCKSÅ: Tänk på det här innan du köper bostad

 

4. Tvätta fönster

Smutsiga fönster drar ned det första intrycket direkt, skymmer utsikten, släpper inte in ljus och ger en dålig känsla. Samma gäller speglar. Det syns! Och speglar är så bra för att de skapar rymd och ger större känsla. Speciellt bra i små lägenheter.

 

5. Homestyling är viktigt

Är du osäker kan du anlita en stylist. Det finns många bra på marknaden och det är fortfarande avdragsgillt. Men det allra billigaste är så klart att göra det själv. Och det är enkla saker som kan göra oerhört mycket, och inte heller behöver bli någon stor kostnad.

  • Även om du har plastblommor annars, köp blommor till visningen! Blommor och färsk frukt skapar fräschhet, mysighetskänsla och ger liv till boendet.
  • Köp nya/låna kuddar, överkast, gardiner, mattor.
  • Möblera om ifall det kan lyfta fram lägenheten bättre.

 

LÄS OCKSÅ: Så här homestylar du bäst

 

6. Fixa trädgården/balkongen

Rensa och plantera. Kan du inte själv, anlita en trädgårdsmästare eller någon bekant som är duktig. En gård är alltid ett plus och bör visas upp från sin bästa sida. Din blivande köpare ska se potentialen, inte ris och snår. Plantera blommor i krukor och balkonglådor. Blommor inne och ute skapar en känsla av ett varmt, levande och ombonat hem.

 

7. Måla om

Har du ett risigt staket, måla om! Har du smutsiga väggar, blekta, trasiga eller gamla tapeter från 70-talet, måla eller tapetsera om. Fixa till sprickor i tak och väggar. Det är lätt att göra själv, kostar inte mycket, men drar upp intrycket (och därmed värdet) på bostaden väsentligt. Alla små detaljer ger ett helhetsintryck som är bra eller dåligt.

 

LÄS OCKSÅ: 10 tips när du ska måla om hemma

 

8. Fixa taket

Är det ett hus du ska sälja och taket har mossa eller annan påväxt, högtryckstvätta det.

 

9. Belysning är A och O

Alldeles för många har allt för dålig belysning. Belysning är ett enkelt och billigt knep att skapa mysstämning med, lysa upp mörka vrår, blommor och annat man vill lyfta fram i hemmet. Tänk också på att många visningar är på kvällen.

 

10. Flera sovrum

Om du har många sovrum så är boendet generellt sett mer attraktivt. En del tar bort sovrum, kanske för att barnen flyttat ut, och gör om till annat. Återställ dem, om än tillfälligt, med väggar eller möbler. Många familjer i dag är stora, med barn från olika relationer. Om inte annat kan de se dem som gästrum.

 

LÄS OCKSÅ: Se vad som ska sälja den färgglada trävillan

 

11. Aldrig tomma rum

Tomma rum är ett "big no no"! Låna möbler eller köp second hand, och möblera. Om du inte vill anlita en stylist som lånar ut möbler. Kosmetikan är första intrycket. Spelar ingen roll att du säger att det får plats en dubbelsäng i sovrummet om det inte står en där.

 

12. Renovera kök och badrum

Här bör man tänka till om det är värt det (beror på skicket i dag) och hur mycket man är villig att spendera. Är man händig själv kan man komma billigt undan. Annars är det en rätt stor kostnad. Prata med mäklaren och ta själv reda på vad liknande bostäder i området sålts för, så du vet vad du kan tänkas få ut, och räkna på det. Men självklart drar ett fräscht kök och badrum upp priset. Till exempel kan ett trångt kök göras större genom att slå ut en vägg och få öppen planlösning. Är bara toalettstolen och handfatet ofräscht kanske det räcker med att byta ut dem.

 

13. Håll inte undan information

Ge mäklaren all tänkbar information om vad ni älskat med boendet, varför det är så praktiskt, lättskött, charmigt etc, alla fördelar ni kan komma på. Men också vilka renoveringar ni genomfört, hur länge ni bott där och trevliga grannar. Ni känner ert hem utan och innan och kan kanske ge fastighetsmäklaren vissa nya försäljningsargument som bara ni som bor där känner till. Kom ihåg, det känslomässiga styr köpet mer än det logiska!

 

LÄS OCKSÅ: 5 tips för att få bra bolånevillkor

Relaterat