1 AV 4
Om du väl får inbrott vill du inte att de ska få tag i värdesakerna.
Foto: Fotolia
2 AV 4
På 10 år har bostadsinbrotten ökat med hela 30 procent.
Foto: Fotolia
3 AV 4
Läs nedan hur du lurar tjuven på dina värdesaker – proffsens tips!
Foto: Fotolia
4 AV 4

Så här lurar du tjuven på dina värdesaker

På tio år har bostadsinbrotten ökat med hela 30 procent.

Om du väl får inbrott vill du inte att de ska få tag i värdesakerna.

Så här lurar du tjuven på dina värdesaker – proffsens 7 tips!

Visste du att bostadsinbrotten har ökat med 30 procent på tio år? Och det trots att fler och fler använder sig av larm, grannsamverkan och vaktbolag. 

Skulle oturen väl vara framme, och tjuvarna tar sig in i ditt hus, kan det vara bra att veta att man har skyddat det mest värdefulla, så tjuvarna inte får tag i det i alla fall. 

Foto: Fotolia

En del använder sig av bankfack för att låsa in de allra viktigaste dokumenten och mest värdefulla smyckena och annat. Men det behöver man inte. Det går att skydda sina värdesaker och viktiga handlingar även om man skulle få inbrott. 

Ett viktigt tips är att alltid fotografera och skriva inventeringslistor på de mest värdefulla sakerna. Det kommer att underlätta stort vid eventuell stöld och kontakt med försäkringsbolag, polis etc. 

LÄS OCKSÅ: Inbrottstjuvarnas nya tricks – okokta makaroner 

Aldrig nära dörr, fönster eller annan flyktväg

Foto: Fotolia

– Man ska komma ihåg att det är tidsaspekten för tjuven som är viktig, säger Ronny Fredriksson, pressansvarig på säkerhetsbolaget Securitas. Därför ska man alltid lägga de mest värdefulla sakerna på ett ställe där det tar tid att komma åt. Aldrig nära dörrar eller fönster, och bor man i villa – ha dem på andra våningen.

För tjuven handlar det om att hela tiden ha nära till en flyktväg, då känner hen sig trygg, annars blir de mer stressade. Ett inbrott brukar max vara 20 minuter.

– Har man möjlighet att låsa in saker i ett inre rum är det bra, säger Ronny. Ju längre från en flyktväg desto bättre. Sedan är det så att ett larm alltid är ett extra störningsmoment för tjuven, gärna ett sådant som också sitter på utsidan och väcker grannarna. 

LÄS OCKSÅ: Så kan du se om ditt hus är hemsökt – 5 tecken  

Här är proffsens tips på hur du lurar tjuven på dina värdesaker:

 1. Kreativ förvaring

Foto: Fotolia

Det vanligaste stället att förvara sina smycken på är i sovrummet och badrummet, så där kommer tjuvarna att leta först. Därför ska du välja ett oväntat gömställe, varför inte köket? Enligt expertisen går tjuvarna i denna ordning när de letar; sovrum, badrum, vardagsrum, arbetsrum och allra sist köket.

2. Dela upp

Är det så att du har många dyrbara smycken kan det vara smart att inte ha dem alla på samma ställe. Man vet att ett inbrott brukar vara max 20 minuter och har du då spritt ut dina smycken på olika ställen – desto större chans att de inte hittar alla. 

3. Lås inget

Foto: Fotolia

Har du skåp. lådor eller annat med lås på hemma, lås då upp dem och låt nyckeln sitta kvar. Men naturligtvis inte med värdesaker i. Så fort det sitter ett lås på någonting utgår tjuvarna från att du har värdefulla saker där och då kommer de att förstöra möbeln eller ta den med sig.

4. Värdeskåp

Enligt experterna är ett godkänt, fastbuktat värdeskåp det allra säkraste stället, näst efter ett bankfack. Vissa hus har det till och med installerat i lägenheterna, annars kan man i bland välja det som tillval. Ska du göra det på egen hand kan det vara lönt att kontrollera med sitt försäkringsbolag vad de rekommenderar då det finns flera  olika typer och klasser. Man bör också kolla med eventuell hyresvärd vad och hur man får installera.

LÄS OCKSÅ: 8 regler du måste kunna om du är sambo 

5. Aldrig kontanter

En bra regel är att aldrig ha en massa kontanter i hemmet. Använd hellre kort när du handlar, och har du kontanter – gör dig av med dem innan du reser bort. Hemförsäkringen ersätter nämligen bara 3 000-6 000 kronor av stulna kontanter. 

6. Bankfack

Att ha ett bankfack kan vara både praktiskt och kostsamt, men det är trots allt det säkraste sättet att förvara och skydda sina dyrbarheter på. Däremot finns de inte att tillgå i lika stor utsträckning längre då fler och fler handlingar förvaras digitalt. Sedan är det så att det inte längre är tillåtet att förvara kontanter där, det kom med penningtvättslagen. 

7. Digitalisera viktiga dokument

Foto: Fotolia

Detta är alltså ett bra alternativ till bankfack. Allt i pappersväg går att digitalisera, skanna eller fotografera av. Förutom viktiga dokument, även fotografier, barnteckningar och gamla VHS-inspelningar där man videofilmat olika högtider till exempel. Mycket av det här är sånt som inte tjuven vill ha men för en annan är ovärderligt och det kan lätt förstöras vid både inbrott och brand. Digitalisera och spara i någon molntjänst. 

LÄS OCKSÅ: Därför ska du alltid stoppa dina jeans i frysen

Så här slipper du tjuvbesök i hemmet:

Foto: Fotolia

1. Posten

Tidningar och annan post är ett väldigt avslöjande bevis på att du inte är hemma. Se till att någon tömmer lådan eller ta en paus i prenumerationer.

2. Skalskydd

A och O är att ha bra dörrar med bra lås, och låsta fönster om man bor på bottenplan. Gärna även inbrottslarm. 

3. Timer och fjärrstyrning

Foto: Fotolia

Att få det att verka som att man är hemma är ett enkelt och alltid väl fungerade trick. Använd timer till belysning, tv och stereo. Man kan även fjärrstyra den med smartplugs.

4. Stöldmärk

Att DNA-märka sina värdefulla saker och sen dessutom sätta upp dekal är både avskräckande och fungerande. Om inte annat underlättar det att sedan få tillbaka sina saker om man blir bestulen. 

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot tjuvar – 10 ytterligare bra tips 

5. Ligg lågt på nätet

Foto: Fotolia

Berätta inte på sociala medier att du ska resa bort, lägg ej heller ut bilder som visar att du inte är hemma. Vill du väldigt gärna göra det kan du göra det när du är hemma igen.

6.  Samverka med grannar

Grannsamverkan är ett mycket bra och effektivt sätt att hålla kolla på tjuvarna. Dessutom ett bra sätt att lära känna varandra och få bättre kontakt. Man kan läsa mer på Ssf.nu eller kontakta polisen. Dekaler med grannsamverkan ska sättas upp.