Så grillar du säkert i sommar

Som vi har längtat efter sommaren. Och ett av de tydligaste tecknen på att den är här är när man känner doften av grill-os och ser grannarna grilla.

Foto: Fotolia

1 av 3: Som vi har längtat efter sommaren. Och ett av de tydligaste tecknen på att den är här är när man känner doften av grill-os och ser grannarna grilla.

Det finns baksidor av grillningen också. Det kan tyvärr leda till både gräs- och skogsbränder och eldsvådor i byggnader.

Foto: Fotolia

2 av 3: Det finns baksidor av grillningen också. Det kan tyvärr leda till både gräs- och skogsbränder och eldsvådor i byggnader.

När du ska grilla är det bra att göra det på ett underlag som inte kan brinna. Se till att det är långt ifrån husväggar, barn och lekande djur.

Foto: Fotolia

3 av 3: När du ska grilla är det bra att göra det på ett underlag som inte kan brinna. Se till att det är långt ifrån husväggar, barn och lekande djur.

Nu börjar äntligen de härliga grilltiderna igen.

Ute i trädgården, parken eller på balkongen.

Men det finns risker. Här är de säkraste tipsen.

Andra har också läst

Som vi har längtat efter sommaren. Och ett av de tydligaste tecknen på att den är här är när man känner doften av grill-os och ser grannarna grilla. Och finns det något godare än att äta grillad mat utomhus?!

Många har redan börjat. Så det är bara att plocka fram grillen igen, eller kanske köpa en om du ingen har. Eller så köper du en engångsgrill och beger dig till en mysig park. 

LÄS OCKSÅ: Här är ALLT du behöver veta om grillning 

Kan leda till farliga bränder

Men det finns baksidor av grillningen också. Det kan tyvärr leda till både gräs- och skogsbränder och eldsvådor i byggnader. För att du ska få en grillsäker sommar delar vi med oss av Brandskyddsföreningens fem bästa tips för en säker grillsommar.

1. Kolla om du får grilla

Foto: Fotolia

När det råder eldningsförbud får du inte använda engångsgrill, dock din egen grill eller färdigställda grillplatser. Huruvida det råder eldningsförbud eller inte kan du läsa om på din kommuns hemsida, eller ringa dem och fråga.

2. Välj en bra plats

Foto: Fotolia

När du ska grilla är det bra att göra det på ett underlag som inte kan brinna. Se till att det är långt ifrån husväggar, barn och lekande djur. Har du en engångsgrill så se till att den inte kan blåsa iväg. Sedan ska man aldrig grilla på en inglasad balkong då det kan leda till kolmonoxidförgiftning. Har du tillåtelse att grilla på balkongen ska du helst använda elgrill. 

3. Använd rätt material 

Foto: Fotolia

Har du en ”riktig” grill ska du elda med grillkol och/eller briketter, ingenting annat. Om du använder gasolgrill, följ tillverkarens anvisningar.

4. Minska riskerna 

Foto: Fotolia

När det gäller tändvätska ska du bara använda just tändvätska, inte t-sprit som kan vara direkt livsfarligt, eftersom ångorna i flaskan kan explodera. Är det så att du använder gasol, se då till att flaskan står rätt upp och att den inte är placerad under grillen. Viktigast: lämna aldrig grillen utan bevakning!

5. Avsluta säkert

Foto: Fotolia

Det är lätt att tro att allt gått bra om inget hänt när man avslutat grillningen, men faktum är att väldigt många bränder uppstår just efteråt. Glöden kan nämligen finnas kvar i upp till ett dygn. Se därför till att kolen känns kall och ta hand om den på ett säkert sätt. Är det så att du använder engångsgrill, låt då kolen brinna ut och dränk den sedan i minst en liter vatten. Släng den inte i soporna!  

 

LÄS OCKSÅ:

Så här har du aldrig sett någon grilla korv förut 

Så här grillar du grönt i sommar – 5 tips 

Så slipper du bränder i hemmet – 5 tips 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande