Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Flera svenskar vill fira en mer miljövänligt Midsommar, och här är ett par tips för den som vill göra skillnad.Flera svenskar vill fira en mer miljövänligt Midsommar, och här är ett par tips för den som vill göra skillnad.Flera svenskar vill fira en mer miljövänligt Midsommar, och här är ett par tips för den som vill göra skillnad.
Låt bilen stanna hemma, att resa kollektivt sparar på miljön.Låt bilen stanna hemma, att resa kollektivt sparar på miljön.Låt bilen stanna hemma, att resa kollektivt sparar på miljön.
1 AV 2
Flera svenskar vill fira en mer miljövänligt Midsommar, och här är ett par tips för den som vill göra skillnad.
Foto: Colourbox
2 AV 2
Låt bilen stanna hemma, att resa kollektivt sparar på miljön.
Foto: Colourbox

Så gör du för att fira en klimatsmart helg

Är du mitt inne i stressen och planeringen inför midsommar? Du är långt ifrån ensam. Tusentals svenskar är mitt uppe i sin förberedelserna för att få helgdagen helt perfekt. Och i år vill många inte bara ha ett soligt firande med en härlig buffé, utan man vill även göra det lite extra speciellt genom att fira en klimatsmart midsommar.

Enligt en ny undersökning från Telge Energi utförd av Sifo så visade det sig att sju av tio svenskar vill göra mer för miljön än vad man redan gör, och många famlar i blindo över vad man kan göra för att vara lite extra klimatsmart, så här är tio klimatsmarta tips inför firandet.

El framför gas

Försök att grilla mer miljövänligt, leta efter kol med SIS-märkning eller FSC-märkning när du är i affären. Man kan även byta ut sin tändvätska som släpper ut koldioxid mot tändpapper av stearin, och välja att använda eltändare i stället för den mer vanliga gaständaren för att få fyr på grillen. När du kokar färskpotatisen så kom ihåg att använda lock eller ännu bättre, koka upp vattnet i en vattenkokare! Att använda vattenkokare går både snabbare och drar häften så mycket energi som att koka potatisen på en vanlig spisplatta.

 

LÄS OCKSÅ: Så skapar du en härlig midsommarduktning

Vad ska jag äta och dricka?

Drick kranvatten och undvik vatten på flaska! Vatten på flaska färdas ofta kors och tvärs över jorden innan det är framme och bidrar till runt 34 000 ton koldioxidutsläpp varje år. Ett annat bra tips är att inte köpa för mycket mat, det är lätt i all stress att man köper lite mer än vad man faktiskt behöver, och i Sverige står maten som slängs för tre procent av den totala mängden utsläpp varje år. När vi ändå är inne på maten, så kan det vara god ide dra ner på köttkonsumtionen och öka mängden frukt och grönt på tallriken i stället om man vill göra miljön en tjänst.

 

LEVA&BO Shopping: Just nu 20 procent rabatt på trendiga hamam-handdukar

Låt bilen stå

Välj miljövänligt ljus när mörkret faller på, tända ljus är både klimatsmart och mysigt, och byt gärna ut dina vanliga värmeljus mot svanmärkta som består helt av stearin och saknar metalkopp. Och vill du både spara pengar och miljön, använd en elgräsklippare i stället för den vanliga bullriga bensindrivna gräsklipparen. Sist men inte minst, låt bilen stå hemma och res kollektivt om det finns möjlighet, du kan spara in tre kilo koldioxidutsläpp på en resa på 15 kilometer, och väljer du att ta tåget om du ska långt i stället för flyget så sparar du ännu mer på miljön den här helgen.