Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 22 okt 2013 10:25

Så får du renovera och ändra i bostadsrätten

Foto: Arne Trautmann

Köpt ny bostadsrätt? Tänker du renovera den? Vill du sätta upp en vägg eller göra om badrummet? Här får du veta vilka regler som gäller!

Många svenskar byter bostad under hösten, och det blir aktuellt för många att dra igång en renovering av den nya bostadsrätten. Men innan man sätter igång med arbetet kan det vara bra att kontrollera vad som gäller.

Äger man en bostadsrätt har man förstås betydligt fler möjligheter att påverka hur den ska se ut, än om man har en hyresrätt.

Detta är en följd av att man har ett underhållsansvar för lägenhetens inre medan föreningen har ett yttre underhållsansvar för föreningens fastighet. Men bostadsrättslagen är inte helt tydlig med exakt var gränsen går, så det är upp till varje förening att besluta om detaljerna. Det finns vissa förändringar i lägenheten som man inte får genomföra utan styrelsens tillstånd.

"Inte riva bärande väggar"

Så vilka typer av åtgärder kräver styrelsens godkännande för att få genomföras – och vad händer om något går snett? Sveriges BostadsrättsCentrums juridiska expert Monika Jukic reder ut vilka regler som man bör känna till för att undvika missöden.

– Man får exempelvis inte riva bärande väggar utan styrelsens godkännande. Man bör också tala med styrelsen om man planerar att göra större renoveringar av badrum och kök som kan komma att påverka befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC.

Påverkar värdet negativt

Anledningen till att det i vissa fall behövs ett godkännande är för att undvika förändringar som kan påverka fastighetens skick och värde negativt. Skulle en skada uppstå på grund av en renovering kan föreningen dessutom komma att kräva ersättning för skadan i efterhand, om medlemmen inte har ett godkännande. Då kan medlemmen bli skyldig att återställa skadan på egen bekostnad.

Kolla med styrelsen innan

– Det är också jätteviktigt att läsa stadgarna och bostadsrättslagen innan man sätter igång med en renovering. Mycket får man göra utan föreningens tillstånd men det skadar aldrig att vara på den säkra sidan och stämma av med styrelsen innan. Om du gjort en olovlig renovering kan detta leda till riktigt jobbiga och dyra konsekvenser, säger Monika Jukic.

Relaterat