Foto: Arne Trautmann

Så får du renovera och ändra i bostadsrätten

Köpt ny bostadsrätt? Tänker du renovera den? Vill du sätta upp en vägg eller göra om badrummet? Här får du veta vilka regler som gäller!

Många svenskar byter bostad under hösten, och det blir aktuellt för många att dra igång en renovering av den nya bostadsrätten. Men innan man sätter igång med arbetet kan det vara bra att kontrollera vad som gäller.

Äger man en bostadsrätt har man förstås betydligt fler möjligheter att påverka hur den ska se ut, än om man har en hyresrätt.

Detta är en följd av att man har ett underhållsansvar för lägenhetens  inre medan föreningen har ett yttre underhållsansvar för föreningens  fastighet. Men bostadsrättslagen är inte helt tydlig med exakt var gränsen går, så det är upp till  varje förening att besluta om detaljerna. Det finns  vissa förändringar i lägenheten som man inte får genomföra utan styrelsens tillstånd.

"Inte riva bärande väggar"

Så vilka typer av åtgärder kräver styrelsens godkännande för att  få genomföras – och vad händer om något går snett? Sveriges  BostadsrättsCentrums juridiska expert Monika Jukic reder ut vilka regler  som man bör känna till för att undvika missöden.

– Man får exempelvis inte riva bärande väggar utan styrelsens godkännande. Man bör också tala med styrelsen om man planerar att göra större renoveringar av badrum och kök som kan komma att påverka befintliga ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC.

Påverkar värdet negativt

Anledningen till att det i vissa fall behövs ett godkännande är för att undvika förändringar som kan påverka fastighetens skick och värde negativt. Skulle en skada uppstå på grund av en renovering kan föreningen dessutom komma att kräva ersättning för skadan i efterhand, om medlemmen inte har ett godkännande. Då kan medlemmen bli skyldig att återställa skadan på egen bekostnad.

Kolla med styrelsen innan

– Det är också jätteviktigt att läsa stadgarna och bostadsrättslagen innan man sätter igång med en renovering. Mycket får man göra utan föreningens tillstånd men det skadar aldrig att vara på den säkra sidan och stämma av med styrelsen innan. Om du gjort en olovlig renovering kan detta leda till riktigt jobbiga och dyra konsekvenser, säger Monika Jukic.

Här behöver du föreningens godkännande

  • Ytterdörrar får bytas ut om stadgarna medger det, men utseende och standard måste stämma med föreningens övriga dörrar.
  • Vattenanslutningar och avlopp får inte ändras fritt. Byte av radiator till handdukstork kräver också godkännande.
  • Köksrenoveringar som kräver ändringar i avlopps- och vattenanslutningar kräver godkännande från styrelsen.
  • Väggar som är icke bärande får rivas eller flyttas men stäm av med styrelsen innan. Bärande väggar får aldrig rivas utan utredning av byggnadsingenjör och bostadsrättsstyrelse.
  • Balkonginglasning eller vindskydd/markis på uteplatsen kräver nästan alltid föreningens tillstånd.
  • Fönster får ej bytas eller ändras. Målning får bara ske på insidan.
  • Element får ej tas bort eller flyttas om det är vattenburen värme.
  • Ventilationer får i regel ej tas bort eller sättas igen. Tänk på att ändrad rumsindelning kan påverka ventilationen.
    Källa: SBC

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!