Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Så får du bästa veden

Ta hand om veden på rätt sätt nu och njut av varma brasor till hösten.

Så här får du en bra ved att elda med.

Källor: svebio.se, skogssverige.se och gransforsbruk.com.

Foto: Colouebox

1.  Hugg och klyv i tid

 

Det vanliga är att man hugger ved under vintern och kapar och klyver när snön smält bort i mars-april eftersom veden torkar bäst under vår och försommar. En gammal regel är att "Ved ska klyvas före påsk", då hinner den torka innan höstens vedeldning börjar.

När du huggit ner träden kan du med fördel låta dem ligga och torka några veckor innan du tar bort grenar och kvistar.

 

Foto: Colourbox

2.  Torka smart

 

Ved behöver torka ordentligt innan du använder den, torkning av veden höjer värmevärdet och är träet fuktigt blir det svårare att elda med. Enklast är att förvara veden i en vedbod, men det går också fint att torka ved utomhus.

Barken hindrar veden från att torka, därför ska veden klyvas innan den läggs på torkning. Lägg de sidor som har bark nedåt när du staplar veden.

 

Foto: Colourbox

3.  Håll borta markvätan

 

Lägg inte veden direkt på marken. Placera ut ett par slanor, pinnar eller något annat lämpligt under så att veden kommer upp från den fuktiga marken. Se särskilt till att det understa lagret ved har barksidan vänd nedåt, då minskar risken för att träet ruttnar.

 

Foto: Fot.Marjan Paliuökeviè

4.  Skydda med tak

 

Det är en fördel om veden skyddas av ett tak om den ligger utomhus. Använd inte en presenning, den stänger inne fukten och motverkar att träet torkar. Den kan dessutom bidra till mögel och angrepp av djur.

 

Foto: Colourbox

5.  Stapla rätt

 

Stapla vedträna glest, med barken nedåt. Lägger du vedstapeln mot en vägg är det bra att den lutar lite inåt så att den inte faller ner när veden torkar. Har du inte tak över kan du på toppen av stapeln lägga veden så att den lutar utåt, det hjälper vatten att rinna av.

 

Foto: Colourbox

6.  Låt luften flöda

 

Veden torkar snabbare om den får tillräckligt med luft, därför ska det kunna cirkulera luft runt vedhögen. Om du staplar veden längs en vägg, lämna ett utrymme mellan vedtraven och väggen så att luften kommer in.