Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 19 mar 2012 10:11

Så enkelt syr du ett personligt kuddfodral

Du behöver:<br>Valfri kudde och snyggt tyg. Sax, linjal och knappnålar. Petpinne eller virknål. Märkpenna. Eventuellt rullkniv och skärmatta. Strykjärn och strykbräda. Symaskin med sytråd.

Du behöver:
Valfri kudde och snyggt tyg. Sax, linjal och knappnålar. Petpinne eller virknål. Märkpenna. Eventuellt rullkniv och skärmatta. Strykjärn och strykbräda. Symaskin med sytråd.

1/11

Foto: Mia Bengtsson

<strong>Mät och klipp tyget</strong><br>Mias kudde är 30x40 centimeter och hårt stoppad, därför lägger hon till 1 centimeter på höjden. Om du har en normal-stoppad kudde behöver du inte lägga till något extra. Dubblera sedan längden på kudden och lägg till 10 centimeter. I det här fallet blir tygbiten 40x2+10=90 centimeter lång och 31 centimeter hög.

Mät och klipp tyget
Mias kudde är 30x40 centimeter och hårt stoppad, därför lägger hon till 1 centimeter på höjden. Om du har en normal-stoppad kudde behöver du inte lägga till något extra. Dubblera sedan längden på kudden och lägg till 10 centimeter. I det här fallet blir tygbiten 40x2+10=90 centimeter lång och 31 centimeter hög.

2/11

Foto: Mia Bengtsson

<strong>Vik in kortändarna</strong><br>Lägg fodralet med rätsidan nedåt och vik in ena kortsidan 1 centimeter. Stryk. Vik över igen och använd den invikta kanten som riktlinje. Stryk igen och nåla. Upprepa på den andra kortänden.

Vik in kortändarna
Lägg fodralet med rätsidan nedåt och vik in ena kortsidan 1 centimeter. Stryk. Vik över igen och använd den invikta kanten som riktlinje. Stryk igen och nåla. Upprepa på den andra kortänden.

3/11

Foto: Mia Bengtsson

Sy kortändarna<br>Sy en raksöm 1-2 millimeter in från innerkanten. Glöm inte att fästa tråden i början och slutet. Hitta ett bra ställe på pressarfoten att använda som guide, jag använde ytterkanten.

Sy kortändarna
Sy en raksöm 1-2 millimeter in från innerkanten. Glöm inte att fästa tråden i början och slutet. Hitta ett bra ställe på pressarfoten att använda som guide, jag använde ytterkanten.

4/11

Foto: Mia Bengtsson

<strong>Vik fodralet</strong><br>Lägg fodralet med rätan upp och vik det på mitten. Pressa kanten med handen så att det blir ett tydligt veck.

Vik fodralet
Lägg fodralet med rätan upp och vik det på mitten. Pressa kanten med handen så att det blir ett tydligt veck.

5/11

Foto: Mia Bengtsson

<strong>Vik sidorna</strong><br>Vik upp fodralet och vik in högersidan mot mitten, ytterkanten ska ligga in mot vecket.<br>Vik vänster sida en bit över mitten. Pressa vikningen med handen och mät så att fodralet har rätt längd. I det här fallet ska det vara 40 centimeter eftersom kudden är så hårt stoppad.

Vik sidorna
Vik upp fodralet och vik in högersidan mot mitten, ytterkanten ska ligga in mot vecket.
Vik vänster sida en bit över mitten. Pressa vikningen med handen och mät så att fodralet har rätt längd. I det här fallet ska det vara 40 centimeter eftersom kudden är så hårt stoppad.

6/11

Foto: Mia Bengtsson

TIPS. Om Fodralet, som på bilden, är för kort drar du försiktigt tillbaka tyget lite. Mät och pressa med handen hela vägen ner och stryk när du är nöjd. Om du har en löst stoppad kudde ska längden vara 12 centimeter kortare än längden på kudden.

TIPS. Om Fodralet, som på bilden, är för kort drar du försiktigt tillbaka tyget lite. Mät och pressa med handen hela vägen ner och stryk när du är nöjd. Om du har en löst stoppad kudde ska längden vara 12 centimeter kortare än längden på kudden.

7/11

Foto: Mia Bengtsson

<strong>Nåla</strong><br>Nåla båda långsidorna.

Nåla
Nåla båda långsidorna.

8/11

Foto: Mia Bengtsson

<strong>Sy långsidorna</strong><br>Sy en raksöm 1 centimeter in från kanten. Glöm inte att fästa tråden.

Sy långsidorna
Sy en raksöm 1 centimeter in från kanten. Glöm inte att fästa tråden.

9/11

Foto: Mia Bengtsson

<strong>Klipp hörnen</strong><br>Klipp av alla fyra hörnor. Var försiktig så att du inte klipper i sömmen.

Klipp hörnen
Klipp av alla fyra hörnor. Var försiktig så att du inte klipper i sömmen.

10/11

Foto: Mia Bengtsson

<strong>Färdig! </strong>Vänd kudden och peta ut hörnen med petpinnen eller virknålen. Stryk fodralet och stoppa i kudden.<br><span>Tips!</span><br>Nu har fodralet en öppning mitt bak men du kan lika gärna sy öppningen i ena sidan, som på ett örngott.

Färdig! Vänd kudden och peta ut hörnen med petpinnen eller virknålen. Stryk fodralet och stoppa i kudden.
Tips!
Nu har fodralet en öppning mitt bak men du kan lika gärna sy öppningen i ena sidan, som på ett örngott.

11/11

Foto: Mia Bengtsson

Att göra ett kuddfodral behöver inte vara svårt. Här visar designern Mia Bengtsson hur du gör ett enkelt snyggt fodral.