Så enkelt syr du ett personligt kuddfodral

Du behöver:<br>Valfri kudde och snyggt tyg. Sax, linjal och knappnålar. Petpinne eller virknål. Märkpenna. Eventuellt rullkniv och skärmatta. Strykjärn och strykbräda. Symaskin med sytråd.

Foto: Mia Bengtsson

1 av 11: Du behöver:<br>Valfri kudde och snyggt tyg. Sax, linjal och knappnålar. Petpinne eller virknål. Märkpenna. Eventuellt rullkniv och skärmatta. Strykjärn och strykbräda. Symaskin med sytråd.

<strong>Mät och klipp tyget</strong><br>Mias kudde är 30x40 centimeter och hårt stoppad, därför lägger hon till 1 centimeter på höjden. Om du har en normal-stoppad kudde behöver du inte lägga till något extra. Dubblera sedan längden på kudden och lägg till 10 centimeter. I det här fallet blir tygbiten 40x2+10=90 centimeter lång och 31 centimeter hög.

Foto: Mia Bengtsson

2 av 11: <strong>Mät och klipp tyget</strong><br>Mias kudde är 30x40 centimeter och hårt stoppad, därför lägger hon till 1 centimeter på höjden. Om du har en normal-stoppad kudde behöver du inte lägga till något extra. Dubblera sedan längden på kudden och lägg till 10 centimeter. I det här fallet blir tygbiten 40x2+10=90 centimeter lång och 31 centimeter hög.

<strong>Vik in kortändarna</strong><br>Lägg fodralet med rätsidan nedåt och vik in ena kortsidan 1 centimeter. Stryk. Vik över igen och använd den invikta kanten som riktlinje. Stryk igen och nåla. Upprepa på den andra kortänden.

Foto: Mia Bengtsson

3 av 11: <strong>Vik in kortändarna</strong><br>Lägg fodralet med rätsidan nedåt och vik in ena kortsidan 1 centimeter. Stryk. Vik över igen och använd den invikta kanten som riktlinje. Stryk igen och nåla. Upprepa på den andra kortänden.

Sy kortändarna<br>Sy en raksöm 1-2 millimeter in från innerkanten. Glöm inte att fästa tråden i början och slutet. Hitta ett bra ställe på pressarfoten att använda som guide, jag använde ytterkanten.

Foto: Mia Bengtsson

4 av 11: Sy kortändarna<br>Sy en raksöm 1-2 millimeter in från innerkanten. Glöm inte att fästa tråden i början och slutet. Hitta ett bra ställe på pressarfoten att använda som guide, jag använde ytterkanten.

<strong>Vik fodralet</strong><br>Lägg fodralet med rätan upp och vik det på mitten. Pressa kanten med handen så att det blir ett tydligt veck.

Foto: Mia Bengtsson

5 av 11: <strong>Vik fodralet</strong><br>Lägg fodralet med rätan upp och vik det på mitten. Pressa kanten med handen så att det blir ett tydligt veck.

<strong>Vik sidorna</strong><br>Vik upp fodralet och vik in högersidan mot mitten, ytterkanten ska ligga in mot vecket.<br>Vik vänster sida en bit över mitten. Pressa vikningen med handen och mät så att fodralet har rätt längd. I det här fallet ska det vara 40 centimeter eftersom kudden är så hårt stoppad.

Foto: Mia Bengtsson

6 av 11: <strong>Vik sidorna</strong><br>Vik upp fodralet och vik in högersidan mot mitten, ytterkanten ska ligga in mot vecket.<br>Vik vänster sida en bit över mitten. Pressa vikningen med handen och mät så att fodralet har rätt längd. I det här fallet ska det vara 40 centimeter eftersom kudden är så hårt stoppad.

TIPS. Om Fodralet, som på bilden, är för kort drar du försiktigt tillbaka tyget lite. Mät och pressa med handen hela vägen ner och stryk när du är nöjd. Om du har en löst stoppad kudde ska längden vara 12 centimeter kortare än längden på kudden.

Foto: Mia Bengtsson

7 av 11: TIPS. Om Fodralet, som på bilden, är för kort drar du försiktigt tillbaka tyget lite. Mät och pressa med handen hela vägen ner och stryk när du är nöjd. Om du har en löst stoppad kudde ska längden vara 12 centimeter kortare än längden på kudden.

<strong>Nåla</strong><br>Nåla båda långsidorna.

Foto: Mia Bengtsson

8 av 11: <strong>Nåla</strong><br>Nåla båda långsidorna.

<strong>Sy långsidorna</strong><br>Sy en raksöm 1 centimeter in från kanten. Glöm inte att fästa tråden.

Foto: Mia Bengtsson

9 av 11: <strong>Sy långsidorna</strong><br>Sy en raksöm 1 centimeter in från kanten. Glöm inte att fästa tråden.

<strong>Klipp hörnen</strong><br>Klipp av alla fyra hörnor. Var försiktig så att du inte klipper i sömmen.

Foto: Mia Bengtsson

10 av 11: <strong>Klipp hörnen</strong><br>Klipp av alla fyra hörnor. Var försiktig så att du inte klipper i sömmen.

<strong>Färdig! </strong>Vänd kudden och peta ut hörnen med petpinnen eller virknålen. Stryk fodralet och stoppa i kudden.<br><span style="text-decoration: underline;">Tips!</span><br>Nu har fodralet en öppning mitt bak men du kan lika gärna sy öppningen i ena sidan, som på ett örngott.

Foto: Mia Bengtsson

11 av 11: <strong>Färdig! </strong>Vänd kudden och peta ut hörnen med petpinnen eller virknålen. Stryk fodralet och stoppa i kudden.<br><span style="text-decoration: underline;">Tips!</span><br>Nu har fodralet en öppning mitt bak men du kan lika gärna sy öppningen i ena sidan, som på ett örngott.

Att göra ett kuddfodral behöver inte vara svårt. Här visar designern Mia Bengtsson hur du gör ett enkelt snyggt fodral.

Andra har också läst

FAKTA

MIA BENGTSSON

Ålder: 27.

Bor: Lägenhet i Helsingborg.

Gör: Designer och pysselboks- författare.

Familj: Maken Mårten.

Blogg: www.foxypanda.se

Övrigt: Har gett ut böckerna "Virka amigurumi" (2009), "Virka roliga amigurumis" (2010) och "Virka glada amigurumis" (2011).

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande