Mousserande<br><strong>Blason de Bourgogne La Réserve Rosé Brut (7687) Frankrike, 99 kronor</strong><br>Friskt, rent och aptitretande rosébubbel med drag av röda bär. Fint avrundad. Gott till exempelvis en laxtartar med avocadomousse.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
1 av 10: Mousserande<br><strong>Blason de Bourgogne La Réserve Rosé Brut (7687) Frankrike, 99 kronor</strong><br>Friskt, rent och aptitretande rosébubbel med drag av röda bär. Fint avrundad. Gott till exempelvis en laxtartar med avocadomousse.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon> Foto: Dan Sjunnesson - Studio Ca
Mousserande<br><strong>Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres 2013 (7610) Spanien, 99 kronor</strong><br>Bubbel gjort till största delen av pinot noir. Ganska smakrik och frisk med toner av äpplen,  och grape. Gott till vitlöksfrästa räkor på bröd.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
2 av 10: Mousserande<br><strong>Cava Blanc de Noirs 1+1=3 U Mes U Fan Tres 2013 (7610) Spanien, 99 kronor</strong><br>Bubbel gjort till största delen av pinot noir. Ganska smakrik och frisk med toner av äpplen, och grape. Gott till vitlöksfrästa räkor på bröd.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
Rött<br><strong>Calera Pinot Noir 2012 (87282) USA, 219 kronor</strong><br>Exklusivt med friska toner av körsbär, jordgubbar, fatkryddor och mineraler. Stramt och stilfullt. Gärna till rosastekt ankbröst med jordärtskockspuré.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
3 av 10: Rött<br><strong>Calera Pinot Noir 2012 (87282) USA, 219 kronor</strong><br>Exklusivt med friska toner av körsbär, jordgubbar, fatkryddor och mineraler. Stramt och stilfullt. Gärna till rosastekt ankbröst med jordärtskockspuré.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
Rött<br><strong>Pinot Nero Disera 2012 (2766) Italien, 75 kronor</strong><br>Friskt och rödbärligt med fin intensitet och spänst. Toner av färska örter och lite lakrits. Gärna till pasta med pesto.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><span></span>
4 av 10: Rött<br><strong>Pinot Nero Disera 2012 (2766) Italien, 75 kronor</strong><br>Friskt och rödbärligt med fin intensitet och spänst. Toner av färska örter och lite lakrits. Gärna till pasta med pesto.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><span></span>
Rött<br><strong>Künstler Pinot Noir Tradition 2012 (2249) Tyskland, 109 kronor</strong><br>Finstämt med drag av jordgubbar, kryddor och en frisk fruktsyra. Gott till en kycklinggryta.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
5 av 10: Rött<br><strong>Künstler Pinot Noir Tradition 2012 (2249) Tyskland, 109 kronor</strong><br>Finstämt med drag av jordgubbar, kryddor och en frisk fruktsyra. Gott till en kycklinggryta.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
Rött<br><strong>Saint Clair Pinot Noir 2013 (16015) Nya Zeeland, 109 kronor</strong><br>Fräscht och smidigt med drag av friska körsbär och god kryddighet. Till stekt torsk med bacon och rödvinssås.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
6 av 10: Rött<br><strong>Saint Clair Pinot Noir 2013 (16015) Nya Zeeland, 109 kronor</strong><br>Fräscht och smidigt med drag av friska körsbär och god kryddighet. Till stekt torsk med bacon och rödvinssås.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
Rött<br><strong>Bourgogne Cuvée Margot 2012 (5447) Frankrike, 149 kronor</strong><br>Bourgogne i lätt stil med ung, frisk syra. Inslag av mörka bär och lätt krydda. Gärna till lammkotletter med yoghurtsås med citron och färsk mynta.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
7 av 10: Rött<br><strong>Bourgogne Cuvée Margot 2012 (5447) Frankrike, 149 kronor</strong><br>Bourgogne i lätt stil med ung, frisk syra. Inslag av mörka bär och lätt krydda. Gärna till lammkotletter med yoghurtsås med citron och färsk mynta.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
Rött<br><strong>Rua Pinot Noir 2013 (6265) Nya Zeeland, 159 kronor</strong><br>Behagligt och balanserat med toner av mogna skogshallon och stråk av lakrits. Ung fräschör. Gärna till helstekt fläskfilé med färska örter.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
8 av 10: Rött<br><strong>Rua Pinot Noir 2013 (6265) Nya Zeeland, 159 kronor</strong><br>Behagligt och balanserat med toner av mogna skogshallon och stråk av lakrits. Ung fräschör. Gärna till helstekt fläskfilé med färska örter.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
Rött<br><strong>Trapiche Oak Cask Pinot Noir 2013 (6605) Argentina, 82 kronor</strong><br>Generöst i direkt stil. Här finns toner av söta hallon, örter och liten kanelkrydda. Fint till en kycklingpaj med svamp och paprika.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
9 av 10: Rött<br><strong>Trapiche Oak Cask Pinot Noir 2013 (6605) Argentina, 82 kronor</strong><br>Generöst i direkt stil. Här finns toner av söta hallon, örter och liten kanelkrydda. Fint till en kycklingpaj med svamp och paprika.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon> Foto: Chris Jonkers
Rött<br><strong>Windy Peak Pinot Noir 2012 (6457) Australien, 95 kronor</strong><br>Lättsamt och mjukt med lite syrliga drag av körsbär. Servera gärna till pasta med nystekt svamp och parmesan.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>
10 av 10: Rött<br><strong>Windy Peak Pinot Noir 2012 (6457) Australien, 95 kronor</strong><br>Lättsamt och mjukt med lite syrliga drag av körsbär. Servera gärna till pasta med nystekt svamp och parmesan.<br><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon><exp:icon type="wasp"></exp:icon>

Rött vin – här är de 10 godaste till middagen<br />

Veckans vintips från experten Gunilla Hultgren Karell är viner av druvan pinot noir.

Åtta röda viner och två mousserande – här är de bästa.

Veckans bästa tips är den mousserande Blason de Bourgogne La Réserve Rosé Brut (7687) från Frankrike, 99 kronor.

Har du inte fått något av vintips?

Här hittar du ännu fler!

 

Bästa glöggen

Glöm inte att kolla vårt stora glöggtest också!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande