Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Håkan i sitt rosenparadis. Här tillbringar han så mycket tid han bara kan under sommardagarna – och kvällarna. Se fler bilder från Håkans fantastiska trädgård i bildspelet nedan till höger!
Håkan i sitt rosenparadis. Här tillbringar han så mycket tid han bara kan under sommardagarna – och kvällarna. Se fler bilder från Håkans fantastiska trädgård i bildspelet nedan till höger!
Håkan i sitt rosenparadis. Här tillbringar han så mycket tid han bara kan under sommardagarna – och kvällarna. Se fler bilder från Håkans fantastiska trädgård i bildspelet nedan till höger!
Håkan i sitt rosenparadis. Här tillbringar han så mycket tid han bara kan under sommardagarna – och kvällarna. Se fler bilder från Håkans fantastiska trädgård i bildspelet nedan till höger! Foto: Håkan Gidestrand

Romantiska rosor i trädgården i Malevik

I rosträdgården i Malevik bor Roskungen. Håkan Gidestrand är passionerat förälskad i rosor med stora, fyllda blommor och härlig doft. Och han nöjer sig inte med några få veckors njutning om året – hos Håkan blommar rosorna från april till jul.

Sommartid är hans trädgård så nära paradiset man kan komma.

Se fler bilder från Håkans fantastiska trädgård i bildspelet nedan till höger!

Eva Robild

Håkans favoritrosor

The wedgewood rose, Golden celebration & Spirit of Freedom.'Tea Clipper', Austin (zon 3)
'The Wedgwood Rose', Austin (zon 4)
'A Shropshire Lad', Austin (zon 4)
'Golden Celebration', Austin (zon 3)
'Spirit of Freedom', Austin (zon 3)

Håkans bästa tips

Plantering

 • Välj en växtplats med minst 6–8 timmars sol per dag.
 • Plantera djupt, 30 centimeter under ympstället. (Fyll inte hela gropen med jord första säsongen, utan låt rosen stå som i en grop. Då grenar den sig väldigt bra, ända nerifrån marken.) 
 • Djup plantering gör att rosorna kan skjuta nya skott underifrån även om de skulle frysa ner helt.
 • Plantera tätt! Med 30 centimeter mellan plantorna blir det inte så mycket ogräs.
 • Räkna med 2–3 år innan rosen etablerat sig fullt ut.

Beskärning

 • Våga beskär tidigare än ”när björken har musöron”. Jag brukar beskära i mars – men det ska helst inte bli under minus fem efter beskärningen.

Skötsel

 • Rosor klarar alla jordar, bara de vattnas och gödslas ordentligt. Jag gödslar med NPK och vattnar massor. Under sommaren kan de nästan inte få för mycket vatten – men vattna på jorden, inte på blad och blommor.
 • Täck med täckbark första vintern, samt om du planterar rosor som egentligen inte är härdiga i zonen där du bor.

Ohyra och sjukdomar

 • Blanda inte in andra växter mellan rosorna. Rosor trivs bäst med rosor.
  Mot spinn och mjöldagg fungerar Parafinol (biologiskt växtskydd från www.nyttodjur.se). Det kan också användas förebyggande mot svartfläcksjuka och rosrost.

Så lyckas du med rosor

Rätt sort. Undvik de sorter som får mycket sjukdomar, som 'Nina Weibull', 'Heidelberg' och 'Peace'. "Gammaldags rosor är vackra och doftar fint, men har kort blomningstid. Odla dem gärna, men som komplement till dem som blommar längre."

Austinrosor. Håkans favoriter är de engelska austinrosorna som blommar från juni till långt in på hösten. "De är mycket bättre än sitt rykte."

Buskar. Moderna busk- och rabattrosor från förädlare som Poulsen och Kordes får även de godkänt av Håkan.

Mycket vatten. Huvudregeln för att lyckas är vatten och näring. "Vill man ha lång blomning får man inte snåla på vare sig det ena eller det andra."

Bloggar om sina rosor

Foto: Håkan GidestrandNamn: Håkan Gidestrand, 45, ekonom.

Familj: Sönerna Edvin och Herman

Bor: Villa i Malevik utanför Kungsbacka

Trädgård: 1 000 kvadratmeter med nästan bara rosor.

Hemsida: rosor.eu.

Blogg: maleviksrosentradgard.blogspot.com.

Det började som en utmaning. Håkan Gidestrand skulle plantera växter till sitt nybyggda hus i Malevik utanför Kungsbacka och föll för en väldoftande ros, men på plantskolan avråddes han från att välja rosor.

– De sa att det var för svårt. Då bestämde jag mig för att det skulle gå i alla fall!

Hans trädgård är bevis på att det inte bara går, utan på att det går alldeles utmärkt. Nu har det gått 17 år sedan han planterade den första rosen, och i hans trädgård trängs hundratals rosor som ger honom både lång och riklig blomning.

– De är helt ljuvliga. Det är en fantastisk känsla att öppna dörren en sommarmorgon och känna hur rosdoften slår emot mig från trädgården. Då känner jag mig rik. Det är som att vara i Edens lustgård.

Romantiska arrangemang

Håkan talar sig gärna varm om sina rosor, beskriver deras fantastiska, fluffiga former och sagolika dofter med inslag av myrra, fruktighet och citrustoner.

Han nöjer sig inte heller med att låta rosorna sitta på buskarna, utan skär av dem och skapar romantiska arrangemang. Buketterna fotograferar han och visar på sin trädgårdsblogg och på gruppen The rosegarden in Malevik på Facebook.

– Ju mer jag skär mina rosor, desto fler knoppar bildar de och desto mer blomning får jag.

Han vill ta död på myten om att rosor skulle vara svårodlade.

– Det är de inte! Det är lätt att odla rosor!

Odlar i växthus

För att få extra tidiga och sena rosor odlar Håkan dem i stora krukor som han förvarar i växthus och uterum. På det sättet kan han plocka de första rosorna redan i slutet av mars, början på april och de sista någon gång kring jul. Däremellan odlar han lökväxter.

Detta frossande i rosor, romantik och äkta odlarpassion har de senaste åren blivit en livsstil. Håkan har medverkat i "Trädgårdstoppen" på TV8, gör en årlig rosenkalender och har planer på en bok om rosor.

– Många går hela året i en slags väntan där bara sommar och semester betyder något. Jag vill uppleva den känslan även vanliga vardagar. Att gå ut bland mina rosor, eller ta in en bukett, gör att jag känner mig levande. Det är lyx för mig!

"Behövs mer romantik"

Visserligen är rosorna bara en hobby för Håkan, ändå bemöts han av en viss skepticism. Rosor och romantik, är det något för en vanlig kille egentligen?

– Jag har förstått att det inte förväntas av en man. Men därför drar jag det till sin extrem och gör det så romantiskt det bara går. Det kan behövas lite mer romantik i det tuffa samhälle vi lever i, säger Håkan och spricker upp i ett leende.

 

Tips: Den 7 juli guidar Håkan Gidestrand i Trädgårdsföreningen i Göteborg under Rosenfesten.