Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 27 maj 2013 11:33

Romantiska rosor i trädgården i Malevik

Håkan i sitt rosenparadis. Här tillbringar han så mycket tid han bara kan under sommardagarna – och kvällarna. Se fler bilder från Håkans fantastiska trädgård i bildspelet nedan till höger!

Håkan i sitt rosenparadis. Här tillbringar han så mycket tid han bara kan under sommardagarna – och kvällarna. Se fler bilder från Håkans fantastiska trädgård i bildspelet nedan till höger!

Foto: Håkan Gidestrand

I rosträdgården i Malevik bor Roskungen. Håkan Gidestrand är passionerat förälskad i rosor med stora, fyllda blommor och härlig doft. Och han nöjer sig inte med några få veckors njutning om året – hos Håkan blommar rosorna från april till jul.

Sommartid är hans trädgård så nära paradiset man kan komma.

Se fler bilder från Håkans fantastiska trädgård i bildspelet nedan till höger!

Det började som en utmaning. Håkan Gidestrand skulle plantera växter till sitt nybyggda hus i Malevik utanför Kungsbacka och föll för en väldoftande ros, men på plantskolan avråddes han från att välja rosor.

– De sa att det var för svårt. Då bestämde jag mig för att det skulle gå i alla fall!

Hans trädgård är bevis på att det inte bara går, utan på att det går alldeles utmärkt. Nu har det gått 17 år sedan han planterade den första rosen, och i hans trädgård trängs hundratals rosor som ger honom både lång och riklig blomning.

– De är helt ljuvliga. Det är en fantastisk känsla att öppna dörren en sommarmorgon och känna hur rosdoften slår emot mig från trädgården. Då känner jag mig rik. Det är som att vara i Edens lustgård.

Romantiska arrangemang

Håkan talar sig gärna varm om sina rosor, beskriver deras fantastiska, fluffiga former och sagolika dofter med inslag av myrra, fruktighet och citrustoner.

Han nöjer sig inte heller med att låta rosorna sitta på buskarna, utan skär av dem och skapar romantiska arrangemang. Buketterna fotograferar han och visar på sin trädgårdsblogg och på gruppen The rosegarden in Malevik på Facebook.

– Ju mer jag skär mina rosor, desto fler knoppar bildar de och desto mer blomning får jag.

Han vill ta död på myten om att rosor skulle vara svårodlade.

– Det är de inte! Det är lätt att odla rosor!

Odlar i växthus

För att få extra tidiga och sena rosor odlar Håkan dem i stora krukor som han förvarar i växthus och uterum. På det sättet kan han plocka de första rosorna redan i slutet av mars, början på april och de sista någon gång kring jul. Däremellan odlar han lökväxter.

Detta frossande i rosor, romantik och äkta odlarpassion har de senaste åren blivit en livsstil. Håkan har medverkat i "Trädgårdstoppen" på TV8, gör en årlig rosenkalender och har planer på en bok om rosor.

– Många går hela året i en slags väntan där bara sommar och semester betyder något. Jag vill uppleva den känslan även vanliga vardagar. Att gå ut bland mina rosor, eller ta in en bukett, gör att jag känner mig levande. Det är lyx för mig!

"Behövs mer romantik"

Visserligen är rosorna bara en hobby för Håkan, ändå bemöts han av en viss skepticism. Rosor och romantik, är det något för en vanlig kille egentligen?

– Jag har förstått att det inte förväntas av en man. Men därför drar jag det till sin extrem och gör det så romantiskt det bara går. Det kan behövas lite mer romantik i det tuffa samhälle vi lever i, säger Håkan och spricker upp i ett leende.

 

Tips: Den 7 juli guidar Håkan Gidestrand i Trädgårdsföreningen i Göteborg under Rosenfesten.