1 av 12: ENTRÉDen gedigna pardörren med allmogemåleri över är som ett smycke för huset. Tarja har pyntat med kransar och gran med äpplen i. Allt för att skapa en ombonad julkänsla redan vid dörren. Foto: Jonas Lundberg
2 av 12: MATSALENMatsalens röda toner skapar härlig julkänsla. Här finns plats för både barn och barnbarn. Foto: Jonas Lundberg
3 av 12: STÄMNINGSFULLTIntill köket ligger matsalen och blickfånget genom dörrposten skapar julmagi. Foto: Jonas Lundberg
4 av 12: VÄRMANDEKakelugnen var tidigare utdömd, men är nu renoverad och värmer skönt. Foto: Jonas Lundberg
5 av 12: I FÖNSTRETMed pepparkakor på snöre och julblommor skapar Tarja jul. Den fina träljusstaken har hängt med i många år. Foto: Jonas Lundberg
6 av 12: Hemtrevligt. Det ljusblå köket är lantligt med vit kökssoffa, volanger på stolarna och en fotogenlampa i taket. Foto: Jonas Lundberg
7 av 12: MYSIG SPISVedspisen är kökets hjärta och värmer gott. Spiskupan skapar trevnad, den har Raimo byggt av spånskivor som han sedan har putsat. Foto: Jonas Lundberg
8 av 12: GLÖGGSTUNDGlöggbord på vedspisen känns mysigt till jul. Foto: Jonas Lundberg
9 av 12: PÅ BORDETAtt duka vackert är något som ligger Tarja varmt om hjärtat. Här har hon knutit ett grovt snöre kring de gamla, ärvda linneservetterna och stuckit in små, mjuka enkvistar. Foto: Jonas Lundberg
10 av 12: Mjuka färger. Sovrummet är en romantisk dröm med vackra allmogetapeter på väggarna. Som sänggavel har paret en gammal dörr. Foto: Jonas Lundberg
11 av 12: KLAPPARNAUnder granen ligger paket till barnbarnen. Foto: Jonas Lundberg
12 av 12: DAGS ATT PYNTADen ståtliga granen är pyntad i vitt och silver. Foto: Jonas Lundberg

Romantisk drömvilla gjord för långa fester

Den gamla nämndemansgården är som gjord för festligheter, det sägs att förr varade festerna i flera dagar.

Hos Tarja och Raimo firar barn och barnbarn gammaldags jul i flera dagar.

Redan när man kör in på den lilla grus­vägen som går fram till familjen Rankis gård möts man av julstämning. I det gamla stallet hänger adventsstjärnor som hälsar besökaren välkommen. Inne på gårdsplanen står det vackra trähuset och utstrålar jul med sina röda foder runt de 100-åriga korspostfönstren.

Entrén, med den ståtliga pardörren med allmogemåleri över, skvallrar om att det inte har varit en vanlig bondgård. Huset byggdes åt en nämndeman och hans familj, och har varit i familjens ägor tills dess att det ärvdes av kyrkan, som sedan lade ut gården till försäljning på 80-talet.

- Att vi skulle köpa huset var absolut ingen självklarhet. Vi var på väg att gå på visningen, men vände på grusvägen, då jag kände att så här långt ut på landet kan vi inte bo. När vi kom hem blev jag övertalad av de andra i familjen att åka och titta på huset ändå. Jag bestämde mig för att ge gården en chans, trots att den låg helt ute i obygden. Väl inne i huset blev jag totalt förälskad, det var ju precis så här jag ville ha det, säger Tarja.

I matsalen knastrar kakelugnen. Glöggen står på spisen och värmen från kakelugnen skapar rosor på kinderna efter husesynen bland gårdsbyggnaderna ute i kylan. Det doftar gott av hyacinter, kanel och gran. Den rödmålade träpanelen med de gammaldags tapeterna över ger en ombonad känsla, och det känns som ett rum som gjort för julfirande. Det stora matsalsbordet är placerat på tvären för att kunna ge plats åt hela familjen.

- Till jul blir vi många. Hela huset fylls av skratt och prat när barn och barnbarn kommer hem. Till och med barnen, som inte har lantlig stil hemma själva, säger att så här ska det se ut till jul, säger Tarja glatt.

Att Tarja älskar julen råder det ingen tvekan om. Det är pyntat i varje vrå med granris, ljus och vackra julstilleben av gamla fina saker.

- Jag tycker att julen är så mysig. Det blir så varmt och ombonat. Strax innan advent hittade jag gamla vackra glaskulor i originalkartong på loppis. På asken stod det "Dessa kulor har Ingegerd köpt för egna pengar". För mig blev lådan med kulor ännu mer värdefull när jag såg den vackra skriften. Nu ligger kulorna på ett bord i matsalen och är bara vackra, säger Tarja.

Det är inte bara inne det är julpyntat, flera av gårdens gamla byggnader har också klätts i julskrud. Runt det gamla brygghuset hänger en grangirlang med ljusslinga, och utanför entrén står en gran med äpplen i.

- Granen med äpplen hör till jultraditioner på gården. Jag har hängt äpplen i granen så länge jag kan minnas. Jag tycker att det ser så trevligt ut, speciellt när rimfrosten har svept in granen och det har bildats vackra frostkristaller på äpplena, säger Tarja.

Det vackra nämndemanshuset har fått sin gammeldags charm åter i Tarjas och Raimos vård. Husets väggar och dörrar hade moderniserats genom att tidigare ägare spikat upp masonit, men golven var i stort sett orörda och behövde bara slipas och behandlas. De gamla korpostfönstren hade fått vara kvar, sånär som på glasverandan som tyvärr moderniserats med panoramafönster, men de var lätta att byta mot moderna fönster i gammaldags stil. Det var egentligen bara en uppfräschning av huset som behövdes. Väggarna var i så bra skick att paret kunde tapetsera rätt på masonitskivorna. Dörrarna var lätta att få fina i sekelskiftesstil igen, genom att bara dra loss masonitskivorna.

I köket var pärlsponten kvar i originalskick, och det var köket som Tarja föll för när de tittade på huset. Men vedspisen i köket var lite för låg för att fungera efter dagens standard. Så Raimo höjde upp den och placerade elspisen bredvid. En spiskupa i gammal stil, men med moderna finesser som inbyggd fläkt, tillverkades och sattes på plats. Köksluckorna målades i vitt och bidrar till sekelskifteskänslan.

- Det är oerhört hemtrevligt att sitta och äta frukost i kökssoffan, speciellt så här i juletid, och höra på knastret från vedspisen, säger Tarja.

 

Foto: Jonas Lundberg

Hemma hos Tarja & Raimo

Lantligt timmerhus

Här bor: Tarja, 60 och Raimo, 62,

Var: Västra Götaland i Herrljunga kommun, i en liten by som heter Rakåsa.

Huset: Timmerhus med brädfodring från början av 1900-talet. Själva gården är byggd 1864.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!