Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Spela spel – något som de flesta älskar. Vi har testat årets nya sällskapsspel.Spela spel – något som de flesta älskar. Vi har testat årets nya sällskapsspel.Spela spel – något som de flesta älskar. Vi har testat årets nya sällskapsspel.
"De 36 frågorna" är spelet som ska få motspelarna att bli kära i varandra."De 36 frågorna" är spelet som ska få motspelarna att bli kära i varandra."De 36 frågorna" är spelet som ska få motspelarna att bli kära i varandra.
"Lista rätt" fick högsta betyg i speltestet."Lista rätt" fick högsta betyg i speltestet."Lista rätt" fick högsta betyg i speltestet.
1 AV 3
Spela spel – något som de flesta älskar. Vi har testat årets nya sällskapsspel.
Foto: Getty Images
2 AV 3
"De 36 frågorna" är spelet som ska få motspelarna att bli kära i varandra.
3 AV 3
"Lista rätt" fick högsta betyg i speltestet.

Roligaste och bästa sällskapsspelen – stort test!

Vem älskar inte roliga spel? Att samla vänner och familj kring ett kul sällskapsspel kan bli succé.

Vi har testat årets spel, allt från spännande och roliga barnspel för de allra minsta till kluriga frågesporter för vuxna.

Kolla in alla favoriter!

I slutet av varje år kommer det nya spel och många vill ut och köpa roliga sällskapsspel. Men vilket är egentligen det bästa spelet? Och vilket är roligast? I vilket spel skrattar man mest? Vi har testat massor av nya spel, både för barn och vuxna.

LÄS MER: Här hittar du nya testet av årets bästa sällskapsspel 2018! 

Sällskapsspel för vuxna och barn

Ord för ord, Pratmakarna, Babblarna-spelet, många olika typer av memory och frågesporter – här finns verkligen spel som passar alla åldrar och smaker. Scrolla nedåt för att ta reda på vilket som passar dig bäst.

Så gick testet till

Alla spel har testats enligt spelets regler, av så många spelare som spelet anger. Spelen är testade av olika personer, men av rätt målgrupp för respektive spel.

Omdöme:

      = världsklass

     = mycket bra

    = bra

   = godkänt

  = ej godkänt

De 36 frågorna – Spelet som för motspelarna närmare varandra

Beskrivning: Frågespel/intimitetsövning (Ninja Print). Ålder: 13+. Antal spelare: 2.

Speltid: 1-2 timmar.

Cirkapris: 139 kronor.

Om spelet: Frågespel med 36 frågor som forskare testat på främlingar – och som sägs framkalla förälskelse. Frågorna blir mer och mer personliga och det sista som händer är att motspelarna ska se varandra i ögonen i fyra minuter.

Omdöme: Spännande spel, där det bara handlar om att berätta om sig själv och sina tankar och lyssna på den andra. Och det fungerar faktiskt. Testparet är redan ett par, men kände att det blev en mysig och djup stund där det bara fokuserades på att prata med varandra. Det blir ju tyvärr svårt att spela med samma person igen – men det fungerar det lika bra att spela med en vän, eller att ge spelet vidare. Ett plus för den lyxiga asken!

 

Ord för ord! Fast med andra ord – Alla åldrar har kul ihop

Beskrivning: Sällskapsspel (Wow!). Ålder: 5+. Antal spelare: 4–16.

Speltid: 30 minuter.

Cirkapris: 280 kronor.

Om spelet: Det gäller att förklara ord – utan att säga själva ordet.

Omdöme: Roligt familjespel där alla åldrar verkligen har kul ihop. Även småsyskonen hänger med! Plus för spännande tillbehör – en stor skattpåse och timglas. Minus för att flera ord snabbt återkommer. 

 

Quizza med Qube – utan tvekan – Festquizz för snabbtänkta!

Beskrivning: Partyspel (Alga). Ålder: 10+. Antal spelare: 2-6

Speltid: ca 20 min.

Cirkapris: 160 kronor.

Om spelet: Enkla regler! Ta fram klockan och kortleken. Vänd på första kortet och ställ 10 frågor i snabb följd. Den som ska svara får inte säga; ja, nej, upprepa frågan eller tveka.

Omdöme: Vi fick många skratt och det var svårt att inte upprepa ord som ja, nej, kanske. Det blev flera roliga meningar som svar på frågorna och kul miner. Det gäller verkligen att svara snabbt och inte tveka. Motspelarna plingar på klockan vid minsta fundering. Vi tror att det är ännu roligare ju fler man är som spelar.

 

Allt om djur – Roligt och lärorikt om djur

Beskrivning: Familjespel/frågespel (Nicotext). Ålder: 6+. Antal spelare: 2+.

Speltid: ca 20 min.

Cirkapris: 149 kronor.

Om spelet: Testa dina kunskaper om jordens alla spännande varelser. Först till 10 poäng vinner.

Omdöme:  Mysigt spel för familjen som älskar djur. Här får du möjligheten att spexa med dina kunskaper och samtidigt lära dig något nytt om alla häftiga djur.  Enkelt att ta fram och enkla regler. 

 

Babblarna: Kan du göra-spelet –kul och spännande för de yngsta!

Beskrivning: Barnspel (Kärnan). Ålder: 2+. Antal spelare: 2-4.

Speltid: 15 minuter+.

Cirkapris: 179 kronor.

Om spelet: Spelet för de yngsta som kan spela på olika nivåer, beroende på ålder. Här får man leka med ord, ljud och rörelser.

Omdöme: Helt klart ett kul spel – roligt, spännande och igenkännande. Men trots mycket hjälp från vuxna var spelet tyvärr för svårt för de övertända 2-åringarna trots att det spelades på nivå 1. Däremot blev det succé att hitta på egna lekar med spelbrickorna. Säkerligen kommer spelet ännu mer till sin rätt för 3-4-åringar.

 

Mjaumory – Ett memory med klös

Beskrivning: Memory (Pug förlag). Ålder: 4+. Antal spelare: 2+.

Speltid: ca 20 min.

Cirkapris: 169 kronor.

Om spelet: Para ihop rätt kattbilder med varandra. 

Omdöme: Fantastiskt roliga, konstiga och knasiga bilder på katter. Försök hitta två likadana och du har ett par. Perfekt “gå bort-gåva” till kattälskaren.

 

Svenska språket – Stoltsera med dina språkkunskaper

Beskrivning: Frågespel (Nicotext). Ålder: 15+. Antal spelare: 2+.

Speltid: ca 20 min.

Cirkapris: 149 kronor.

Om spelet: Ett frågespel om det svenska språket. Först till 15 poäng vinner. 

Omdöme: Roligt och utmanande, om du hanterar det svenska språket bra. Annars, upphov till ångest för alla som får ont i öronen av grammatik. Känns som ett spel för journalister, svensklärare och språkpoliser. Inte särskilt festligt eller inbjudande. 

 

Bergnein – Äntligen bestämma på nattklubben

Beskrivning: Kortspel (Ninja Print). Ålder: 15+. Antal spelare: 2–6.

Speltid: 10–60 min.

Cirkapris: 229 kronor.

Om spelet: Ditt jobb går ut på att neka eller släppa in olika typer av gäster på den mytomspunna nattklubben Berghain i Berlin.

Omdöme: Det är roliga, diskutabla gäster som väntar på att få komma in. Men sedan händer det inte mycket mer än att släppa in gäst efter gäst efter gäst. Alltså enformigt i längden. Men snabbvarianten, som tar ungefär 10 minuter, är trots allt lättsam och lite kul. 

 

MIG Familj Gul – Alla kan spela – överallt

Beskrivning: Frågespel (MIG). Ålder: Barn 6-14 år och vuxna. Antal spelare: 2–6.

Speltid: 15-60 minuter.

Cirkapris: 299 kronor.

Om spelet: Frågespel med aktuella frågor för hela familjen.  

Omdöme: Klassiskt och kul spel med 1560 nya frågor för hela familjen. Smart med olika svårighetsgrader för olika åldrar. Smidig förpackning och enkelt att ta med sig – går att spela överallt. 

 

Pratmakarna – En klassiker

Beskrivning: Familjespel/Lekspel (Kärnan). Ålder: 12+. Antal spelare: 4-8.

Speltid: 45 min.

Cirkapris: 389 kronor.

Om spelet: Beskriv ett ord med andra ord. De andra i laget gissar.

Omdöme: Ett småkul men lite stressigt spel som sätter spelarna på prov - vissa framstår som språkliga genier medan vissa famlar fram i sin iver att få till en vettig förklaring.  Dock känns det här spelet redan gjort i form av liknande spel som exempelvis "Alias" och "Med andra ord". 

 

Doobidoo – Tittarfavoriten, nu som spel

Beskrivning: Lekspel (Alga). Ålder: 12+. Antal spelare: 3-8 (2 lag).

Speltid: 30-60 min.

Cirkapris: 348 kronor.

Om spelet: Tänk snabbt och sjung loss! Galet roligt spel oavsett talang eller tondövhet.

Omdöme: Ett roligt och underhållande spel för den som gillar musik, men är inget för den blyge! Se även till att försöka ha någorlunda jämna lag, rent kunskapsmässigt alltså - annars kommer frustrationen att flöda.

 

Krimspelet – Mördande segt

Beskrivning: Frågespel (Nicotext). Ålder: 15+. Antal spelare: 2+.

Speltid: 20 min

Cirkapris: 149 kronor.

Om spelet: Frågor om deckare – många svenska.

Omdöme: Ambitiöst projekt att knåpa ihop 400 deckarfrågor, men det räcker inte ända fram. Själva spelidén är enkel. Svara i tur och ordning på två frågor om deckare i bok, film och tv. Den som först kommer till 15 rätt vinner. Det finns några roliga frågor, som “Vilket tillhygge har inte använts som mordvapen i ‘Morden i Midsomer’? Men de flesta är rätt ointressanta, typ ‘Vem läste in talboken av David Lagercrantz ’ Det som inte dödar oss’? Skulle ha fått 2 getingar om det funnits en originell spelidé här.

 

Qube: Flaggor och länder – Festligt med flaggor

Beskrivning: Frågespel (Alga). Ålder: 12+. Antal spelare: 2-6.

Speltid: 45–60 minuter

Cirkapris: 149 kronor

Om spelet: Svara på frågor om länder och flaggor.

Omdöme: Qube har en rolig spelidé som är en mix av kortspel och frågesport. Alla får fem kort. Den som blir av med alla först vinner. Ni spelar i turordning och lägger ut ett kort och svarar på en fråga som motsvarar kategorin du valt. Svarar du rätt blir du av med kortet, annars får du plocka upp det igen. Själva spelmomentet är att du kan utmana en annan spelare med kortet “Duellen”. Den som då svarar först blir av med ett kort. Frågorna då? Jo, ganska svåra. Det är tyvärr få flaggor på bild, men många beskrivande, typ: “Vilket handeldvapen ingår i Moçambiques flagga?” 

 

Flamme Rouge – Vurpar på mållinjen

Beskrivning: Racingspel (Lautapelit.fi). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-4.   

Speltid: 30–45 min.

Cirkapris: 299 kronor.

Om spelet: Cykelspel med målet att komma först.

Omdöme: I Flamme Rouge (“Röda flaggan”) ska du vinna cykelloppet med en av dina två cyklister. Med hjälp av “energikort” och taktik tar man sig fram över planen. Spelidén är bra men instruktionerna (i testspelet dessutom endast på engelska) är komplicerade och det tar lång tid att komma i gång. När spelvanan ökat kan det kanske ha potential att en aning. Sammanfattningsvis ändå bara en originell idé som vurpade på mållinjen.

 

Kingdomino – Snyggt domino med startproblem

Beskrivning: Familjespel/domino (Lautapelit). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-4.

Speltid: 15 minuter+.

Cirkapris: 195 kronor.

Om spelet: Prisbelönt dominospel där ditt ”kungarike ska utvidgas”, dock inom vissa ramar.

Omdöme: Enkelt för de med dominovana, men för andra blir det en väl klurig start innan allt faller på plats. Fint gjort och några av korten är små konstverk. Kul för de flesta åldrar och blir roligare och roligare när olika strategier framträder. Går att spela destruktivt mot övriga spelare vilket kan addera ytterligare spänning. Flörtar med populära erövrarspel där krig är hjärtat i spelet, men här är det mest (snygg) kosmetika. Klart minus för spelreglerna som kunde vara mycket tydligare.

 

Gold Armada – Enkel skattjakt av yatzytyp

Beskrivning: Barnspel/tärningsspel (Tactic). Ålder: 7+. Antal spelare: 2-5.

Speltid: 15-30 minuter

Cirkapris: 259 kronor

Om spelet: Gillar du yatzy och guldmynt är det här spelet för dig. Slå med tärningarna och håll tummarna.

Omdöme: Snygg, stor spelplan med mycket piratstämning - även i detaljerna. Ganska enkelt att förstå, speciellt efter en testomgång. Yatsy-känslan är tydlig, tiden går snabbt och det är lätt att spela omgång efter omgång. Passar barnen och tärningsmänniskor extra bra. Att det är ett turspel - och saknar egentliga strategier - gör att vissa dock kan tröttna.

 

Jag är... alias – Gissa din identitet

Beskrivning: Ordförklaringsspel (Tactic). Ålder: 12+. Antal spelare: 3-6.

Speltid: Minst 20 min.

Cirkapris: 259 kronor.

Om spelet: Sätt på dig pannbandet, placera ett identitetskort i det och börja gissa vilken person du är. De andra spelarna ger dig ledtrådar och synonymer. Gissa rätt och du får gå framåt på spelplanen. Du måste vara snabb allt sker på tid.

Omdöme: Lite klurigt innan man kommer i gång och har läst igenom alla regler. När du placerar ett kort i ditt pannband så vet du om du är en kändis, ett yrke, en nationalitet eller en fiktiv karaktär. Vänd på timglaset och spelaren bredvid börjar ge dig ledtrådar. Vi körde igenom en provrunda först och sen kom vi i gång ordentligt. Roligt och listigt spel, där alla är med och det ibland blir diskussioner.

 

Lista rätt – Nytt frågespel för allmänbildade taktiker

Beskrivning: Familjespel (Tactic). Ålder: 12+. Antal spelare: 2-6.

Speltid: 1 timme.

Cirkapris: 379 kronor.

Om spelet: Nytt typ av frågespel där det gäller att komma fram till en topp fem-lista bland 10 alternativ. Det är 300 frågor i fyra kategorier. 

Omdöme: Annorlunda och kul spel! Det gäller att vara både allmänbildad och taktisk. Dessutom lärorikt och många frågorna gav upphov till diskussion. Plus för de superenkla reglerna. Nominerat till årets spel – helt rätt!

 

Word rush – Stressande ordspel utan finess

Beskrivning: Familjespel (Tactic) Ålder 8+ Antal spelare: 2-6

Speltid: 20 min.

Cirkapris: 349 kronor.

Omspelet: Klassiskt ordspel. Här gäller det att komma på ord på en viss bokstav i en viss kategori som till exempel låttitlar, länder eller tjejnamn. Men det är viktigt att snabb – ju längre tid du tar desto mer får nästa spelare!

Omdöme: Enkelt spel, men inte särskilt roligt. Blir gapigt och rörigt. Vissa bokstäver och kategorier är omöjliga kombinationer vilket gör att det känns meningslöst. Roligare för två spelare än för fyra.

 

Vem vet mest? Junior – Tv-frågespel i juniortappning

Beskrivning: Barn-/familjespel (Tactic). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-8.

Speltid: Minst 30 minuter.

Cirkapris: 299 kronor.

Om spelet: Spelet innehåller 1500 frågor inom en mängd olika kategorier. Man spelar i tre ronder där din kunskap, snabbhet och strategi testas. Det gäller att vara först med att få 150 poäng i finalen.

Omdöme: Första gången gick det lite långsamt, även om reglerna var lätta. Man kan välja att spela enbart finalen vilket var roligast. 

För vuxna var det lite för lätta frågor så här låter man barnen spela. Ett plus för frågorna som var mycket bra anpassade för barn. 

 

Touché – Roligt & klurigt

Beskrivning: Familjespel (Tactic). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-6.

Speltid: Minst 30 minuter.

Cirkapris: 259 kronor.

Om spelet: Touché är ett roligt spel som påminner mycket om spelet “Sequence”, men här är målet att göra förutbestämda formationer. Korten anger var man placerar markören på spelplanen som består av kortleksbilder. Vinnaren är den som lyckas få ihop tre formationer. Touché kan spelas både individuellt eller i lag. 

Omdöme: Spännande och kul för både stora och små. Man måste vara listig för att få ihop sina egna formationer och samtidigt hindra andras. Lite synd att man inte kan spela fyra stycken individuellt; max tre spelare eller 3 lag.

 

Trolljakten – Kittlande läskigt med trollen som jagar

Beskrivning: Strategispel (Wow!). Ålder: 6+. Antal spelare: 2–6.

Speltid: 30 minuter.

Cirkapris: 280 kronor.

Om spelet: Man delar in sig i två lag! Det gäller att fly från hemska troll och samtidigt försöka lura över bestarna till motståndarna.

Omdöme: Seg start! Så mycket regler gör att det känns svårt att komma i gång. Men när allt har klarnat är spelet väldigt roligt och utmanande för både vuxna och barn. Kittlande läskigt med trollen som jagar runt i grottan! 

 

Coral reef – Barnen älskar den färgglada spelplanen

Beskrivning: Barnspel (Wow!). Ålder: 4+. Antal spelare: 2–4.

Speltid: 20 minuter.

Cirkapris: 250 kronor.

Om spelet: Hitta fiskar och skaldjur som gömmer sig i korallrevet.

Omdöme: “Wow, så fint!” Barnen älskar den färgglada spelplanen – ett stort korallrev – som pusslas ihop på olika sätt för varje omgång. De små gillar att tävla om havsdjuren och lär sig kanske lite biologi på köpet. Alla kan vara med, fattar direkt och har kul. Efter fem omgångar slutar de vuxna – syskonen fortsätter enkelt själva!

 

Memory game – Fina bilder i en lyxig ask

Beskrivning: Familjespel (Vissevasse). Ålder: 5+. Antal spelare: 2–8.

Speltid: 30 minuter.

Cirkapris: 299 kronor.

Om spelet: Blanda brickorna och hitta alla par – men kommer du ihåg var bilderna låg? Danska designföretaget Vissevasse som vanligtvis gör prints släpper nu ett memory-spel med 50 utvalda motiv.

Omdöme: Ett ovanligt stort memory! Hela bordet fylls och det tar lång tid att spela klart. Väldigt fina bilder i en lyxig ask!

 

Ubongo 3D – Roligt spel som utmanar hjärnan

Beskrivning: Sällskapsspel (Egmont Kärnan). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-4.

Speltid: Cirka 20 min.

Cirkapris: 399 kronor.

Om spelet: På en minut ska du bygga ett pussel i 3D med hjälp av olikfärgade bitar. Den som hinner klart först får finaste ädelstenen, övriga får stenar i olika valörer. Mest dyrgripar av högsta valör vinner när spelomgången är över.

Omdöme: Spelklassiker som nu fått en extra dimension. Utmanar deltagarnas spatiala tänkande. Bra att det finns i fyra olika svårighetsgrader som möjliggör att alla kan vara med, på sin nivå. Går ju också bra att spela en halv omgång eller bäst av till exempel tre om man har tidsbrist, lika kul ändå.

 

Qube Kortalfapet – Ordspel för kortfattade

Beskrivning: Sällskapsspel (Alga). Ålder: 10+. Antal spelare: 2-6.

Speltid: Cirka 30 min

Cirkapris: 99 kronor

Om spelet: Gillar du ord och har en förmån att tänka strategiskt kan det här vara något för dig. Ord om 2, 3, 4 och 5 bokstäver ska läggas ut i ordning. Liksom klassiska Alfapet får man poäng per bokstav, dubbel ordpoäng osv. Men du bygger bara egna ord, inte på andras.

Omdöme: Bristfälliga instruktioner, svårt att veta hur länge man ska spela, hur många kort som ska vara med… Upp till spelarna att välja vilka ord som är okej, får vi lägga förkortningar och namn, eller bara grundform…? Ganska roligt ändå för den som är svag för ordspel.

 

BANG to 10 – Nervkittlande familjespel som SLÅR det mesta

Beskrivning: Fest och sällskapsspel (Alga). Ålder: 8+. Antal spelare: 2 lag.

Speltid: Minst 45 minuter.

Cirkapris: 299 kronor.

Om spelet: Frågespel i tre ronder där man under tidspress svingar klubban, samlar sekunder och sätter svaren.

Omdöme: En kraftmätning för hela familjen där det gäller vara kvicktänkt när man ger svaren och uppmärksam som frågeställare. Kluriga, roliga, ofta dubbelbottnade frågor.

Spelet anger från 8+ år som ålder, vår erfarenhet är att det lämpar sig bättre från +10 år.

 

Déja vu – Bildidentifierat sällskapsspel för hela familjen

Beskrivning: Fest och sällskapsspel (lautapelit.fi). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-6 spelare.

Speltid: Minst 45 minuter.

Cirkapris: 199 kronor.

Om spelet: Minnes- och reaktionsspel där det gäller att inte vara för girig.

Omdöme: Ibland är det svårt att skilja fantasi från verkligheten. Du ser något för första gången och ändå känner du att du har stött på det här förut. I spelet Déja vu kommer du säkert också att stöta på dessa aha-stunder. Bara de som inte luras av sina tankar har chans att ta hem segern.

 

Honshú – Roligare med fler spelare

Beskrivning: Strategispel (Lautapelit.fi). Ålder: 8+ Antal spelare: 2-5 (roligare med 4-5)

Speltid: 40 minuter.

Cirkapris: 190 kronor.

Om spelet: Spelarna är adelsmän och kvinnor i feodala Japan som erövrar ny mark, städer och resurser. 12 kort delas ut i två omgångar och sedan gäller det att få de bästa korten med den bästa marken, städerna och resurserna.

Omdöme: Superroligt! Pedagogiska instruktioner som gör att man förstår efter bara en omgång. Svårighetsgraden kan man själv bestämma. Varning för att det är beroendeframkallande och att tävlingsinstinkten hos somliga verkligen kommer fram.

 

Skogen – Snyggt spel för den skogstokige

Beskrivning: Sällskapsspel (Ninja Print). Ålder: 8+. Antal spelare: 2-4.

Speltid: Cirka 75 minuter.

Cirkapris: 495 kronor.

Om spelet: I det snyggt designade och ambitiösa spelet Skogen ska du få arterna att leva och frodas genom att skapa den rätta livsmiljön. Den som skapar den bästa svenska skogen vinner spelet – och blir troligen en sann naturvän på köpet!

Omdöme: Lite krångligt i början för att komma i gång med reglerna och förstå spelets gång. Men vad man lär sig mycket! För den som vill bli upplyst om ekosystem och biologisk mångfald på ett roligt sätt är det en ny värld av kunskap som öppnar upp sig. Ta god tid på er att spela. Gå sen ut i skogen på riktigt.

 

Husdjursmemory – Memory + djur = vinnande koncept

Beskrivning: Barnspel/memory (Nicotext). Ålder: 2+. Antal spelare: 2+.

Speltid: 15 minuter+.

Cirkapris: 149 kronor.

Om spelet: Klassiskt memory med bilder på husdjur. Dessutom finns lite fakta om djuret i fråga, perfekt för de lite äldre spelarna.

Omdöme: Jätteroligt för de yngsta, som kan nöja sig med att bara titta på bilderna. Succé att hitta två likadana kort! Ett minus för att djurarterna är lite väl avancerade för så små barn, men ett plus för fina bilder och möjligheten att anpassa efter spelarens ålder.

LÄS MER: 10 nostalgiska sällskapsspel vi aldrig glömmer 

LÄS MER: Här är ännu fler sällskapsspel – spana in 2016 års bästa spel