Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Cecilia Pedersén med barnen Ted, 4, och Klara, 7, gör årets adventskalender - med egensydda strumpor. "Varje strumpa kommer att innehålla en liten sak var till barnen, eller en familjegrej", säger hon.Cecilia Pedersén med barnen Ted, 4, och Klara, 7, gör årets adventskalender - med egensydda strumpor. "Varje strumpa kommer att innehålla en liten sak var till barnen, eller en familjegrej", säger hon.Cecilia Pedersén med barnen Ted, 4, och Klara, 7, gör årets adventskalender - med egensydda strumpor. "Varje strumpa kommer att innehålla en liten sak var till barnen, eller en familjegrej", säger hon.
Cecilia Pedersén med barnen Ted, 4, och Klara, 7, gör årets adventskalender - med egensydda strumpor. "Varje strumpa kommer att innehålla en liten sak var till barnen, eller en familjegrej", säger hon. Foto: Richard Ström

Roligare nedräkning med egen julkalender

Sugen på en julkalender som ingen annan har? De mest personliga kalendrarna gör du själv – hemma.

Cecilia Pedersén, 31, har gjort en strumpkalender till sina barn, med fokus på återvinning av gamla material.

– Varje strumpa kommer att innehålla en liten sak var till barnen, eller en familjegrej vi kan göra tillsammans, säger hon.

Återvinning årets tema

Mamma: Cecilia Pedersén, 31, mammaledig.

Barnen: Klara, 7 år, Ted, 4 år, och Sigge, 1 år.

Bor: Vretstorp, utanför Hallsberg.

Aktuell: Gjort egen julkalender. Tema: Återvinning och upplevelser.

För dig som inte har ork eller tid att göra en egen julkalender

THE BODY SHOP

Lyxig julkalender - för vuxna och tonåringar

Body Shop brukar varje år ha några varianter på julkalendrar, så även i år. Bakom varje dag gömmer sig en liten överraskning, för hud, hår, dofter eller annat.

Pris: 650 kronor.

COOLSTUFF

Te-kalender - för alla teälskare

En annorlunda julkalender som innehåller tepåsar i stället för choklad. Med roliga figurer på varje te-present, en perfekt kalender för te- älskaren. Pris: 269 kronor.

ADLIBRIS

Ljudbokskalender - för barn

Varje dag lyssnar man på en bit ur ljudboken och öppnar man en tillhörande lucka. En modern och nytänkande kalender.

Pris: 102 kronor.

TRISS JULKALENDER

För liten och stor

Triss har några år i rad sålt egna julkalendrar och de brukar ta slut snabbt. Även i år har de gjort en adventskalender. Pris: 150 kronor.

Att räkna ner till jul är en mysig tradition och ett av årets största höjdpunkter för många barn (och vuxna).

Men många tycker kanske att köpekalendrarna med godis är lite tråkiga, de lyxiga för dyra, eller kanske är du helt enkelt sugen på en kalender som ingen annan har?

Du har fortfarande tid att göra en julkalender som är mer personlig än de i butikerna, och som inte nödvändigtvis är så svår att göra.

Kalender av strumpor

– Jag tycker om att pyssla, och ville gärna göra en kalender till mina tre barn, även om den minsta som bara är ett år nog får vänta till nästa jul, säger Cecilia Pedersén, 31, mammaledig, Vretstorp.

Hon har gjort en egen julkalender med sockor som hon sytt själv.

Självklart går det lika bra att göra kalendern med gamla sockor som är över hemma, kanske sådana som barnen växt ur.

Badhus och julbak

– Det kommer att vara små saker, upplevelser som

att åka till badhuset eller baka pepparkakor, och kanske något litet godis på helgerna. Fördelarna med att göra det själv hemma är att man kan använda det man har, jag har bland annat använt för små kläder och gjort strumpor av dem, säger Cecilia Pedersén.