1 AV 9
2 AV 9
Du behöver:Maskeringstejp, stålborste, stor och liten skrapa, stålskarpa, kittkniv, fogsprutakniv, bredspackel, fönsterskrapa, liten rund pensel och två mindre penslar.
3 AV 9
KITTA OM FÖNSTREN VID BEHOV.1 Kontrollera att träet inte är för fuktigt. Du kan låna en fuktmätare från din färghandlare och den bör visa runt 14 procent och får inte gå över 17 procent. Undersök dina fönster innan du börjar för att se om de behöver kittas eller om det räcker med att måla om dem. Om det gamla kittet lossnar lätt bör du ta bort det och kitta om fönstren. Skrapa försiktigt bort gammal färg och kitt som sitter löst.
4 AV 9
ROSTSKYDDSFÄRG PÅ DETALJER2. Borsta de skrapade ytorna med stålborste men se upp så att du inte repar fönsterrutorna. Skrapa bort gammalt färgstänk med fönsterskrapan. Fukta rutan med vatten så minskar risken för repor i glaset. Sen slipar du fönsterbågen med slippapper. Järndetaljerna målar du först med rostskyddsfärg.
5 AV 9
6 AV 9
GRUNDMÅLA3. Nu är det dags att olja det skrapade träet. Se till att du oljar även i kittfalsen. Därefter ska du grundmåla fönstret. Ofta ska man grundmåla vått i vått med olja men läs instruktionerna på förpackningen. Vänta tills färgen torkat.
7 AV 9
STRYK UT KITTET4. Snitta munstycket på fogsprutan i 45 grader och stryk ut kittet. Ta bort överflödigt kitt med hjälp av kittkniven. Släta ut kittet med en fuktad fingerspets och rengör runtom. Passa på att fylla i små sprickor i träet.
8 AV 9
SKYDDA5. Använd den blå maskeringstejpen som är gjord för utomhusbruk och sätt den cirka en millimeter från kittkanten. Stryk på rikligt med färg.
9 AV 9
MÅLA KLART!6. Vid fönsterfodret är det smidigt att använda en bredspackel. Måla klart fönstret och låt torka enligt anvisningarna. När färgen torkat gör du en slutstrykning. Ta bort maskeringstejpen. Passa på att byta ut rostiga järndetaljer så har du ett fönster som kommer se vackert ut i många år.

Renovera, måla & kitta om fönster i sommar

Sörj inte över dina risiga fönster. Se i stället till att fräscha till dem lagom till våren! Under ytan kan de vara i jättegott skick. Så här oljar du in och kittar om dem igen så att de blir som nya.

KITTA OM FÖNSTREN VID BEHOV

1. Kontrollera att träet inte är för fuktigt. Du kan låna en fuktmätare från din färghandlare och den bör visa runt 14 procent och får inte gå över 17 procent. Undersök dina fönster innan du börjar för att se om de behöver kittas eller om det räcker med att måla om dem. Om det gamla kittet lossnar lätt bör du ta bort det och kitta om fönstren. Skrapa försiktigt bort gammal färg och kitt som sitter löst.

 

ROSTSKYDDSFÄRG PÅ DETALJER

2. Borsta de skrapade ytorna med stålborste men se upp så att du inte repar fönsterrutorna. Skrapa bort gammalt färgstänk med fönsterskrapan. Fukta rutan med vatten så minskar risken för repor i glaset. Sen slipar du fönsterbågen med slippapper. Järndetaljerna målar du först med rostskyddsfärg.

 

GRUNDMÅLA

3. Nu är det dags att olja det skrapade träet. Se till att du oljar även i kittfalsen. Därefter ska du grundmåla fönstret. Ofta ska man grundmåla vått i vått med olja men läs instruktionerna på förpackningen. Vänta tills färgen torkat.

 

STRYK UT KITTET

4. Snitta munstycket på fogsprutan i 45 grader och stryk ut kittet. Ta bort överflödigt kitt med hjälp av kittkniven. Släta ut kittet med en fuktad fingerspets och rengör runtom. Passa på att fylla i små sprickor i träet.

 

SKYDDA

5. Använd den blå maskeringstejpen som är gjord för utomhusbruk och sätt den cirka en millimeter från kittkanten. Stryk på rikligt med färg.

 

MÅLA KLART!

6. Vid fönsterfodret är det smidigt att använda en bredspackel. Måla klart fönstret och låt torka enligt anvisningarna. När färgen torkat gör du en slutstrykning. Ta bort maskeringstejpen. Passa på att byta ut rostiga järndetaljer så har du ett fönster som kommer se vackert ut i många år.

DU BEHÖVER

 • Maskeringstejp
 • Stor och liten skrapa
 • Stålskarpa
 • Kittkniv
 • Fogspruta
 • Kniv
 • Bredspackel
 • Fönsterskrapa
 • Liten rundpensel
 • Två mindre penslar
 • Stålborste

TIPS!

Se hela instruktions­filmen på anza.se/malartips/ tapetsera#/malartips/ mala_fonster