Lätt på hand. En grundlig renovering av gamla fönster ska göras av en expert, enligt byggvårdaren Brane Nikolic på Järva Byggnadsvård i Stockholm. Men enklare underhåll kan du klara själv - med rätt verktyg och ett stort tålamod.

Renovera fönster - så gör du

Fönster tar stryk av väder och vind. Oavsett om det är ett gammalt 20-talsfönster eller ett sprillans nytt behöver det vård.
- Sol, väder, virket och läget på huset - allting påverkar, säger Brane Nikoric på Järva byggnadsvård.

Brane Nikoric på Järva byggnadsvård jobbar främst med gamla fönster, från 20-talet och äldre. Det är en inte helt okomplicerad uppgift att renovera ett gammalt fönster. Först ska kittet bort, sedan tas de gamla, eftertraktade, rutorna ut med hjälp av en speciell lampa. En annan lampa värmer färgen så att den går att skrapa bort med specialbyggda skrapor efter fönstrets profil.


- Sedan slipas allting för hand. Fönstren linoljas, kittet läggs och rutan trycks tillbaka. Sedan målar vi med linoljefärg, minst tre strykningar på både in- och utsidan, berättar Nikoric.


DE SPECIELLA LAMPORNA

går att köpa, men Brane rekommenderar att man väljer enklare metoder om man vill göra det själv.


- Om man ska bättra på det själv där hemma så skrapar man bort löst kitt och lös färg. Slipa sedan och måla över. Det är en tillfällig renovering som håller något år.


EN GRUNDLIG RENOVERING

rekommenderar Brane att man söker sig till en expert för. Men underhållet kan man sköta själv.


- Man hänger av fönstret och ställer det på två bockar. Sedan mattar man av med sandpapper, 120-180, på utsidan och gör en extra strykning. Det gör man med en kopp kaffe i handen på en dag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!