Hyr du lägenhet i andrahand? Foto: Henrik Isaksson

Rekorddyrt att hyra lägenhet i andrahand

Det är rekorddyrt att hyra bostad i andrahand i Stockholm. Det visar ny statistik från Blocket.

Det blir dyrare och dyrare att hyra en lägenhet i andrahand på Stockholms redan tuffa bostadsmarknad. Färsk statistik från bostadssajten Blocket visar att en tvåa i snitt hyrdes ut för 11 895 kronor under årets andra kvartal- en ökning med åtta procent jämfört med samma period förra året. En etta hyrs ut för i snitt 7 556 kronor per månad, en ökning med tre procent.

– De som behöver leta bostad på andrahandsmarknaden i Stockholm har ett rekorddyrt utbud framför sig. En etta har aldrig tidigare varit så dyr i Stockholm stad som nu, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

 

LÄS OCKSÅ: Andra hand blev vägen in

Likadant i hela landet

Tendensen ser liknande ut i hela landet - andrahandshyrorna fortsätter att stiga med i snitt 6-10 procent. Genomsnittshyran för en etta i Göteborg är 5 039 kronor och i Malmö 4 561 kronor. En anledning till de rekordhöga andrahandshyrorna är det nya amorteringskravet som trädde i kraft första juni, tror Linnéa Aguero.

– Dels är det bostadsrätterna på andrahandsmarknaden som stegrar i pris på grund av ökat marknadsvärde, samt reaktionerna av amorteringskravet. Dels är det hyresrätterna som blir dyrare på grund av att nybyggda hyresrätter också har en högre månadshyra än exempelvis allmännyttan, säger hon.

Samtidigt som hyrorna steg ökade även utbudet något. Över 4000 andrahandsboenden i Stockholm utannonserades på Blocket under perioden, 1000 fler än motsvarande period förra året - en ökning med fem procent. I hela Sverige ökade utbudet med tre procent. Vad det beror på är ännu för tidigt att säga, menar Linnéa Aguero.

– En teori är att bostadsrättsägare nu väljer att hyra ut än att sälja då bostadsmarknaden svalnat.

 

LÄS OCKSÅ: Så ser det ut i Sveriges dyraste lägenhet

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!