1 av 2: Rutiner skiljer sig åt från person till person, från familj till familj, men gemensamt för många är att ha en bestämd sida av sängen att sova på. Foto: Shutterstock
2 av 2: Men små förändringar i hemmet, som att byta sida av sängen eller plats vid matbordet, kan trigga nya tankar och känslor som gör det lättare att ta sig an rädslor, menar psykologen. Foto: Adobe Stock

Psykologen: Därför ska du växla sängsida med din partner

Är du rädd för att söka ett nytt jobb, tala inför en stor grupp eller bjuda hem vänner på middag?

Då kan det faktiskt hjälpa att byta sida av sängen med partnern, enligt psykologen Maria Farm.

Att bryta en liten vana kan få stor betydelse.

Vilka rutiner man har hemma skiljer sig åt från person till person, från familj till familj, men gemensamt för många är att ha en bestämd sida av sängen att sova på.

– Små vanor som vi har i hemmet som vilken sida vi sover på, var vi har tandborstglaset, hur vi gör med morgontidningen (om vi har en), vid frukosten eller med skorna ser ofta likadana ut, säger psykologen Maria Farm.

Ändrar vi de dagliga rutinerna kan det kännas fel, ett visst obehag kan infinna sig, berättar hon.

Starka känslor kring bestämda platser hemma

När en man twittrade att han och hans sambo faktiskt inte bryr sig, slängde sig tusentals personer in i diskussionen. 

Det blev uppenbart efter en diskussion på jobbet att det är konstigt att Amy och jag inte sover på samma sida av sängen varje natt. Vissa nätter gillar jag att sova vid fönstret, andra vid dörren. Det är inte så ovanligt, är det?”, skrev mannen för ett par veckor sedan. 

Baserat på de tusentals svaren som strömmade in är svaret att det är konstigt, även om många inte kunde motivera varför. En person jämförde sidbytet med att gå över till grannen för en tupplur. En annan undrade om mannen ville få folk att surna till, han kunde inte förstå hur uttalandet verkligen kunde stämma. En tredje hänvisade till studier som pekar på att män föredrar sängen närmast dörren eftersom det då är lättare att skydda kvinnan om någon skulle bryta sig in.

Även en diskussion om man ska eller inte ska ha en viss sittplats vid matbordet bröt ut. Mannen som inlett Twitter-diskussionen hade det inte. Många höll inte med. 

LÄS MER: Kvinnor är snuskigare än män i sängen – men inte som du tror 

https://twitter.com/steveohrourke/status/1109116446712516609

Bra att byta sida med varandra i sängen

Men enligt Maria Farm kan det vara bra att vara mer spontan i hemmet.

– Vi behöver ibland skaka om oss lite, träna på att göra saker på ett nytt sätt, även om vi har en viss känsla av obehag eller av att misslyckas, säger hon.

– Har man svårt att ge sig ut och prata med folk, åka kollektivtrafik, flyga, söka nya jobb, dejta eller vad det nu är för rädslor man har kan det vara bra att börja med något mindre om det känns väldigt svårt.

Små förändringar i hemmet, som att byta sida av sängen, kan trigga nya tankar och känslor som gör det lättare att ta sig an rädslor, menar psykologen. 

”Vi blir snabbt vanedjur eftersom det underlättar mycket för oss i vardagen, och det har alltid varit så. Det har vi lärt oss att någonting funkar en gång så är vi benägna att upprepa det, för det är väldigt smidigt”, säger psykologen Maria Farm. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

För och nackdelar med bestämd plats

Att ha en fast sida kan å andra sidan hjälpa sömnen.

– Är man van vid att sova på en sida av sängen så är det den sidan som kommer trigga processer i kroppen av lugn och ro och att komma ner i varv. Trigga hjärnan att nu ska jag sova, här ska jag sova, här är min viloplats för natten.

Att en del män med yngre barn föredrar att sova närmast dörren, för att kunna skydda barnet eller mamman från fara om något skulle hända, tror hon är en gammal föreställning som lever kvar.

– Även om vi numera delar ganska lika och hjälps åt att ta hand om barnen och laga mat och så, så präglar gamla föreställningar oss fortfarande i vissa situationen och sätt. 

LÄS MER: Psykologen: Så får du bättre sexliv – med hjälp av städning 

LÄS MER: Därför ska du alltid stänga dörren innan du somnar 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande