Att par som besöker Ikea börjar bråka är inte ovanligt. Nu svarar psykologen på varför det sker.
1 av 3: Att par som besöker Ikea börjar bråka är inte ovanligt. Nu svarar psykologen på varför det sker. Foto: Getty Images
Ikea brukar kallas "skilsmässovaruhuset" just för alla konflikter det skapar.
2 av 3: Ikea brukar kallas "skilsmässovaruhuset" just för alla konflikter det skapar. Foto: Ikea
Professorn Gorkan Ahmetoglu ger exempel på situationer på Ikea där du kan undvika bråk.
3 av 3: Professorn Gorkan Ahmetoglu ger exempel på situationer på Ikea där du kan undvika bråk. Foto: Ikea

Psykologen: Därför bråkar nästan alla par på Ikea

Ikeas andra namn går i folkmun under ”skilsmässohuset”. 

Det är allmänt känt att ”alla” par som åker dit börjar bråka.

Psykologen berättar varför, och vad man ska göra för att undvika det.

Ser man till undersökningar och lyssnar på folk skulle man kunna tro att Ikea-butikerna är utformade för att belysa alla aspekter av våra relationer. Oavsett vilket tillstånd man befinner sig i när man kliver in där.

Enligt Gorkan Ahmetoglu, professor i företagspsykologi vid University College i London, är shopping på Ikea en utlösande faktor eftersom det är så ”förvirrande”: 

– Ikea gör att du visualiserar hur det skulle vara att konsumera deras produkter genom att de presenterar färdiga kök, sovrum och badrum. Ju lättare det är att föreställa sig att använda en viss produkt, desto mer sannolikt är det att du vill köpa den – det kallas tillgänglighet, förklarar han för Vice.com.

LÄS OCKSÅ: Ikea får verkligen par att bråka – här är bevisen! 

Människor manipuleras när de shoppar på Ikea

Foto: Ikea

Köparna förstår inte hur djupt Ikeas perfekta uppställning och presentation av sina varor påverkar dem – miljön får dem nämligen att känna sig som hemma. 

– Många av dessa influenser är undermedvetna, och även om människor förstår att de manipuleras är det omöjligt att motstå eftersom hjärnan inte har kapacitet att bearbeta dessa saker ordentligt, fortsätter professor Ahmetoglu.

Men vad är det då som paren bråkar om på Ikea? Professor Suky Macpherson, psykolog och medarbetare vi British Psychological Society, har specialiserat sig på att arbeta med par. Hon fick fyra exempel på bråkande par från Ikea och analyserade dem, samt vad man ska göra för att undvika bråk:

LÄS OCKSÅ: Här är lösningen som ska få par att sluta bråka på Ikea 

1. Köksavdelningen

Foto: Ikea

Paret, en man och en kvinna, i närheten av ett gäng stekspadar. 

Mannen: ”Är du säker på att det här är rätt ställe att hitta ett rivjärn på, för jag ser då inga.” 

Kvinnan: ”Ja! Varför ifrågasätter du alltid allting som jag gör?”

Frustrerande tystnad.

Professor Macpherson: ”Den här kvinnan säger en mening och generaliserar all deras kommunikation. 'Alltid' är aldrig ett bra ord att använda i argumentation. Det finns en uppenbar kamp om makt i den här relationen, var och en känner att den andra har mer kontroll. Hon verkar här känna att mannen har mer makt i deras relation och så kan det mycket väl vara.”

2. Lampavdelningen

Foto: Ikea

Ett par, man och kvinna, står och tittar på en roséguld-lampa.

Mannen: ”Vi har redan så mycket kopparskit i lägenheten och jag hatar verkligen det. Varför väljer du alltid saker som inte jag gillar? Det är som att du inte bryr dig om att vi bor i samma hus.”

Kvinnan: ”Om du hade god smak skulle jag inte behöva välja ut allting för oss båda”. 

Mannen: ”Bara för att vi inte har samma smak betyder det inte att min är dålig”. 

Professor Macpherson: ”Att dela levnadsutrymmen är ett problem – att ha olika smak innebär kompromisser vilket vissa är bättre på än andra. Det finns en väg att slippa bråk som det leder till: det gamla hederliga 'ge och ta'. Tyvärr är självupptagna människor och narcissister väldigt dåliga på det.”

LÄS OCKSÅ: 8 jobbiga situationer som alla som varit på Ikea känner igen 

3. Badrumsavdelningen 

Foto: Ikea

Paret, en man och kvinna, står vid en tvättkorg. 

Mannen: ”Jag bryr mig inte alls om det här just nu egentligen, men du måste förstå att tvättkorgen inte är tillräckligt stor för att få plats med vår tvätt i. Kan jag inte bara gå till bilen och vänta?”

Kvinnan: ”Nej, det kan du inte för jag behöver din åsikt. Hur som helst, bortsett från allt annat så är den tillräckligt stor. Jag vet inte vilken drömvärld du lever i.”

Professor Macpherson: ”Kvinnan ville ha en delad upplevelse medan mannen ville att allt skulle ta slut så fort som möjligt. Jag gissar att han inte förstår poängen med att pratiska saker också ska vara snygga, han är nöjd med att låta henne bestämma. Jag skulle gissa att grälet det här paret hade pekar på en saknad av en delad vision vilket får kvinnan att känna sig ensam och oälskad.”

4. Småplocket vid utgången

Foto: Ikea

Paret, två män, står nära kassorna.

Man 1: ”Okej, så nu vill da ha inslagspapper också? Något som kanske skulle vara logiskt om du någonsin köpte presenter. Dessutom får jag känslan av att det är jag som kommer att få betala för allt på slutet.”

Man 2: ”Du vet att jag får min lön på fredag och att jag ger dig pengar då. Kan du inte bara göra denna snälla gest för mig en gångs skull?”

Professor Macpherson: ”Det är väldigt lågt att säga att den andra aldrig köper gåvor, då slår den andra tillbaka med att säga att den första aldrig gör något snällt för honom. Jag tror att de båda känner sig undervärderade och kanske till och med utnyttjade av varandra. Det här smågrälet visar på djupa spänningar eftersom pengar kan vara ett stort problem i ett förhållande. Från orden 'gåvor' och 'göra en snäll sak' kan man också se att andra aspekter av förhållandet är problem, som tid och uppmärksamhet.”

Foto: Fotolia

Finns det då några sätt som par kan undvika att hamna i gräl på Ikea? 

”Par som åker till Ikea måste se till att ha med sig en shoppinglista som båda är nöjda med i förväg, och sedan hålla sig strikt till den”, säger Professor Macpherson. 

Om det misslyckas och shoppingen ändå slutar i tårar och frustration ska man enligt Macpherson inte vara för hård mot sig själv. Man ska vara medveten om att stressen som skapas på Ikea förvärrar redan existerande spänningar i relationer.

Källa: Vice.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande