Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Nu är tiden när du ska rensa och sälja grejer på nätet. Du kan tjäna en rejäl hacka.
Foto: Fotolia
2 AV 3
Enligt en ny undersökning som Tradera gjort tillsammans med Avfall Sverige, uppger tre av fem att de någon gång har köpt möbler eller heminredning second hand.
Foto: Fotolia
3 AV 3
Kläder, särskilt barnkläder och märkeskläder funkar alltid bra att sälja på nätet, särskilt på Tradera.
Foto: Fotolia

Prylarna du tjänar mest på att sälja på nätet just nu

Hösten är här och många rensar ut där hemma.

Passa på att tjäna en hacka och bidra till miljön.

Det här säljer bäst på nätets största sajter just nu.

Nu är hösten här och för många betyder det att rensa och få ordning och reda hemma. Eftersom många också vill förnya, både hem och garderob, är det alltså guldläge att sälja sånt man inte vill ha eller behöver.

– Har man inte passat på att rensa i byrålådorna är det nu man ska göra det, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Att köpa second hand är inte bara ekonomiskt, det är också miljövänligt samt ger dig chansen att hitta något unikt, annorlunda och personligt. Enligt en ny undersökning. som Tradera gjort tillsammans med Avfall Sverige, uppger tre av fem att de någon gång har köpt möbler eller heminredning second hand.

LÄS OCKSÅ: Här är bevisen på att du har blivit beroende av Ullared – 8 punkter 

Foto: Fotolia

Svenskarna mycket positiva till second hand

– Det märks verkligen att svenskarna ser alltmer positivt på att köpa och sälja second hand. Varje dag byter drygt 4 400 secondhand-plagg garderob på Tradera och försäljningen av second hand-mode har ökat med 34 % på två år, säger Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera.

Ska man sälja kläder ska man enigt henne tänka säsongsbetonat, som nu gäller kappor, kängor och skinnjackor. Vinterjackor och skor kan man vänta med tills det blir kallare. För att göra en bra affär gäller att inte sätta varken för högt eller för lågt pris. Titta runt vad andra har satt och jämför. 

– Det är bättre att ha trehundra i handen än ett par gamla jeans som bara ligger där i garderoben, säger Linnéa Aguero, presschef på Blocket.

Foto: Fotolia

LÄS OCKSÅ: Vill du låta Ernst Kirchsteiger flytta in hos dig? 

Elektronik ger snabba cash i handen

En säsongskategori med stort köparintresse just nu är båttillbehör, i synnerhet släp då båtar ska tas upp. Men även tv- och stereomöbler samt soffor, inför den mörka och kalla årstiden. Liksom barnmöbler, bilbarnstolar och barnvagnar – många letar efter joggingvagnar. 

För den som vill tjäna snabba cash är det elektroniken i byrålådan man ska tömma och sälja – det har alltid ett högt andrahandsvärde, och ännu mer varje gång de stora märkena kommer med nytt (som Iphone nu) – då vill många sälja sin gamla mobiltelefon. Även cykeltrenden i landet gör avtryck på andrahandsmarknaden. Liksom porslin, keramik och motorsegmentet.

Satsa på personliga inredningsdetaljer

– Ett enkelt sätt att förnya hemmet i höst är att satsa på personliga inredningsdetaljer som ett fint gammalt porslin, en cool 70-talslampa, en handvävd matta, eller en broderad kudde – gärna unika föremål med patina och hantverkskänsla, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Vill du inte sälja på Blocket eller Tradera finns en mängd andra sajter och appar och loppisar. Och nu har även Facebook lanserat sin köp- och säljsajt Marketplace.

LÄS OCKSÅ: 15 prylar som bevisar att du börjar bli gammal 

Proffsens säljtips:

Tajming: Sälj i säsong. Sälj inte skidorna och dunjackan riktigt än, vänta tills minusgraderna kommer. Sälj i stället skinnjackan, cykeln och friluftsprylarna. 

Pris: Är du osäker på vilket pris du ska sätta kan du kolla vad liknande saker har lagts upp för. Vill du få varan såld extra snabbt lägger du dig under andra annonsörers prissättning.

Bilder: En bild säljer bättre än 1000 ord. Det spelar ingen roll hur bra annonstext du har skrivit om bilden är suddig, mörk och enkel att scrolla förbi. Använd dagsljus, fota detaljer och unna bilden lite inspirerande omgivning.

Annonstext: En beskrivande och lockade text, utan att försköna, möjliggör ett snabbt köpbeslut av spekulanten. För många köpare är det enklare att avstå köp än att behöva lägga tid på att ställa en rad följdfrågor om mått, fakta och viktiga detaljer.

LÄS OCKSÅ: Blocket – 16 konstiga typer du irriterar dig på 

Foto: Tradera

Här är topplistan över vad som säljer snabbast just nu:

Blocket:

1. Telefoner

2. Vitvaror

3. Tv & Projektor

4. Biljetter

5. Surfplattor

6. Tv-spel

7. Cyklar

8. Bärbara datorer

9. Båttillbehör

10. Spis & Micro

11. Bilbarnstolar

12. Barnmöbler

13. Hyllor & Förvaring

14. Tv- och stereomöbler

15. Bord & stolar

16. Pc-spel & onlinespel

17. Soffa/fåtölj/soffmöbler

18. Barnvagnar & tillbehör

19. Verktyg

20. Träning & hälsa

Heminredning på Blocket Design:

1. Bruno Mathsson

2. Arne Jacobsen

3. Svenskt Tenn

4. Hans J Wegner

5. String

6. Alvar Aalto

7. Eames

8. Fritz Hansen

9. Swedese

10. Carl Malmsten

Tradera:

1. Barnkläder 

Regnjackor, galonisar, stövlar, höstskor, skaljackor, men även finkläder som skinnskor och skjortor. Mest populära varumärken är Polarn & Pyret, Lindex, HM, Mini Rodini, Didriksson. 

2. Dam- och herrkläder

Ytterplagg, kängor, klänningar, skjortor och tröjor i fint skick. Mest populära varumärken är Odd Molly, Filippa K, Gant, Ralph Lauren, Acne.

3. Keramik & porslin

Populärt: Rörstrand, Gustavsberg, Arabia, Uppsala Ekeby, Höganäs samt formgivare som Lisa Larson, Stig Lindberg, Marianne Westman, Wilhelm Kåge, Gunnar Nylund.

4. Vinylskivor

Musik från 50- och 60-talet samt rockplattor. 

5. Leksaker

Lego är oerhört populärt, därefter kommer dockskåp, leksaksfigurer och dockor.