Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Prinsens revansch efter designbluffen

Här är prins Carl Philips designrevansch efter eldskärmsdebaclet.

Enligt uppgifter till Resumé  är prinsen på väg ut med en kollektion sportjackor som han har designat.

Detta har hänt

– Den 24 oktober 2010 presenteras eldskärmen "Slottet brinner" på Svenskt tenn av prins Carl Philip som enligt lanseringen står bakom designen.

– Den 14 oktober 2013 avslöjar tidningen Form att det inte är prinsen som designat eldskärmen, och Svenskt tenn, som säljer skärmen, tar bort prinsens namn på produkten.

– Efter avslöjandet träder den "riktiga" formgivaren fram, Eric Ericson, och säger att det som hänt är "åt helvete fel." Han menar att folk kan ha känt sig lurade.

– Prinsens bolag, CPhB Design AB, hävdar att prinsen hela tiden velat ha med Eric Ericsons namn i lanseringen, men att Ericson själv avböjt detta.

– Michael Storåkers, som lett projektet med eldskärmen och som fungerar som en mentor till Carl Philip, skyller i Resumé hela händelseutvecklingen på Eric Ericson och menar att Ericson var drivande med att få klart projektet snabbt och att han själv velat vara anonym i projektet. Ericson å sin sida menar att han från början trodde att han enbart skulle vara handledare åt prinsen, inte formge hela projektet.

Det har varit mycket uppståndelse kring prins Carl Philips design eller inte på eldskärmen "Slottet brinner" som exklusiva inredningsbutiken Svenskt tenn säljer för 14 500 kronor.

För tre år sedan lanserade Carl Philip produkten som sin egen design och berättade också för TV4 att idén kom "som ett brev på posten."

Inte designat

Men för några dagar sedan gick den riktiga formgivaren, Eric Ericson, ut och berättade att prinsen inte designat produkten.

– Självklart är det så att den här typen av uppmärksamhet och ifrågasättande hade han kanske hellre velat vara utan, sa Axel Calissendorff, prinsens talesperson och styrelseordförande i bolaget CPhB Design AB som står bakom eldskärmen, till Expressen.se.

Varma vinterjackor

Nu vill prinsen ta revansch – med sportjackor. Det är prinsens andra företag, Bernadotte & Kylberg, som enligt uppgifter till Resumé är på väg att köpa in sig i det klassiska 80-tals jackmärket A-One.

Prinsens första kollektion ska börja säljas nästa år på klädbutiken MQ.

A-One specialiserar sig på varma vinterjackor som dunjackor, men märket har också en sportkollektion för vår- och sommaren.

Expressen.se söker MQ och Bernadotte & Kylberg för en kommentar.