1 av 7: När ska Carl Philip pch Sofia få njuta av sitt nya sommarställe? Foto: Eliotpress
2 av 7: Samlingen upptäckte att prinsen byggt ett bryggdäck utan dispens – ett kungligt svartbygge. Foto: Emil Nordin
3 av 7: Prinsen satte upp ett elstängsel för att fåren inte ska förstöra gräsmattan. Foto: Emil Nordin
4 av 7: Det omtvistade området med brygga och sjöbod. Foto: Emil Nordin
5 av 7: Juristerna tog en sväng på ägorma. Foto: Emil Nordin
6 av 7: Lekstugan förfaller i väntan på barn. Foto: Emil Nordin
7 av 7: Den här bilden med får på ägorna kan bli räddningen för prinsens staket.

Prinsens kärleksnäste synades av jurister

Här avgörs framtiden för Carl Philips och Sofias kärleksnäste.

EXTRA fanns på plats när höga jurister synade prinsens gård Ökenäs. Men ödesbeslutet tvingas han nu vänta på.

När prins Carl  Philip, 33, ärvde Ökenäs utanför Trosa av excentrikern Bertil Jonsén var det knappast det här som han hoppades på.

Den rymliga gården, skulle bli prinsens och Sofia Hellqvists fristad - ett potentiellt semesterparadis med havsutsikt, betande får och bastubad.

- De brukar vara här ganska ofta, det är väl trevligt att de har någonstans där de kan vara i fred, har en granne berättat för Extra.

Paret ska redan ha flyttat in möbler, men i stället för en skärgårdsdröm har Ökenäs nu blivit ett juridiskt inferno. Prinsen har hamnat i mark- och miljö­domstolen.

Tvisten är rejält infekterad och i förra veckan hade domstolen en så kallad "syn" av ägorna. På plats fanns representanter från Trosa kommun, länsstyrelsen i Södermanland, Strandskyddarna, hovet, byggfirman och förstås Extra.

För mycket plats

Bråket har främst handlat om en tilltänkt bastu nere vid vattenbrynet och den gärdsgård som omgärdar Ökenäs. Länsstyrelsen anser exempelvis att den senare tar alldeles för mycket plats i anspråk.

- Men den fyller en viktig funktion ur säkerhetsaspekt, sa Jan Persson, säkerhetschef vid hovet, som inte ville utveckla resonemanget ytterligare.

Inge Karlström, rådman vid mark- och miljö­domstolen, slog tidigt fast att man var där för att notera och inte argumentera. Något som bröts tämligen omgående då Strandskyddarnas ombud Johan Tisell började munhuggas med prinsens advokat Mikael Lundholm.

- Syftet med det här är att återställa gården till sin forna glans. Ett skärgårdshem, konstaterade Lundholm och visade upp ett färglagt foto från 1915 som föreställde Ökenäs.

Förutom den renoverade huvudbyggnaden är husen ordentligt väderbitna och fallfärdiga. Carl Philip har påbörjat en renovering och lagt i en brygga med bryggdäck - något som av Strandskyddarna pekats ut som ett kungligt svartbygge.

Väntar på beslut

Nu ligger gårdens framtid i mark- och miljödomstolens händer och Carl Philip tvingas vänta på beslutet.

- Det är svårt att göra en prognos. Det dröjer troligtvis till nästa år, säger Inge Karlström till Extra.

Synen avbröts tillfälligt när två polisbilar anlände. Vad som utlöste larmet framkom inte, men prinsen lär inte oroa sig för inbrotts­tjuvar.

FAKTA

ÖKENÄS – DETTA HAR HÄNT

2008: Carl Philip ärver Ökenäs av den okände sjövärnsofficeren Bertil Jonsén som han bara träffat en gång. Prinsen bestämmer sig för att rusta upp skärgårdshemmet.

Februari 2012: Trosa kommun ger grönt ljus för den bastu som prinsen vill bygga nere vid stranden.

Juni 2012: Två naturskyddsföreningar överklagar till länsstyrelsen som ger prinsen bakläxa. Gärdsgården som omsluter ägorna anses också vara för stor.

September 2012: Prinsen överklagar till mark- och miljödomstolen och skaffar får i ett desperat försök att rädda gärdsgården.

16 november 2012: Domstolen synar ägorna inför sitt beslut som kommer 2013.

Aktuellt just nu