Eric Ericson sa på tisdagen att många kanske känner sig lurade av att prinsen stått bakom designen. Men Svenskt tenn har inte fått tillbaka några eldskärmar som kostar 14 500 kronor styck. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

"Prinsen hade kanske velat vara utan detta"

Prinsen kritiseras för sin tystnad om designen bakom den uppmärksammade eldskärmen.

Men något uttalande lär det inte bli – även om prinsen noga följer utvecklingen och tycker att det är tråkigt att det blivit så här.

– Det här hade han kanske hellre velat vara utan, säger prinsens talesperson i frågan, Axel Calissendorff.

Eldskärm-gate forstätter.

Nu har i stort sett alla inblandade kommenterat från höger till vänster – utom en. Prins Carl Philip själv. Något som prinsen får kritik för från flera PR-experter.

– Det förstärker den tråkiga bilden som växt fram av ett kungahus som stänger dörren framför näsan på folk, säger Niclas Ericsson, PR-konsult på Westander till Dagens Media. 

"Ansträngande"

Men något uttalande lär det inte bli.

– Nej, det tror jag inte är aktuellt. Det är den här vägen som är vald, att jag som styrelsens ordförande har ansvar och är talesperson. Det skulle bli ganska ansträngande för prinsen tror jag med tanke på att 40-50 medier ringer dagligen, säger Axel Calissendorff, ordförande för CPhB Design AB som står bakom eldskärmen "Slottet brinner" som säljs på exklusiva inredningsbutiken Svenskt tenn.

Förstår du kritiken om prinsens tystnad?

– Nej det gör jag inte.

Hur har prinsen reagerat på den här uppmärksamheten?

– Självklart är det så att den här typen av uppmärksamhet och ifrågasättande hade han kanske hellre velat vara utan, säger Axel Calissendorff.

– Han ser framför sig ett hängivet arbete med att skapa ett obrutet förtroende för att han har kompetens, intresse och drivkraft.

Och det är just det många säkert ifrågasätter nu?

– Ja. Och prinsen förstår naturligtvis allt detta.

Axel Calissendorff säger att det kommit flera olika versioner av hur det hela gått till, men håller fast vid att prinsen hela tiden velat att även formgivaren Eric Ericson skulle vara med och lansera eldskärmen.

– Men Eric Ericson begärde anonymitet och prinsen böjde sig för det. Nu har Eric Ericson ändrat sig och det är upp till honom.

– Men framöver, och i likhet av vad som skett i flera lanseringar efter eldskärmen, kommer vi inte göra så här, utan kommer att med stor tydlighet och noggrannhet dokumentera allt, säger Axel Calissendorff.

Skyller på varandra

Har prinsen några nya projekt på gång?

– Ja, det pågår en del projekt inom prinsens andra bolag, Bernadotte & Kylberg, men vad kan jag inte säga, säger Axel Calissendorff.

Samtidigt pågår fortfarande smutskastningen om vem som gjort fel i lanseringen av eldskärmen.

Michael Storåkers, som höll i projektet med eldskärmen, menar att han inte har gjort något fel utan skyller nu på formgivaren Eric Ericson.

– Jag tror det stämmer att Eric är mest arg på sig själv, det är förstås svårt att förstå för många hur man ena stunden vill vara anonym, och den andra stunden offentlig, säger Michael Storåkers till Resumé. 

"Var med från idéstadiet"

Eric Ericson sa på tisdagen att många kanske känner sig lurade av att prinsen stått bakom designen. Men Svenskt tenn har inte fått tillbaka några eldskärmar som kostar 14 500 kronor styck.

– Nej, det har vi inte, säger marknadschefen Thommy Bindefeld.

Hur mycket som prins Carl Philip egentligen står bakom designen av eldskärmen går inte att svara på, säger Axel Calissendorff.

– Han har varit med tidigt från idéstadiet och genom hela resan där han spelat en central roll. Men själva produktionsritningen står Eric Ericson bakom.

Detta har hänt

– Den 24 oktober 2010 presenteras eldskärmen "Slottet brinner" på Svenskt tenn av prins Carl Philip som enligt lanseringen står bakom designen.

– Den 14 oktober 2013 avslöjar tidningen Form att det inte är prinsen som designat eldskärmen, och Svenskt tenn, som säljer skärmen, tar bort prinsens namn på produkten.

– Efter avslöjandet träder den "riktiga" formgivaren fram, Eric Ericson, och säger att det som hänt är "åt helvete fel." Han menar att folk kan ha känt sig lurade.

– Prinsens bolag, CPhB Design AB, hävdar att prinsen hela tiden velat ha med Eric Ericsons namn i lanseringen, men att Ericson själv avböjt detta.

– Michael Storåkers, som lett projektet med eldskärmen och som fungerar som en mentor till Carl Philip, skyller i Resumé hela händelseutvecklingen på Eric Ericson och menar att Ericson var drivande med att få klart projektet snabbt och att han själv velat vara anonym i projektet. Ericson å sin sida menar att han från början trodde att han enbart skulle vara handledare åt prinsen, inte formge hela projektet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!