Prins Carl Philip blir anklagad för plagiat

Carl Philip när serien presenteras.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

1 av 5: Carl Philip när serien presenteras.

Prinsens porslinsserie "Den svenska rödlistan" för Rörstrand.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

2 av 5: Prinsens porslinsserie "Den svenska rödlistan" för Rörstrand.

Prinsens porslinsserie "Den svenska rödlistan" för Rörstrand.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

3 av 5: Prinsens porslinsserie "Den svenska rödlistan" för Rörstrand.

Prinsens porslinsserie "Den svenska rödlistan" för Rörstrand.

Foto: Christoffer Hjalmarsson

4 av 5: Prinsens porslinsserie "Den svenska rödlistan" för Rörstrand.

Delar ur porslinsserien "Arter i fara" från auktionssajten metropol.se.

Foto: Metropol Auktioner

5 av 5: Delar ur porslinsserien "Arter i fara" från auktionssajten metropol.se.

Prins Carl Philips nya porslinsserie "Den svenska rödlistan" för Rörstrand anklagas för att vara ett plagiat.

Det är Hedvig Hagwall Bruckner, kreatör och copywriter på reklambyrån King, som fyrar av den kritiksalvan i ett inlägg på Facebook.

– Jag tycker att det ser ut som ett plagiat, säger Hedvig Hagwall Bruckner till Expressen.se.

Andra har också läst

Tidigare den här månaden premiärvisades Rörstrands nya porslinsserie "Den svenska rödlistan", där prins Carl Philip står som konceptutvecklare och ansvarig för idén. Illustrationerna har ritats av Stefan Hörberg och Anna Lerinder står för själva formen.

Men nu ifrågasätts idén bakom porslinsserien.

Hedvig Hagwall Bruckner, copywriter och kreatör, har i ett inlägg på Facebook kallat serien för plagiat, skriver Resumé.

"Inte kritisk"

"Carl Philip fortsätter det skamlösa plagierandet", skriver hon på Facebook.

Enligt henne har "Den svenska rödlistan" likheter med Gustavsbergs gamla serie "Arter i fara", som formgavs av Paul Hoff.

– Jag tycker att det ser ut som ett plagiat. Sen är det en jättesvår bevisfråga och idéer kan uppstå oberoende av varandra, säger Hedvig Hagwall Bruckner till Expressen.se.

Idén bakom båda serierna är att visa upp hotade svenska arter på porslin.

– Jag är inte ett dugg kritisk till porslinsserien. Jag har inget emot att han fått vara med och göra den. Men det är märkligt att ingen dragit paralleller till Gustavsbergs "Arter i fara" som är en stor och känd serie, säger Hedvig Hagwall Bruckner.

Enligt henne är det inget konstigt att inspireras av tidigare verk som man sett, antingen medvetet eller omedvetet, och att sedan använda de som en del av inspirationsarbetet.

– Jag tror att han eller någon annan kanske sett "Arter i fara" och pratat om att det vore kul att göra något liknande och sen gör man något, men okommenterat, säger hon.

Hon tycker också att journalister varit för dåliga på att ifrågasätta Carl Philips arbete med porslinsserien.

"Tycker att det är väldigt unikt"

Hovets informationssekreterare Ulrika Näsholm säger till resume.se:

– Prins Carl Philip har inte känt till eventuella liknande serier när han fick idén för Rörstrands Svenska Rödlistan.

Rörstrandhävdar att de inte haft någon tanke att det skulle röra sig om plagiat.

– Jag förstår egentligen inte riktigt anklagelserna. Jag tycker att det här är ett väldigt unikt och annorlunda koncept som helt och hållet är prins Carl Philips idé och koncept som bygger på hans eget intresse för djur, natur och miljö, säger Martina Hansson, PR-ansvarig på Fiskars, som äger Rörstrand.

Enligt henne är det bland annat formgivningen och syftet för serien som är annorlunda jämfört med Gustavsbergs "Arter i fara". Personalen på Rörstrand kände också till Gustavsbergsserien, men drog slutsatsen att den nya serien var unik, enligt henne.

– Det är en helt annan formgivning och helt annan illustration. Den svenska rödlistan har ett helt annat syfte, tanken är ett koncept för förvaring och man kan bygga egna stilleben. Arter i fara är samlingstallrikar.

Anklagad tidigare

Det är inte första gången prins Carl Philip anklagas för plagiat. 2010 lanserades hans eldskärm i järn, kallad "Slottet Brinner". Skribenten Hannes Dükler anklagade då prinsen för plagiat.

– I en värld med Google borde man söka på sina idéer. Jag vet själv att i bland när jag jobbar så kan jag komma med förslag, men då säger någon att det redan är gjort, säger Hedvig Hagwall Bruckner.

Hedvig Hagwall Bruckner tror att personer i prinsens närhet drar sig för att göra påpekanden, på grund av den ställning som Carl Philip innehar.

– Jag har svårt att tro att prins Carl Philip springer runt efter idéer att stjäla, men jag tror att eftersom han är den han är så säger inte människor till i tid, säger Hedvig Hagwall Bruckner.

Men det lär knappast bli några efterföljder till detta, tror hon.

– Nej, absolut inte. Det handlar inte om att upphovsrättsligt ligga nära.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande