Oavsett om du är ute efter en smart garderobslösning till sovrummet eller ett eget superlyxigt dressingroom, ger vi dig tipsen hur du lyckas med din drömgarderob! Foto: Istock

Skapa din drömgarderob – lyx och smarta budgetknep

För att skapa en egen walk in closet behöver du varken ha ett extra rum eller en kappsäck full med guldpengar. 

Faktum är att det kan vara billigare att bygga en härlig och praktisk klädkammare än att köpa vanliga garderober – samtidigt som den ökar värdet på din bostad.

Oavsett om du är ute efter en smart garderobslösning i sovrummet eller ett eget superlyxigt dressingroom, ger vi dig tips på vad du ska tänka på när du skapar din drömgarderob!

Fem goda skäl att skaffa en walk in closet eller ett dressingroom

1. Det kan vara billigare än vanliga garderober

Många ser en walk in closet som lyx och drar därför slutsatsen att det är dyrare än skåpgarderober. Men det kan vara precis tvärtom! Om du inte behöver bygga om några väggar och liknande för att skapa din walk in closet, så är det ofta billigare än en vägg med skåpgarderober. I en walk in closet behöver du bara själva stommarna till garderoberna och slipper kostnaden för dörrar, gångjärn, handtag och andra tillbehör som ofta gör att kostnaden för en konventionell garderob drar i väg. Dessutom är det lätt att ordna om förvaringen i en walk in closet när dina behov förändrats, något som ofta är svårt eller i bästa fall begränsat i en fast garderob.

2. Det kan öka värdet på din bostad

Att ha ett eget utrymme för kläder, skor och accessoarer kan sätta guldkant på din vardag och tillföra lite önskad lyx till ditt sovrum. Det bidrar ofta även till att ge sovrummet ett lugnare och mer stilrent uttryck. Eftersom det är så begärligt med ett dressingroom eller en walk in closet så är det dessutom ofta en investering som kan betala sig när det gäller värdet på din bostad, oavsett om du bor i villa eller lägenhet.

En walk in closet är något många drömmer om vilket kan öka värdet på din bostad. Foto: Istock

3. Det är praktiskt med en klädkammare

En walk in closet kan faktiskt förbättra din vardag genom att vara ett välordnat och organiserat inslag i vardagsstressen – du får en bättre överblick över allt i garderoben, allt går lättare att komma åt och du slipper leta runt efter saker i morgonstressen. Om du dessutom bygger in en yta för ett sminkbord, slipper du springa mellan badrum och garderoben när du gör dig i ordning för såväl arbete som fest.

4. Du sparar golvyta med smart förvaring

Det främsta skälet till att du kan spara golvyta med en walk in closet är att det inte finns några dörrar som behöver utrymme för att öppnas utåt. Dessutom behöver en walk in closet inte ha spikraka väggar och tak, vilket gör att du kan optimera förvaringsutrymmet vid snedtak och sneda väggar med måttbeställd förvaring – förvaringsyta som annars oftast går helt till spillo.

5. Dina kläder mår bättre

I en skåpgarderob blir dina kläder inte bara instängda, det är ofta även svårt att hänga och vika kläderna på ett sätt som gör att de inte blir skrynkliga eller dammiga. Har du dessutom ett badrum i anslutning till sovrummet, kan fukten lätt stängas inne i skåpen och på sikt ge upphov till mögel. I en walk in closet eller ett dressingroom cirkulerar luften bättre och fibrerna i kläderna kan ”andas” – särskilt viktigt för plagg och accessoarer i naturmaterial som ull och skinn. I en walk in closet med skjutdörrar ger dörrarna skydd mot damm, lukt och fukt, samtidigt som det är tillräckligt luftigt för att det inte ska bli instängt.

För en walk in closet behöver du inte ett extra rum. Det räcker med ett större sovrum där en del av rummet går att viga åt ordentlig klädförvaring. Sätt upp draperier eller skjutdörrar, inred efter behov, och voilà, en walk in closet! Foto: Ikea

Skillnaden mellan walk in closet och dressingroom

De är förvillande lika med samma funktion, men vad är egentligen vad när det gäller walk in closet och dressingroom?

Kortfattat så är en walk in closet ett mindre rum, ofta i anslutning till ett sovrum, som kan delas av från övriga boytan och har plats för öppna garderober att förvara kläder i. En klädkammare, kort och gott. Walk in closets kan inredas med måttbeställda, öppna garderober eller förvaringssystem från golv till tak, för att ta vara på varje centimeter till förvaring.

Har du mer utrymme så väljer du kanske i stället ett dressingroom, som är ett helt rum inrett för förvaring av dina kläder, skor och accessoarer. Men även med rum för ett sminkbord och en sitt- eller förvaringsmöbel i mitten av rummet. Har du plats för det är det även smart att bygga in förvaring för en strykbräda.

En walk in closet kan vara allt från en liten inredd skrubb till en del av sovrummet. Foto: Istock
Ett dressingroom är ett eget rum för kläder, skor och accessoarer, men också där du har möjlighet att byta om eller slå dig ner i en fåtölj. Foto: Shutterstock

Inred en walk in closet eller ett dressingroom

En walk in closet är helt enkelt en internationell benämning för en hederlig klädkammare. För att skapa en walk in closet behövs inte ett extra rum i bostaden, det räcker med ett större sovrum där en del av rummet går att viga åt ordentlig klädförvaring. Sätt upp en extra vägg i sovrummet, alternativt jobba med draperier eller skjutdörrar, inred efter ditt behov, och voilà, en walk in closet!

En stängd walk in closet är den ultimata dolda förvaringen, då det bara är att stänga om sig för att slippa eventuellt klädkaos... Dock är ju själva vitsen med en walk in closet att skapa ordning bland sina kläder.

Enhetliga, färgstämda boxar och backar, smarta hyllplan för skorna, och mjuk, riktad belysning, är bra detaljer att tänka på oavsett ytstorlek.

Smart och prisvärd inredning till en walk in closet finns bland annat hos Ikea, men även Elfa har färdiga system. Är du händig så platsbygger du din egen walk in closet.

Tänk på detta när du ska inreda – 7 tips!

1. Klädstänger för kläder som du vill hänga upp; klänningar, kjolar, byxor och kostymer.
2. Lådor eller fack för kläder som inte behöver hängas.
3. Små lådor eller fack för mindre plagg och detaljer som smycken, skärp, sjalar och underkläder.
4. Krokar för väskor.
5. Skohyllor.
6. Ljuslister i fack och hyllplan.

7. Speglar i olika storlekar, men minst en helfigursspegel.

Skapa utrymme för en walk in closet i sovrummet – med en vägg bakom sänggavlen. Foto: Shutterstock

Skapa praktisk förvaring med enkla knep

När du ska inreda en walk in closet bör du tänka praktiskt och utifrån dina behov. Saknas golvyta för en klädställning kan lösningen vara att fästa en i taket så att kläderna hänger på lämplig höjd, med plats för skor under. Eller varför inte hänga den över en byrå?

Att blanda hög och låg förvaring i olika stilar gör rummet levande. Ett fint sätt att till exempel blanda in mormors gamla byrå bland nytillverkade möbler och samtidigt kunna gömma undan kläder och accessoarer snyggt. Fundera också noga ut vilken typ av förvaring som kommer passa just dig bäst för att din walk in closet ska bli så organiserad som möjligt.

Om du är så lyckligt lottad så att du har ett helt rum till övers så har du alla förutsättningar för att bygga ett dressingroom. Eftersom ett dressingroom är större än en walk in closet så finns möjligheten att ta ut svängarna när det kommer till inredningen ordentligt.

Med ljuslister i fack och hyllplan skapar du extra härlig känsla i din klädkammare. Foto: Istock
Inred med små lådor och fack för förvaring av mindre saker som smycken, skärp och sjalar. Foto: Istock

 

Fina fack är ovärderliga för att skapa ordning på detaljerna, och ger dig överblick på vad som kan passa ihop. Integrerade i garderobslösningen, eller som lösa boxar att ställa på befintliga hyllplan. Dessutom kan du flytta in allt småplock som förut trängts ovanpå byrån eller nattduksbordet.

Belysning för walk in closet och dressingroom

Faktiskt nästan vad som helst ser trevligt ut i ett mjukt ljus. Att det sedan blir mycket enklare att hitta sina favoriter gör inte saken sämre. En ordentlig takbelysning är viktig, men även punktbelysning i form av spotlights och ledslingor för hyllor och lådor gör utrymmet härligare. Ljuslister för garderoben som är prisvärda och enkla att montera finns bland annat hos Ikea.

Detta gör ditt dressingroom extra härligt!

• En mjuk heltäckningsmatta.
• Någon form av sittmöbel, fåtöljer, schäslong eller en dagbädd.
• En provdocka för att kunna sätta ihop härliga outfits.
• Ett sminkbord med belyst spegel
• Olika förvaringslösningar för dina smycken så du får bra överblick.
• En inbyggd strykbräda som bara är att fälla ut från garderoben är en detalj hämtad från lyxiga dressingroom.