1 AV 3
Kan man odla egen sötpotatis hemma? Ja! Här får du veta hur enkelt det kan vara!
Foto: Istock
2 AV 3
Johan Widing som driver Bokeslundsgården i Skåne är en som testat att odla sötpotatis. Här pågår nämligen ett forskningsprojekt om att hitta sötpotatissorter som passar det svenska klimatet.
Foto: Jonatan Martinsson
3 AV 3
Helena Karlén på Sveriges Lantbruksuniversitet driver forskningsprojektet om att odla sötpotatis i Sverige.
Foto: Jonatan Martinsson

Odla egen sötpotatis hemma – så lyckas du

Länge var sötpotatis en gröda som inte ansågs passa för våra nordliga breddgrader. Numera är den sanningen på väg att luckras upp och allt fler testar att odla de välsmakande rotknölarna.

Så hur odlar man då sötpotatis i Sverige?

Här får du veta hur du lyckas med den exotiska knölen, tips på bra sorter och hur du tar tillvara på både bladen och potatisknölen.

En som testat är Johan Widing som driver Bokeslundsgården. Här pågår nämligen ett forskningsprojekt om att hitta sötpotatissorter som passar det svenska klimatet.

Jonatan Martinsson

Det är skördetid på Bokeslundsgården utanför Hörby i Skåne. I odlingsbäddarna stoltserar purjolök och rotfrukter snart redo att tas upp, och inne i det stora växthuset samsas pumpor med tomater. På gården odlas hundratals olika grönsaker. De flesta av dem är gamla svenska kultursorter, men i en bädd växer slingriga stjälkar som inte är helt lätta att känna igen. 

Johan Widing, som har drivit gården i tio år, sätter grepen i jorden och drar strax upp ett knippe orangeröda knölar - årets första sötpotatisskörd på friland är uppe ur jorden.

Expressen Premium - Digital prenumeration

LEVA&BO är nu en del av

Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.

  • Första veckan är gratis för alla nya prenumeranter
  • Därefter är priset 79 kr/mån
  • Digital tillsvidareprenumeration
  • Ingen bindningstid – säg upp online när du vill