Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ett välskött tak hjälper inte bara till att hålla huset friskt – snyggt är det också.Ett välskött tak hjälper inte bara till att hålla huset friskt – snyggt är det också.Ett välskött tak hjälper inte bara till att hålla huset friskt – snyggt är det också.
Ett välskött tak hjälper inte bara till att hålla huset friskt – snyggt är det också. Foto: SHUTTERSTOCK

GUIDE: Dags att se om taket – byggexpertens bästa tips

Premium Många av Sveriges hustak är i dåligt skick – knappt vartannat hus har ett tak som är helt och friskt, enligt en granskning av Anticimex. 

Här ger byggexperten och besiktningsmannen Pia Engman sina bästa tips.
Hon går igenom hur ofta man behöver se över sitt hustak, vad man ska kolla efter och hur man går till väga för att lägga om taket.

Vi guidar också till det bästa taket för just ditt hus, oavsett om det är takpannor i lertegel, underhållsfri plåt eller ett miljövänligt grönt tak.

Först klättrar hon upp på en stege och lyfter på tegelpannorna närmast hängrännan. Här samlas ofta både skräp och fågelbon, så underlagspappen behöver kollas. Likadant är det lite längre upp på taket, vid vinklar och runt skorstenen. Därefter är det insidans tur att genomsökas efter fuktfläckar. Skador blir det ofta närmast gavlarna och kring öppningar, till exempel vid ventilationsrör, så där är det bra att leta lite extra.

Kolla vinden en gång varje årstid