Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den gamla skolan byggdes 1904-1905 i en liten lappländsk by och är nu till salu.
Den gamla skolan byggdes 1904-1905 i en liten lappländsk by och är nu till salu.
Den gamla skolan byggdes 1904-1905 i en liten lappländsk by och är nu till salu.
Skolbyggnaden är på cirka 400 kvadratmeter.
Skolbyggnaden är på cirka 400 kvadratmeter.
Skolbyggnaden är på cirka 400 kvadratmeter.
1 AV 2
Den gamla skolan byggdes 1904-1905 i en liten lappländsk by och är nu till salu.
Foto: Carl Olof Blomqvist
2 AV 2
Skolbyggnaden är på cirka 400 kvadratmeter.
Foto: Carl Olof Blomqvist

Gammal skola från förra sekelskiftet till salu – för en hundralapp

Den vackra gamla skolan från 1904 har stått tom i flera decennier. Nu behöver den en ny ägare som kan ta hand om och bevara den.

– Man blir häpen av huset, det är magnifikt. Det går att göra nästan vad som helst av det, säger Carl Olof Blomqvist från byns skifteslag.

Priset för det stora timmerhuset med lång historia i den lilla byn? Näst intill gratis – men det finns en liten hake.

Den är ståtlig, den gamla skolan som i över 50 år har stått tom på den här platsen och väntat på bättre tider. Nu tycker byns skifteslag att det är hög tid att byggnaden tas om hand i stället för att stå och förfalla och i värsta fall inte ens gå att rädda.

– Det är ett gediget timmerhus som uppfördes 1904-1905. Huset står på en ”omöjlig” tomt invid den nya skolbyggnaden och har ingen värme, vatten eller avlopp. Det måste på sikt flyttas eller i värsta fall rivas, säger Carl Olof Blomqvist som sitter i styrelsen för skifteslaget.

Vill inte att det ska bli något ödehus

Fastigheten ägs av skifteslaget i byn Gunnarn i Storumans kommun, vilket fungerar ungefär som en samfällighetsförening. Eftersom man inte har möjligheterna som krävs för att på sikt ta hand om byggnaden försöker man hitta någon som är beredd att ta över den och bevara den för framtiden för ett boende eller annat ändamål.

– På sikt blir det ett bekymmer för oss. Alla hus som står så här blir sämre och sämre när man inte underhåller det. Till slut kan det bli fråga om ett rivningsföreläggande, säger Carl Olof Blomqvist.

Men att riva det här huset har aldrig varit på tal.

– Nej, det skulle skära i varje timmerälskares hjärta. På sikt skulle det bli så, om det får stå 20-30 år till, då är det inget annat att be för. Tar man reda på det nu har man en suverän timmerstomme, säger Carl Olof Blomqvist.

Med hjälp av bland annat Länsmuseet har man lagt ner pengar på att måla om huset i linoljefärg för 15-20 år sedan och har även kostat på ett nytt plåttak. Skifteslaget och andra i byn vill inte att den gamla skolan ska bli något ödehus, tvärtom känns det viktigt att någon som har förmåga och intresse att ta hand om det tar över huset.

Det har inte varit skolverksamhet här på drygt 70 år. Men skolbänkar och kateder står kvar. Foto: Andreas Jakobsson
När den nya skolan i byn byggdes 1951 användes den gamla skolan fortfarande som matsal i ungefär 20 år. Foto: Andreas Jakobsson
På somrarna har huset använts som loppis. Foto: Andreas Jakobsson
Den gamla skolbyggnaden är ett gediget timmerhus. Foto: Andreas Jakobsson
Loppisprylarna finns fortfarande kvar i huset. Foto: Andreas Jakobsson

För stor och tungt för att flyttas som helhet

Vad är då priset för huset? I princip ingenting.

– Vi är inte ute efter pengar, vi kan tänka en krona eller 100 kronor. Köp är nog den mest praktiska överlåtelseformen men det blir nog fråga om en verkligt symbolisk summa, säger Carl Olof Blomqvist.

I praktiken är det alltså mest en formalitet. Det som kostar är att flytta huset till en ny plats. Den gamla skolan kan helt enkelt inte stå kvar där den står i dag.

Men att flytta byggnaden i sin helhet går inte. Det är helt enkelt både för stort och för tungt och Carl Olof Blomqvist tror inte ens att det skulle vara möjligt att få plats med en så pass stor transport på E12.

 – Huset är säkert 400 kvadratmeter. Det är en gigantisk timmerbyggnad. Man får timra ner det för att sedan timra upp det på plats. Det blir betydligt behändigare än att försöka transportera det. Det finns ganska gott om folk här uppifrån som kan hjälpa till att timra ner det säger han.

”Det bästa med timmer är att det alltid går att kapa. Vi har rustat upp gamla lador här uppe som hållit på att förfaras. Vi kapade när vi flyttade ett annat hus här uppe”, säger Carl Olof Blomqvist. Foto: Andreas Jakobsson
Det mesta i huset behöver enligt skifteslaget rivas ut. Foto: Andreas Jakobsson
”Räkna med att det är timmerstommen, plåttaket, hängrännor, stuprännor och grunden som är värt att ta reda på. Resten är nog bara att riva ner och stoppa i containrar”, säger Carl Olof Blomqvist. Foto: Andreas Jakobsson
Här finns en vind som är oinredd. Foto: Andreas Jakobsson
Vindens utrymme är stort Foto: Andreas Jakobsson

”Det är ett magnifikt hus”

Skolbyggnaden har varit en viktig del av byn. Innan den byggdes undervisades barnen hemma hos läraren eller i någon annan större gård. 1929 kom järnvägen till Gunnarn och då snyggades skolan till med brädfoder och målades om i gult och brunt.

Den nuvarande skolan i byn, som ligger alldeles intill det här huset, byggdes 1951. Då flyttades eleverna till den nya byggnaden medan den gamla användes som matsal i nästan 20 år. Sedan 1970 har skolan varit tom från skolelever. Den har dock använts som hembygd- och skolmuseum och man har även haft loppis i lokalerna – och de prylarna finns fortfarande kvar i huset.

– Man blir häpen av huset, det är ett magnifikt hus. Det går att göra nästan vad som helst utav det. Det är det som är så häftigt med timmerhus, man behöver inte fundera så mycket på bärande väggar. De står där de står, sen går det att göra nästan hur man vill, säger Carl Olof Blomqvist.

Se även: