Bygg ett eget fritidshus – stugor i olika stil och prisklass
Hemester och svensk sommar lockar mer än någonsin och allt fler drömmer om ett alldeles eget smultronställe.
Har du svårt att hitta något som känns helt rätt? Varför inte bygga din egen drömstuga?
Vi har valt ut 12 fina fritidshus i olika prisklasser och stilar att inspireras av.
Här får du också veta mer om vilka byggregler som gäller för fritidshus och hur bra de olika stugorna egentligen är – enligt arkitekten och arkitekturkritikern.
Regler, krav och undantag – vad gäller för fritidshus?
Vad är ett fritidshus?
Bygglagstiftningen saknar en formell definition av begreppet fritidshus, men man brukar säga att ett fritidshus är ett småhus som inte är byggt för helårsboende.
Det finns inga kriterier för hur mycket/lite eller hur ofta/sällan ett hus ska användas för att klassas som fritidshus, men huset ska alltså vara tänkt som tillfällig bostad för kortare perioder av tid så som semester, helger och annan fritid.
Bygglov eller inte?
Eftersom det utöver användandet egentligen inte är någon skillnad mellan ett vanligt bostadshus och ett fritidshus behöver du ett bygglov även för att bygga ett fritidshus eller en stuga. Ansökan görs genom att du lämnar in handlingar till stadsbyggnadskontoret i den kommun där huset ska byggas. Till skillnad från ett hus där du ska bo permanent behöver ditt fritidshus dock inte uppfylla samtliga Boverkets byggregler för bland annat energi och tillgänglighet för nybyggda enfamiljshus.
Tänk på att du behöver ansöka om bygglov även om du köper ett hus som kallas attefallshus, bolundare eller friggebod av tillverkaren! De här typerna av hus är bara undantagna bygglovskravet när de uppförs i nära anslutning till en befintlig byggnad.
Undantag från byggregler
Fritidshus med högst två bostadslägenheter är till viss del undantagna plan- och byggnadslagstiftningens krav på:
• Tillgänglighet
• Bostadsutformning
• Rumshöjd
• Driftutrymmen
• Energihushållning
• Hushållning med vatten
• Bredbandsanslutning
Detaljerad förklaring av enskilda undantag finns utförligt beskrivet på Boverkets hemsida under rubriken ”Krav på fritidshus”.
Vad gäller om man vill bo permanent i fritidshus?
I dag är det många som vill flytta in och bo permanent i sina fritidshus. Först måste du göra en anmälan till kommunen om att fritidshuset ska användas som permanentboende. När fritidshuset blir ett permanentboende ändras även kraven som ställs på huset, bland annat för brandsäkerhet, energihushållning och tillgänglighet. Om dessa krav inte är uppfyllda kan byggnadsnämnden kräva att du utför åtgärder så att de uppfylls, även om det innebär att byggnaden måste ändras.
Finns det ett våtrum i huset behöver du även anlita en kontrollansvarig som säkerställer att samtliga krav uppfylls.
Är du redan prenumerant, logga in för att läsa. Logga in
Expressen Premium - Digital prenumeration
LEVA&BO är nu en del av
Prenumerera på Expressen Premium för att ta del av allt vårt innehåll.